Linux místo win XP

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Jaky je vas nazor na linux?
Konec hlasování: 30. 5. 2014 05:56
Dobry 16 %  72%  [ 16 ]
spise dobry 4 %  18%  [ 4 ]
spise spatnyspatny 1 %  4%  [ 1 ]
nevim 1 %  4%  [ 1 ]
Celkem hlasů : 22

Odeslat příspěvekod MCLukas2505 20. 5. 2014 05:56

Ktery co nejjednodusu linux doporocujete na stary pc s win XP a procesorem intel celeron D ?
MCLukas2505
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 5. 2014 06:40

Za jakým účelem? Cheš se učit a jako hlavní počítač už máš něco jiného, nebo chceš linux používat jako hlavní domácí počítač?

Řeknu to tak: nejvymakanější klon linuxu je operační systém počítačů MAC a i od toho poměrně dost lidí zděšeně prchá a instaluje si na MACy Windows.

Linux není dobrý, linux není špatný, linux je jenom "od začátku do konce úplně jiný" a na to nemáš v anketě kolonku. Někomu sedne a nedá na něj dopustit, někdo proklíná chvíli, kdy ho napadlo si s ním něco začít.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Bari007 20. 5. 2014 07:13

Zkus se inspirovat v jiných tématech, protože stejný problém je jen na první stránce této sekce řešen několikrát.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod AleshM 20. 5. 2014 08:56

vladimir píše: Za jakým účelem? Cheš se učit a jako hlavní počítač už máš něco jiného, nebo chceš linux používat jako hlavní domácí počítač?

To je slátanina ta věta. Na co to majitel potřebuje, bych nechal stranou. I když je to třeba jeho hlavní počítač nebo bude sloužit jinému.

I Celeron D ještě po 8 letech udělá dobrou službu s nenáročným OS. A s Linuxem mu na nenáročné úlohy bude stačit možná i jen 1 GB paměti. Takže třeba nějaký Linux s Xfce z těch menších distribucí jako je Zenwalk, Arch Linux, Knoppix, Puppy Linux, nějaký Linux z doby uvedení Celeronu D, třeba Mandrake, starší Open SUsE, minimalistický DSL, Slax, možná i Linux Mint s prostředím Cinnamon, to všecko a další, by mělo na Celeronu D slušně běžet. Arch bude možná složitější na instalaci a správu pro začátečníka. Samozřejmě určitě jde zkompilovat Gentoo, přesně na daný stroj, ale to je pro odborníky.

vladimir píše: nejvymakanější klon linuxu je operační systém počítačů MAC

Mac OS je upravený a uzavřený klon BSD a to je jiný systém než Linux, postavený s důrazem na bezpečnost.

vladimir píše: a i od toho poměrně dost lidí zděšeně prchá a instaluje si na MACy Windows.

Ne tak docela. Někteří si instalují Windows na Mac, když to chtějí nebo potřebují. Ale většina lidí, kteří si, i vzhledem k vyšší ceně strojů od Applu, s rozmyslem Mac koupí, si ráda nechá Mac OS, protože poskytuje na Macu lepší ergonomii, vyšší výkon, lepší uživatelský zážitek... A u strojů Mac na akumlátor je při srovnatelném charakteru využití i hospodárnější než Windows a tím stroj na akumlátor dýl vydrží. Odhlížím od toho, jestli je Windows leppší na Macu, než Mac OS. To s tím nesouvisí a tohle ať si každý rozhodne sám pro sebe.

Ale od Mac OS, většina, co ho používá, určitě neutíká.
AleshM
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 5. 2014 15:00

??? Účel je ale naopak alfa a omega, pokud má jiný počítač, není problém nainstalovat na HDD cokoliv a když třeba pár dní bude bez tohoto počítače, je to jedno. Navíc pokud se bude učit konfigurovat například datový server, poštovní server, virtuální servery..., tak mu k tomu stačí například Debian v textovém módu, což je zase jako hlavní počítač pro všeobecné použití poněkud nepraktické.
Naopak pokud by odpověděl, že to chce jako hlavní počítač pro všeobecné použití, doporučil bych mu nechat si na něm zatím Windows a seznámit se s nějakým live distrem a teprve pak se rozhodnout.
Tak asi tak jsem myslel tu jednoduchou otázku, kterou tak autoritativně označuješ za slátaninu.

AleshM píše:Ne tak docela. Někteří si instalují Windows na Mac, když to chtějí nebo potřebují.
A proč teda vlastně lidi chtějí nebo potřebují Windows, když je macos tak zázračný a super a nejlepší? Asi jim tam něco chybí, nesedí, jsou nekompatibilní, musí používat jiné programy, na které nejsou zvyklí... (No, nechme toho, jinak z toho bude jenom flame.)
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod piErcE 20. 5. 2014 15:31

vladimir píše:Řeknu to tak: nejvymakanější klon linuxu je operační systém počítačů MAC a i od toho poměrně dost lidí zděšeně prchá a instaluje si na MACy Windows.

MAC nemá s Linuxem vůbec, ale naprosto vůbec nic, společného.
Garmin DriveLuxe 50 - iPhone SE - Octavia III 1.4 110 kW DSG
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod careleo 20. 5. 2014 16:01

Sorry za OT, ale zajímalo by mě co vede místní windows only Experty odpovídat na dotaz - Ktery co nejjednodusu linux doporocujete na stary pc s win XP? - Řeknu to tak: nejvymakanější klon linuxu je operační systém počítačů MAC a i od toho poměrně dost lidí zděšeně prchá a instaluje si na MACy Windows.

Je to jen neznalost, nebo úmyslná lež, nebo prostě jen hloupost? :shock:

Ještě jednou se omlovám za OT.
careleo
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 5. 2014 16:26

No nutí mne k tomu snaha rozmluvit tazateli skok po hlavě do neznámých vod a doporučit spíše postupné seznámení. (Pro nechápavé: odinstalovat na jediném počítači Windows a nahradit ho Linuxem oproti tomu mít dva počítače a na jednom si nainstalovat cokoliv, respektive nějaké lehké seznámení s live distribucí před konečným rozhodnutím.)

-- 20. 5. 2014 16:36 --

careleo píše:Je to jen neznalost, nebo úmyslná lež, nebo prostě jen hloupost?
Po pravdě řečeno je mi to slovíčkaření úplně jedno, linux ani macos nezapřou, že prapůvodně vycházejí z architektury Unixu, stále mají podobné rysy a přechod z windows na jedno i druhé může být pro uživatele docela šok (v neprospěch linuxu, který má určitě daleko vyšší procento odpadlíků, teda pokud se odpadlíkem dá nazvat někdo, kdo se na nějakou distribuci podívá a řekne si po pár hodinách nebo dnech, že to není nic pro něj).
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Aljosha 20. 5. 2014 16:54

"...MAC a i od toho poměrně dost lidí zděšeně prchá a instaluje si na MACy Windows." :shock:

OMG, já ve svém okolí nikoho zděšeně prchajícího od OS X směrem k Windows neznám, naopak ano... Ale možná se jen autor příspěvku zděsil věcmi jako dual boot nebo parallels. ;-) :-D
"V životě je nejdůležitější PŘEŽÍT, všechno ostatní má nižší prioritu...." ;-)
Aljosha
Junior

Odeslat příspěvekod MCLukas2505 20. 5. 2014 18:12

vladimir píše:Za jakým účelem? Cheš se učit a jako hlavní počítač už máš něco jiného, nebo chceš linux používat jako hlavní domácí počítač?

Řeknu to tak: nejvymakanější klon linuxu je operační systém počítačů MAC a i od toho poměrně dost lidí zděšeně prchá a instaluje si na MACy Windows.

Linux není dobrý, linux není špatný, linux je jenom "od začátku do konce úplně jiný" a na to nemáš v anketě kolonku. Někomu sedne a nedá na něj dopustit, někdo proklíná chvíli, kdy ho napadlo si s ním něco začít.

Ucel je na nejake online hry ,googleni,editaci souboru atd.
Jam mam svuj pc s win 7 a toto je docela malo pouzivany pc meho mladsiho bratra
MCLukas2505
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 20. 5. 2014 18:25

Lubuntu teď nahrazuju za WinXP.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 5. 2014 18:49

Aljosha píše:Ale možná se jen autor příspěvku zděsil věcmi jako dual boot nebo parallels.
Zděsil, to snad ani ne. Za těch dvacet let, co se hrabu v počítačích (pár let jsem spravoval i unixové a heterogenní sítě, ale to už je dávno), jsem vyzkoušel i dualboot. Řekněme, že vystřízlivěl.
Pojmenuj tedy důvody instalace dual bootu, pokud to není nějaký druh nespokojenosti (vědomé nebo podvědomé).

Mou teorii jsem už napsal: uživatelé Windows pobláznění módní vlnou koupí MAC, postupně vystřízliví a něco jim nesedí, chybí a tak se vracejí (možná na přechodnou dobu, to nevím) k Windows. Statistiky, když má někdo dualboot, který OS zapíná častěji, bohužel neexistují.

-- 20. 5. 2014 18:49 --

MCLukas2505 píše:Jam mam svuj pc s win 7 a toto je docela malo pouzivany pc meho mladsiho bratra
No, chudák brácha, ty mu asi moc neporadíš :). Ale pokud ho v tom nenecháš máchat a občas si k tomu sedneš, budeš třeba "o lekci" před ním.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod piErcE 20. 5. 2014 19:12

No ty jsi teda expert :))))
Garmin DriveLuxe 50 - iPhone SE - Octavia III 1.4 110 kW DSG
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 20. 5. 2014 19:54

Musím se vladinira zastat. U nás ve firmě taky vedení zblblo do mac a na 90% instaluju a kupuju paralel desktop, ale vše nastavuju na Maca. Takte je pro ně plynulý přechod, počítám ze po půlroce už budou mít čistého aplička.

A jak jsem řekl Lubuntu, vyzlousen, není lepší, není horší, je jiné.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 5. 2014 20:45

MCLukas2505 píše:a toto je docela malo pouzivany pc meho mladsiho bratra
Jenom mě ještě napadlo, pokud je brácha ve věku, kdy bude mít ve škole základy informatiky, tak z toho může mít pěkný guláš.

-- 20. 5. 2014 20:57 --

piErcE píše:No ty jsi teda expert :))))
Však se říká, expert neví nic, zato o všem :) Ale já jsem se mimochodem alespoň nějak vyjádřil k otázce, zatím co mnozí jiní se tu zmohli jenom na často ostré komentáře mého úletu, místo nix jsem napsal linux, to je toho, svět se zboří, kamenujte, upalujte.

Končím, uznávám chybu, dále nereaguji. Věnujte raději energii odpovědi na dotaz MCLukas2505.
Naposledy upravil vladimir dne 20. 5. 2014 21:12, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Další stránka