Přenesení Ubuntu do jiného PC

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod shotgunman 22. 12. 2008 16:21

Zdravím,
Na svém notebooku sem použival Ubuntu (8.10), bohužel se mi podařilo rozbit displej. Planuji časem pořídit novej NB, rád bych Ubuntu přenesl do stolního PC, abych ho nemusel nastavovat znova (dalo to dost práce). Doporučíte nějaký ověřený postup ?
ZD: GIGABYTE M85M-US2H
CPU: AMD Athlon II X2 250 3.0Ghz
GPU: ATI HD 5770
RAM: 2GB
HDD: WD Caviar Green 1TB (Data) & Black 640GB (Systém + Data)
CHLAZENÍ: Freezer 64
ZDROJ: Seasonic 400W
shotgunman
Junior

Odeslat příspěvekod retr.pet 22. 12. 2008 16:37

urcite jde nakopcit partition , tusim ze se k tomu pouziva prikaz "dd" ,ale jenom tusim . podivej se na forum/wiki at ubuntu.cz
retr.pet
Junior

Odeslat příspěvekod lurk3r 22. 12. 2008 17:03

Celej system imho nepreneses - kvuli rozdilnemu hardware, ale minimalne muzes prenest obsah /home adresare, kde mas veskere konfiguracni soubory a nastaveni (+svoje data) ... coz je to, co potrebujes, aplikace lehce doinstalujes.
Overeno to je, vcera jsem prenasel /home z Debianu na Ubuntu a preneslo se komplet nastaveni :-P
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If there is no space left on the device, there must be some space right ...
Co říká bezpečnostní software chycenému červovi? "Jsi zatčen! A nezkoušej na mě žádný fork()y!"
lurk3r
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod shotgunman 22. 12. 2008 17:52

Ted to zkoušim skrz nějakou Windousackou aplikaci - Acronis.

Tím tvím přenašením se ale nepřenesou různe pluginy a addony. Nebo jo ?
(RSS čtečky atd.)

HW by se mnělo detekovat při startu ne ? jako nově připojené :hm
shotgunman
Junior

Odeslat příspěvekod Skuli 22. 12. 2008 18:53

pre uzivatelske nastavenia a data staci adresar /home
ked som hladal tu spravnu distribuciu pre mna, "home" mal vlastny oddiel a pri prechadzani medzi distribuciami som formatoval iba /
v pripade specifickych systemovych nastaveni si mozes odzalohovat /etc, aby si to nemusel riesit znova

mne to pri prechode medzi distrami zachovalo vsetko... aj nefunkcne odkazy a aspon som rychlejsie zistil co mi este treba doinstalovat
Skuli
Junior

Odeslat příspěvekod lurk3r 22. 12. 2008 23:16

shotgunman píše:Ted to zkoušim skrz nějakou Windousackou aplikaci - Acronis.

Tím tvím přenašením se ale nepřenesou různe pluginy a addony. Nebo jo ?
(RSS čtečky atd.)

HW by se mnělo detekovat při startu ne ? jako nově připojené :hm

S tim HW bude zalezet jak moc se to bude lisit, problem ti zpusobi treba jina deska (jinej severni a jizni mustek ... je to dost komplexni zarizeni).
Pluginy a addony se ti samozrejme prenesou - vsechno uzivatelske nastaveni mas v /home.

Co říká bezpečnostní software chycenému červovi? "Jsi zatčen! A nezkoušej na mě žádný fork()y!"
lurk3r
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod martas38 23. 12. 2008 07:02

Nedávno jsem na Mandrivě měnil desku, procesor normální P4 na Xeon, paměti atd. Vlastně z původního komplu zůstaly jen HD se systémem a daty, grafika, skříň a vypalovačka. Systém naprosto bez problémů naběhl bez nutnosti jakýchkoliv úprav.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 12. 2008 07:39

Jak se vlastně vyrábí LiveCD/DVD? Nešlo by to nějak přes to? Vždyť na něm jsou už různé aplikace nainstalované, nakonfigurované a přesto lze nainstalovat i na úplně jiný počítač, než na jakém to bylo před tím. Není se možné ubírat tímto směrem?
Taky bych to využil.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vojtěch Trefný 23. 12. 2008 17:16

PatrikChrz píše:Jak se vlastně vyrábí LiveCD/DVD? Nešlo by to nějak přes to? Vždyť na něm jsou už různé aplikace nainstalované, nakonfigurované a přesto lze nainstalovat i na úplně jiný počítač, než na jakém to bylo před tím. Není se možné ubírat tímto směrem?
Taky bych to využil.

LiveCD se "vyrábí" (resp. spíš upravuje to stávající) celkem jednoduše, ale vyžaduje to alespoň základní znalost práce v terminálu.

Šikovný návod pro Ubuntu je třeba zde -- http://wiki.ubuntu.cz/Vytvo%C5%99en%C3% ... o%20LiveCD
Vojtěch Trefný
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 12. 2008 20:40

Díky za info, prozkoumám.
Docela zvláštní to nikdo nevyrobil program "udělej z tohoto HDD LiveDVD"? :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lurk3r 24. 12. 2008 09:04

Upravovat instalacni cd je zbytecne robustni reseni. Proc si jenoduse nenapsat skriptik na upraveni do pozadovaneho stavu? Neco jako:
Kód: Vybrat vše
#!/bin/bash

#odinstalace nepotrebnych aplikaci, aktualizace systemu a instalace novych aplikaci
echo "mazu nepotrebne aplikace"
aptitude remove evolution gnome-games bablabla ...
echo "update /etc/apt/sources.list"
aptitude update
echo "upgrade systemu"
# parametr -y odpovida yes na vsechny dotazy typu ano/ne
aptitude upgrade -y
echo "instalace novych aplikaci"
aptitude install -y htop mc blablabla ...

# konfigurace systemovch promennych
# setlocale na cs_CZ.UTF-8
# nastav domvskou stranku, oblibene a podobne editaci souboru /home/user/.mozilla/ ...
# vzhled terminalu v /homu/user/.config/Terminal/terminalrc (napr. promenna BackgroundMode)
# ...

Podobnym zpusobem je mozno nastavit cely system. Skriptis jednou napises, vyladis a pak uz jen pouzivas ...

lurk3r
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod shotgunman 30. 12. 2008 00:58

Takže řikáte že když oba dva disky připojil ke stolnimu PC, a zkopčim oddíl /home na novej disk, nasledovně při instalaci Ubuntu ho pouze přiřadim, tak se mi nastavení přenese.

>>> Pobral sem to správně ? :lol:
shotgunman
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 30. 12. 2008 13:43

Ano přenese.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hotspot 30. 12. 2008 21:37

Jak ktere. Uzivatelske nastaveni urcite, globalni se ale uklada do /etc... Distribuce jako Ubuntu to ale snad vsechno resi v domovskem adresari,
"It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt." - Mark Twain
hotspot
Junior