NTB s linuxem pro starsi pani. ano nebo ne?

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod p_Sipi 11. 12. 2008 13:21

Mozno by bolo najjednoduchsie ten 10G oddiel zmazat a povedat pri instale nech pouzije vsetok nealokovany priestor. Tak si to moze rozdelit tak ako potrebuje. Tiez mozes instalovat len do dvoch oddielov. Home aj / budu na jednom oddiele a swap osobitne. Nedoporucuje sa to ale ak nemas v Home nejake dolezite data je to jedno.
p_Sipi
Junior

Odeslat příspěvekod Flak 11. 12. 2008 16:06

No vždyť on byl naformátovaný.Jak říkám, on ty oddíly chtěl nacpat na tu "desítku".Ale asi se zhlídl v té pětistovce :-D Taky by mě to lákalo, být na jeho místě :)
Flak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 12. 2008 17:20

Flak: To zmenšování znamená, že si z toho 500GB oddílu vezme nějaký prostor pro sebe - třeba 30GB s tím, že windows zůstanou zachována, pouze se jim zmenší oddíl. Každopádně doporučuji před touto akcí zálohovat důležitá data, i když by se jim nemělo nic stát. Dále musíš než se do této akce pustíš defragmentovat ten 500GB disk ve windows - v tom bych viděl tvůj problém, že nesouhlasí bitová hodnota. Prostě nejprve defragmentovat a pak dělit, protože na fragmentovaném disku jsou data "rozkouskována" po celém disku, stejně tak je rozkouskováno volné místo - zkrátka to nejsou jednolité bloky dat a volného místa zjednodušeně řečeno a linux si ukrojil kus disku na kterém byl kousek nějakého fragmentovaného souboru..
Co se týče odkládání na pětistovku windows.: Windows používají souborový systém NTFS (předpokládám, že tam starý FAT32 nemáš). A Tvůj linux bude zřejmě defaultně používat souborový systém ext3. Oba systémy jsou si relativně podobné, jsou žurnálovací. ALE!!! Bez potřebných utilit windows vůbec ext3 nevidí! Linux zase může z NTFS souborového systému pouze číst. Aby naň mohl i zapisovat je potřeba mít spuštěnu službu fuse - to znamená mít nainstalován balíček ntfs-3g nebo tak nějak podobně, záleží na distribuci. Pravděpodobně to v sobě Ubuntu bude mít automaticky, ale nevím. Každopádně jsou to jen polovičatá řešení, která nemusí být plně funkční a vřele doporučuji zvlášť oddíly pro linux s ext3 a zvlášť pro windows s NTFS. V praxi to pak bude vypadat tak, že windows vůbec nebudou ty linuxové oddíly vidět a z linuxu budeš moct číst data z win oddílu a při spuštěném fuse i zapisovat.
Jinak ještě jednou doporučuji Mandrivu, konkrétně dělení disků má velice dobře propracováno s jednoduchým ovládáním. S drivery problém nemám. Jakou máš grafickou kartu?
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 11. 12. 2008 17:32

Ještě bych dodal, pozor na odpojení disku s windows během instalace. Windows mají na MBR oddílu primárního disku zapsán zavaděč systému - program, který spustí vlastní start systému.Stejně tak má svůj zavaděč linux. Zavaděč linuxu si windows během instalace najde a přidá do startovacího menu. Takže jak zapneš počítač objeví se obrazovka, kde bude 1. položka Ubuntu, 2. windows a ty si vybereš. Pokud bys měl disk s win odpojený při instalaci, linuxový zavaděč si bude myslet, že je tam linux sám. A po instalaci ti pak pojedou patrně pouze windows a nebude možnost linux spustit, i když bude nainstalován. Taky může jet pouze linux, záleží který disk máš v biosu nastaven jako primární - bootovací.
Ještě jednou doporučuju si o tom před akcí něco nastudovat.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mungo 11. 12. 2008 20:31

A potřebuje skutečně notebook ?
Bude si jej nosit na zahrádku nebo do kadeřnictví ?
Nestačilo by starší klasické PC?
mungo
Junior

Odeslat příspěvekod Flak 11. 12. 2008 20:44

martas38: mám pomalu dědečka BFG 8800 GTS 320MB.Tak teď, co jsi napsal, to docela sedí, vlastně to byl takový můj odhad, že se o něco takového snaží.Tu Mandrivu tam teď dávat nebudu, ještě pořád má u mě Linux vroubek a Mandriva tam půjde až poté, co se mi podaří nainstalovat SUSE (jestli tedy tam potom bude důvod dávat ji).Musím ještě dozálohovat tu sedmdesátku a pak se uvidí.Každopádně jsem ale nenašel v Tvé dlouhé odpovědi jedno podstatné a sice: jak si to mohl ten Linux vůbec dovolit ? A i kdyby byl prostě drzý a nemělo se v konečné fázi nic stát, tak přece firma Novell není tak hloupá, aby si myslela, že někdo nechá počítač zaplý 3 dny ????? (Soudím dle těch kompletních 0.13 % po třech hodinách, což bych tipl na defragmentaci + něco).
Flak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 12. 2008 21:56

Flak: Nemám zkušenosti s instalátorem SuSe, tak nevím, jak to linux dovolil. Spíš bych ale řekl, že se tě na vše instalátor ptal a tys otázku buď špatně pochopil, nebo jsi bezmyšlenkovitě dal OK a on ukrojil z disku který na to nebyl připravený, protože nebyl defragmentovaný. To sis ale předem vůbec nezjistil.Čili on si to nedovolil linux, ale ty jsi mu to díky své nevědomosti nařídil .Firma Novell hloupá není. Ale nemůže za to, že souborový systém NTFS se fragmentuje. Je to velký problém tohoto filesystému a věř, že ext3 tím netrpí. Máš obrovský disk a jeho defragmentace trvá, obzvlášť pokud ji neděláš pravidelně. Ale to je problém windows, nikoliv linuxu. Taky uvidíš, že windows budou po defragmentaci rychlejší.
Na závěr otázka. Zjistil sis vůbec předem někde na netu jak se instaluje SuSe a jak se instaluje SuSe na disk s windows? Třeba tady: http://www.suseportal.cz/
Předpokládám, že pokud bys chtěl odletět s letadlem, taky by sis o tom musel napřed něco zjistit, nebo seš genius?
Omlouvám se za ostřejší tón, ale ty očividně o linuxu, resp. o instalaci linuxu nevíš vůbec nic, po hlavě ses vrhl do vody, přišly problémy, přišels o nějaká data a teď to svádíš na linux. Pokud poprvé bez autoškoly sedneš do auta a na první křižovatce nedáš přednost, protože neznáš značky, je ta havárie problém, auta (tedy linuxu), nebo je to problém tvůj?
Doporučuji ti si před podobnými akcemi buď něco o problematice nastudovat, protože instalace operačního systému není věc pro laika, případně si linux nech nainstalovat od zkušeného kamaráda.
martas38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod neradil 11. 12. 2008 21:58

2 Flak: bez jakéhokoliv urážení, napadání apod., připadá mi, že z tvé strany je to pokus o flame a očernění linuxu. V lepším případě jen nezjištění potřebných informací o instalaci operačního systému - nezáleží o jaký jde. Kdyby jsi měl na PC linux a podobným přístupem jsi tam chtěl nainstalovat Windows, dopadlo by to možná úplnou ztátou dat. Ale to není předmětem diskuse.
Jestli se však mýlím, moc se omlouvám za moje hodnocení.

2 robbik: Instalací linuxu - jakého distra je tvoje volba - nemůžeš nic zkazit. Jen bych doporučoval před koupí NB si zjistit kompatibilitu. Jde o dostupnost ovladačů. Podobná je dnes situace Win XP - Vista. Aby jsi zbytečně nezahořkl.

Jinak jak psal kernel_panic, mamce bude úplně jedno na co bude klikat. To co chceš bude bez problémů fungovat. Budeš se divit jak je to přívětivé.

EDIT: Přesto nebude od věci si o linuxu něco přečíst čí navštívit některé forum. I výběr vhodného distra by jsi měl zaměřit na dostupnost případné rady - pomoci.
Naposledy upravil neradil dne 11. 12. 2008 22:07, celkově upraveno 1
neradil
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 12. 2008 21:59

Ještě vřele doporučuji nechat tu defragmentaci dojet do konce, i kdyby měla trvat týden, nebo přijdeš úplně o všechny data.
martas38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Flak 11. 12. 2008 22:57

for neradil: to víš, že mi nejde o flame, to je výdobytek moderní doby a na to už jsem moc starý :) Zase nebudu chodit kolem horké kaše, to nemám rád.Píši upřímně, co mě sere.Teď už to ale nechme, jak jsem psal, uvolním mu o víkendu tu sedmdesátku, nainstaluji a poreferuji.Howgh.
Flak
Junior

Odeslat příspěvekod neradil 12. 12. 2008 00:05

Jsem rád, že jsi to vzal normálně. Mám už také několik - hodně :-( "křížků". Poradim ti jednu takovou "prasárničku", ale budeš mít jistotu, že o nic nepříjdeš. Jak tady velmi správně upozornil martas38 na problémy při odpojení disku při instalaci linuxu , tak bych to právě udělal.
Pochopil jsem, že dáš linuxu jeden disk - 80GB. Nechci tě v žádném případě podceňovat, ale pro tebe bude odpojení disku s Win a ponechání jen jednoho (80 GB)pro instalaci linuxu pravděpodobně nejlepší volbou.
Jak psal martas38 - při normální instalaci dojde k přepsání MBR a pak budeš mít možnost si vybrat který OS spustit - po časovém limitu na rozhodnutí. Nebude-li ti linux vyhovovat, budeš muset - bylo by to vhodné - opravit zavaděč - MBR. Není to zase tak velký problém, ale už je to opět něco navíc.
A nyní k té "prasárničce" Odpoj disk s Win a nainstaluj linux. Např. u Ubuntu, ale i jiných je to jednodušší než u Win. Linux si do MBR zapíše svůj zavaděč a logicky Win nechá na pokoji, když tam není :-). A nyní jediný rozdíl při výběru OS spočívá v tom, z jakédo disku necháš bootovat - Win nebo linux. U většiny BIOSů je to volba po zmáčknutí F8 či F12 - máš to v manuálu desky. Takže primární bootování si nastavíš v BIOSu na ten disk kde budeš mít preferovaný OS a změnu pak pomocí F... Pokud ti jeden z OS přestane vyhovovat, není žádný problém převést druhý disk na ext3 :-) :-). Promiň, to nebylo hezké. Pochopitelně i NTFS. Je to sice nestandartní postup, ale pro začínající uživatele naprosto bezpečný a bezproblémový.
neradil
Junior

Odeslat příspěvekod neradil 12. 12. 2008 00:21

Ještě mě napadlo, kdyby jsi nechtěl dávat linuxu celých 80GB, tak až ho uvolníš od dat, naformátuj ho na FAT32 a pak ho rozděl jak uznáš - 10 + 70 GB? Pak udělej instalaci ( s vyndaným diskem s Win) do 10 GB oddílu. Instalátor si ho převede na ext3 - to vyber - doporučuji a máš hotovo. Linux s FAT 32 bez problémů pracuje a Windovs těch 70 GB také uvidí - pochopitelně a máš prostor na zálohy. Jen těch 10GB pro Win bude "neviditelných", což ničemu nevadí. A omezení FAT 32 se dá také překousnout.
Zkušeným kolegům IT se omlouvám, zježené vlasy na hlavě jsem skutečně nechtěl :-), ale funfuje to.
neradil
Junior

Odeslat příspěvekod Flak 12. 12. 2008 10:42

Samozřejmě bootoji tak, že primární disk, 70 + 10 je ve volbě 2 x Windows permanentně a když chci bootovat z té pětistovky (vyjímečně, spíše slouží jako odkládací prostor), tak F12kou přepnu disky, to je jasné.Takže při instalaci Lunuxu ho mohu klíďo vypojit.Jinak ano, pořád se ho budu snažit nacpat do té desítky.O té FAT32 mi říkal už kámoš, tedy že to mám tak naformátovat.Nechce se mi nechávat tomu systému celých 80GB, jak jsem psal výše, budu ho využívat omezeně (to by mě musel moc zaujmout a to si nemyslím).Každopádně, jestli to zase nevyjde, tak už se s tím párat nebudu a přes emulátor si pustím Workbench, abych se trochu uklidnil :)
Flak
Junior

Odeslat příspěvekod robbik 16. 12. 2008 23:33

tak jsem to procetl a nemuzu rict ze jsem uplne rozhodnuty. jinak jak nekdo pise tak dedecek pc jeden v dome je ale vis jak to je, musis na to mit misto/stul, musis tam zasednout, narozdil k tomu, ntb si vezmes do kresla na klin, na zahradku pod slunecnik apod. tedy uzivani bude pro matku mnohem pohodlnejsi a vice bezne, asi jako cist knizku. kdyz musi sedat k velke bedne co musi mit svuj vlastni stul tak je k tomu u strasich lidi neco jako nejistota z neznameho a nezvykleho apod. kazdopadne diky za info.
robbik
Junior

Odeslat příspěvekod mcmurphy007 19. 1. 2009 11:37

robbik píše:Chci pro matku koupit notebook a docela rad bych ji tam dal system ktery nebude treba neustale aktualizovat a permanentne chranit jako Windows. Bohuzel nemam jine zkusenosti nez s Win, takze si nejsem jist jestli je Linux (a ktery?) vubec vhodnou volbou. Zkusenosti ma matka s PC male, takze je jedno na co si zvykne, pouziti pro zalohu fotek, emaily a prohlizeni netu. diky za nazory.

jednoznačně MacBook. Pokud máš omezenej rozpočet tak se dá sehnat MacBook White z druhé ruky za nějakých 15k. od té doby co má moje matka Maca tak přestaly pravidelný telefonáty "něco se pokazilo a nevím co s tím".
mcmurphy007
Junior

Předchozí stránka