NTB s linuxem pro starsi pani. ano nebo ne?

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod robbik 7. 12. 2008 18:56

Chci pro matku koupit notebook a docela rad bych ji tam dal system ktery nebude treba neustale aktualizovat a permanentne chranit jako Windows. Bohuzel nemam jine zkusenosti nez s Win, takze si nejsem jist jestli je Linux (a ktery?) vubec vhodnou volbou. Zkusenosti ma matka s PC male, takze je jedno na co si zvykne, pouziti pro zalohu fotek, emaily a prohlizeni netu. diky za nazory.
robbik
Junior

Odeslat příspěvekod cinan 7. 12. 2008 20:46

myslim ze v tomto pripade je uplne jedno, ake user-friendly distro vyberies. Ubuntu, Mint, openSUSE, PCLinuxOS, Mandriva
Open-source fan!
blog-zapisky: http://cinan.wordpress.com/
cinan
Junior

Odeslat příspěvekod robbik 8. 12. 2008 20:24

takze jestli to dobre chapu, neni se toho treba bat a Linux klidne nabidnout?
jsem totiz bohuzel nelinuxovy uzivatel :-/
nerad bych potom jeste dokupoval instalaci win kdyby to bylo cele nejak spatne.
robbik
Junior

Odeslat příspěvekod redmond 8. 12. 2008 20:52

robbik, pouzi vitualne pc nainstaluj si linux aky kolvek chces. Trochu si to otestuj aby si vedel do coho ides co budes spravovat. Myslim ze po takej skusenosti sa rozlucis s myslienkou linux pre matku.
my name is mond, Redmond.
redmond
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 8. 12. 2008 20:56

se seznámením skrz virtualizaci souhlasím, ale v žádným případě ne s tím, že by jakákoliv matka měla mít problém s kteroukoliv distribucí linuxu s libovolným window managerem...

jednoduše proto, že nebude svázána stereotypy z windows, pak je jí jedno, jestli kliká na START, černou šlápotu nebo KDE...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod hotspot 8. 12. 2008 22:07

Taky nechapu, proc by se mel s tou myslenkou rozloucit. Ubuntu je pri instalaci i samotnem pouzivani o dost intuitivnejsi nez Windows, a kdyby to stejne nestacilo, k dispozici i par pseudodistribuci ktere jsou prizpusobeny pro extremne line uzivatele XP...
"It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt." - Mark Twain
hotspot
Junior

Odeslat příspěvekod Flak 9. 12. 2008 03:09

Jejda, ačkoliv je to trochu mimo, mohu tedy vložit poddotaz ? Takže říkáš, že Ubuntu je i při instalaci v pohodě ? Já si stáhl SUSE 11.0, slyšel jsem (mám vcelku dobrý počítač), že bych s Mandrivou, kterou jsem původně chtěl měl možná problémy.No a to SUSE, nevím, já jsem něco tragičtějšího ještě nezažil :) Tím nechci rozpoutat flame, nevidím do Linuxu.Dokonce jsem byl tak hodný, že jsem mu dal 11 GB oddíl.V momentě, když jsem ale nedokázal pohnout s tím, aby mi nechtěl ukrojit z mého 500 GB disku, jsem se raději na instalaci vykašlal.Ale celkově-děsně nepřehledné.Takže říkáš, že je Ubuntu v pohodě, mám to zkusit ? Díkec.
Flak
Junior

Odeslat příspěvekod hotspot 9. 12. 2008 07:33

Zrovna openSUSE (DVD) ma dost mozna nejpovedeneji zpracovany instalator, jaky jsem kdy videl... Jen jsi asi mel rozdelovani disku vybrat az nekdy na konci pri prehledu akci, ale uz si to moc nepamatuju. U Ubuntu nic nemusis vytvaret predem, samo ti to nabidne jednoduche schema noveho rozdeleni (a linux oddily hodi rovnou do rozsireneho, takze kdybys pozdeji pridaval dalsi system, tak nemusis resit omezeni na 4 primarni oddily)-
"It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt." - Mark Twain
hotspot
Junior

Odeslat příspěvekod Flak 9. 12. 2008 11:27

Já to ještě trošku rozvedu.Mám dva disky.500 GB - Windows, asi 35 GB volných.Starý disk - 80GB, rozdělený na 70 (Windows) a 10 GB.Na tu desítku jsem ho chtěl nainstalovat.On napsal nějaké šílenosti, vůbec jsem to nepochopil, ani při tom podrobném nastavení, proč mi chce o pár GB zkrátit tu pětistovku.Nakonec, blbec, jsem mu to celé povolil.Byl vidět teploměr, který se ale nepohyboval (na to upozorňovali).Po dvou hodinách, kdy mi už hrabalo, jsem klikl na Storno.Další hoďku cvakal disk a vyhodil chybu se zprávou.Asi to Storno.A když jsem viděl, že on ten disk byl hotov z 0.13 %, tak mě málem odvezli.Fakt to nechápu.Nemyslím to ve zlém, ale jestli je zásadní problém už v instalaci Linuxu, tak se nedivím, proč tolik lidí používá Widle.A celkově na závěr, myslím si, že 10 GB na systém je až "po staříčkovo".
Flak
Junior

Odeslat příspěvekod Ilfirin 10. 12. 2008 07:45

Jak už tu padlo.

To není o Linuxu nebo Windows, to je o tobě.

Jestli s Linuxem neumíš/nikdy jsi nedělal, tak nemáš co řešit. V tom případě urychleně nasd Windows a ... tak dále. A až budeš mít někdy čas a chuť, tak ve virtuálu začni trénovat tučňáka.
Ilfirin
Junior

Odeslat příspěvekod Flak 10. 12. 2008 16:13

Myslím, že to není dobrá rada.Chápu, že když jsem sám poprvé před asi 20 lety použil tuto podobnou větu (problém je mezi monitorem (televizí) a židlí), byla to většinou pravda.Dnes se tato věta používá kdykoliv a kdekoliv.Je zajímavé, že jsi nenapsal ani větu k tomu kreténskému zmenšování oddílu.Pominu drobnost, že jsem ten oddíl musel dneska 1.5 hodiny opravovat.Použít alibismus, jenom aby Linux zůstal bez poskvrny, je jaksi....na nic.Tak napiš rovnou, že mu 11.5 GB oddíl nestačí, ať je v tom jasno.

P.S.Neber to tak, že bych chtěl do Tebe nějak najíždět, ale pokud jsi takový odborník tak prosím, pusť slovo, neostýchej se a poraď :-)
Flak
Junior

Odeslat příspěvekod hotspot 10. 12. 2008 16:30

"Cvakanim disku" myslis CD/DVD? Pokud mechanika odpadne na zacatku instalace, jako se to stavalo i mne, na disku to muze udelat mirny zmatek... A kdyz uz to tady popisujes, mel by jsi upresnit Tvuj postup pri rozdelovani disku, protoze za ono "On napsal nějaké šílenosti, vůbec jsem to nepochopil" spojene s obvinovanim samotneho systemu se na Tobe ostatni budou jen vozit...
hotspot
Junior

Odeslat příspěvekod Flak 10. 12. 2008 16:39

Ok.Takže: napsal nahoře tabulku doporučeného rozdělení oddílů.Trochu mě zarazilo, že nenapsal, na který oddíl ty své oddíly chce zapsat, na druhou stranu, v podrobném "expertním"nastavení jsem vydedukoval, že to chce zapsat na ten 11.5 GB oddíl.No problemo.Ale pořád tam v tom doporučení svítilo na prvním místě červeně, že chce zmenšit tu pětistovku s Widlema, to jsem nedokázal za boha odstranit (tím netvrdím, že to nejde).Prostě když to vezmu tak kolem a kolem, jak mu mám určit, aby zapomněl na jiné oddíly a hleděl si jenom toho jednoho ???? V noci mě to tak vystrašilo, že jsem přišel o data (to, co dělal Windows, jsem v životě neviděl), že jsem začal zálohovat a uvolním mu teda těch 70 GB, na těch 10 GB dám Widle a pak asi fyzicky odpojím ten 500 GB disk.Jinak nevím, mám pořád tušení, že on ho prostě CHCE zmenšit, ale proč, to se neuráčil napsat.Tak mě napadá, co je mu do sekundárního disku ? Proč nechtěl zmenšit tu sedmdesátku ? A proč to psal červeně ? To mě jako sám varuje, že se to bude snažit doprasit ? To je celé.Dovolím si tvrdit, že nebýt této "patálie", mohlo to být v pohodě a už jsem dávno na Linuxu fičel.Ikdyž jak říkám, chci ho hlavně kvůli CPythonu a BASHi.
Flak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 12. 2008 03:57

Flak: problém je v tom, že linux potřebuje jeden oddíl disku na systém (značený jako / ) a předpokládal, že je to ten tvůj 11,5GB oddíl. Dále potřebuje jeden oddíl na uživatelská data - značený /home. Tudíž ti nabídl zmenšení oddílu s windows aby mohl nějaký prostor využít pro vytvoření /home. Dále by zde měl být ještě jeden oddíl swap - u notebooku se z důvodu uspání doporučuje 1,5 násobek velikosti RAM, u desktopu je to jedno, ale doporučuji minimálně 512MB. nebo víc dle konfigurace tvého stroje (obecně čím starší počítač, tím větší swap, ale u Pentia 4 stačí bohatě 512MB).
Pokud by jsi tedy nechtěl sahat na 500GB pro windows, musíš ten 11,5GB oddíl v instalátoru linuxu rozdělit na řekněme 6GB pro systém,5GB pro uživatelská data (což je musíš sám uznat dost málo) a 512MB swap.
Jinak doporučuji před instalací trošku zagooglit a o dané tématice něco nastudovat. Přeci jen instalace operačního systému je věc pro úplného laika trošku složitá.
Ještě bych dodal, že jako začátečníkovi bych ti doporučil zrovna tu Mandrivu - byla k ní vydána výborná kniha v češtině od Ivana Bíbra (lze ji stáhnout i jako PDF na http://www.mandrivalinux.cz ). I když u moderních klikacích dister linuxu jako je OpenSuSE, Ubuntu, Mandriva je to jedno, liší se pouze balíčkovacím systémem, vzhledem a použitým grafickým prostředím.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Flak 11. 12. 2008 11:36

Člověče já tu Mandrivu chtěl, kámoš - Linuxák na ni jede, ale právě on mi ji nedoporučil.Prý ovladače a tak, že bych mohl mít (neříkal musel) problémy.Navíc-jak jsem pochopil, ano, on si to chtěl rozdělit na 3 oddíly.To dávalo ten součet, ale proč ta pětistovka ? Já myslel, že budu moci odkládat na tu pětistovku, jako ve vidlích, rozumíš, systém na té desítce a aplikace na tu pětistovku.Ale jak jsem řekl, uvolním mu ještě těch 70 GB, odpojím tu pětistovku a dostane poslední šanci.Dokonce jsem ochoten tolerovat, když si i přes těch 70 GB bude chtít něco uložit na ten 10 GB oddíl.Ale radost z toho mít nebudu, to Ti říkám rovnou.To se nezlob na mě, ale widlím XB ten 11.5 oddíl stačil vždy levou zadní, samozřejmě instalace "všeho" na duhý disk.No každopádně poreferuji.Mimochodem, co to znamená to "zmenšování" ? Já myslel, že si ukrojí pár Giga a nazdar, co s tím diskem dělal ??? Já doteď nemohu načíst některé malé soubory (namátkou exe :) ) a píše to něco ve smyslu "nesouhlasí bitová hodnota".Naštěstí, naštěstí jediné věci, o které opravdu jde (dokumenty-několikatýdenní práce) přečíst jdou......což mi teď připomnělo, že to, co nejde přečíst, se nachází na obou discích, takže on si nějak zázračně šáhl i na tu sedmdesátku, tak proto ten vynucený scandisk u té sedmdesátky, mě to bylo hned divné :)
Flak
Junior

Další stránka