SDL_image "nainstalován neviditelně"

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Tommander 24. 5. 2008 13:16

Zdar!
Mám menší problém -- když překládám zdrojáky prográmků, který využívaj knihovnu SDL_image, tak bohužel zdroják nepřeložim, protože nahlásí, že SDL_image není nainstalovaná.
Problém je v tom, že ta knihovna nainstalovaná je. Zkoušel jsem instalit přes RPM (nechtělo se mi překládat zdroják ;-)) SDL_image v1.2.6, ale instalátor softwaru nahlásil, že už taková knihovna v systému je. A opravdu, v /usr/lib se daj najít soubory "libSDL_image-1.2.so.0" a "libSDL_image-1.2.so.0.1.5"...
Tak nevim, byl byste někdo pls schopnej poradit? Kdyžtak přikládám "log" z terminálu, příkaz ./configure při překládání zdrojáku hry "Trigger"
Kód: Vybrat vše
$ ./configure
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking target system type... i686-pc-linux-gnu
checking for target host... assuming unix
checking for g++... g++
checking for C++ compiler default output file name... a.out
checking whether the C++ compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C++ compiler... yes
checking whether g++ accepts -g... yes
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking for gcc... gcc
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ANSI C... none needed
checking for sdl-config... /usr/bin/sdl-config
checking for SDL - version >= 1.2.5... yes
checking for SDL_image >= 1.2... not found
configure: error: Please install SDLImage >= 1.2
Tommander
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tommander 24. 5. 2008 13:39

BTW zkoušel jsem mu narvat cestu k SDL_image tím, že jsem k ./configure přidal parametr --with-libSDL_image=cesta (a zadal jsem jak cestu /usr/lib, tak cestu k přeloženýmu zdrojáku SDL_image), ale reagoval porád stejně, takže Trigger asi nebude :)
Tommander
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ilfirin 26. 5. 2008 10:08

Kompilace je nikdy nekončící problém. Balíček se sehnat nedá?
Co je to za hru? (google není moc konkrétní) a co je to za distribuci?
Ilfirin
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 5. 2008 05:30

Protože máte patrně špatně samotnou SDL. Pokud máte RPM, je dost možné, že se najde u Vás např. Fedora a Trigger byl i v některých repozitářích. Zkuste si najít onen repozitář pro Váší distro a poté by toto měl zvládat i Yum (yum -y install Trigger???) či adekvátní rpm base systém.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Wiskas 29. 5. 2008 13:52

Problém je v tom, že na kompilaci nestačí jen zkompilovaná binárka knihovny, ale jsou potřeba i hlavičkové soubory. Takže hledej balík libsdl-image-dev, případně devel nebo něco podobného, konkrétní název závisí na distribuci.
For God doth know that the day ye eat thereof yer eyes shall be opened and ye shall be as gods, knowing good and evil.
Wiskas
Junior

Odeslat příspěvekod Tommander 19. 6. 2008 22:04

2 Ilfirin : Balíček bohužel neni, sehnal jsem to jen ve zdrojáku. Trigger jsou takový relativně jednoduchý auta (http://www.root.cz/clanky/trigger/), distribuce Fedora 8 (vždy aktuální :))
2 Matysek : v repozitářích to neni (bohužel!), jediná možnost je to nainstalovat fakt přes zkompilování zdrojáku
2 Wiskas : jo, to by mohlo bejt wončo, díky, zkusim...
Tommander
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 21. 6. 2008 01:08

Nezkoušel jsem s Fedorou, ale asi jediné to nebude:
yum install trigger //Trigger je závodní relly hra.
S hrou Trigger jsem měl pár problémů. Vyřešil jsem je takto: 1.) zkopíroval jsem soubor /usr/share/trigger/trigger-0.5.1c-data/trigger.config.defs do /home/.../.trigger a přejmenoval ho na trigger.config
2.) zkopíroval jsem všechny adresáře z /usr/share/trigger/trigger-0.5.1c-data do /home/.../.trigger

SDL-Devel viz FAQ/Doc u http://www.libsdl.org/
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert