Náhrada za Windows 7, Windows XP pro MS Office a internet CZ

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 23. 7. 2024 22:22

Obdobný os za Windows 7 a Windows XP pro MS Office a internetový prohlížeč pro 32bit. a 64bit. PC - doporučíte?
BOROCOMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 24. 7. 2024 08:03

Pokud trváš na MS Office, tak to bude trochu problém. Sice je ho možné provozovat i na Linuxu, ale záleží na konkrétní verzi a i tak se můžou objevovat neočekávané a těžko řešitelné problémy.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 24. 7. 2024 12:12

Právě o tom to je, proto ta má otázka. Potřeboval bych, aby byl použitelný alespoň MS Word 2003 (MS Office 2003) kvůli kontinuitě, aby nedocházelo k "mršení formátování" dříve vytvořených dokumentů v MS Word při jejich editaci, bohužel, z tohoto důvodu bych rád zůstal u MS Wordu; samozřejně LibreOffice apod. jsem zkoušel, ale z důvodu kompability "musím zůstat" či bych rád zůstal u MS Wordu (MS Office). Je nějaký altrnativní os kromě Windows 10 - 11 :?: - jako XPQ4 - Q4OS - Zorin atd. ..
BOROCOMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 24. 7. 2024 12:52

Klidně zůstaňte u Windows 7 a Office 2003. Jako hostitelský OS pro nový HW můžete použít Windows 10 nebo Linux a uvnitř ve virtuálním prostředí (bez internetu) bude ten původní OS.
Získáte kontinuitu i zabezpečení a kompatibilitu s novým HW.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 24. 7. 2024 13:06

Žádný alternativní (ve smyslu kompatibilní) OS k Windows není. V Linuxu musíš mít vždycky Wine či něco podobného, abys mohl spouštět aplikace pro Windows. Některé distribuce to mají rovnou v sobě, do ostatních je to potřeba doinstalovat. Ale jinak mezi nimi (v tomto ohledu) není rozdíl.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod milsimr 24. 7. 2024 16:06

Zaplatit si Microsoft 365 a pracovat s webovou verzí office z jakéhokoliv OS.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 24. 7. 2024 16:56

Vážím si Vašeho názoru, ale raději bych pracoval s programem, přece jenom přes webové rozhraní, prostě na to nejsem zvyklý; pokud bych chtěl pracovat ON-LINE, tak už bych si mohl rovnou nainstalovat OS Chrome (samozřejmě musel by to umožňovat konkrétní HW, ale to nyní neřeším a nechci s tím obtěžovat). Jestli to tedy chápu dobře, tak provozovat MS Word (MS Office) je na Linuxových systémech je PROBLÉM a jakýkoliv jiný OS není pro mne, jako uživatele, vhodný. Ptám se tedy, pokud bych chtěl provozovat starší 32bit. a 64bit. stroje (x86 a x64 PC - NTB) jaký OS by byl, z uživatelského grafického hlediska, co možná nejvíce podobný Windows 7 či Windows XP a z hlediska širší dostupnosti software v českém jazyce? Windows 7 mě plně dostačuje, ale ...
BOROCOMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 24. 7. 2024 17:15

Jiné alternativy krom Windows nejsou, když pominu Mac, kterej bych ale neřešil.

Proč jsou moderní systémy - W11, popř. W10 - takovej problém?
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 24. 7. 2024 17:47

Děkuji za upřímná slova a odpovídám Vám; nyní bych mohl zůstat u 64bit. Windows 7 které jsou pro mne plně dostačující, ale výrobci software mě přímo nutí k přechodu na soudobější OS, zejména pak kvůli internetovým prohlížečů na bázi Chromia, v podstatě o tom to vše je (k zabezpečení používám FW, VPN ANTIVIRUS NORTON). Pokud mě tady neporadí něco smysluplnějšího, tak budu muset přezbrojit na Windows 10, neboť bych měl rád na všech 64bit. a i 32bit (x86 - x64) PC a NTB stejný OS a programi. Od Linuxových distribucí mě všichni odrazují - ???
Možná by bylo pro mne řešením ještě nějaký ten měsíc zůstat na systémech Windows 7, kdybych vyřešil aktualizace internetového prohlížeče na bázi Chromia (Chrome, Opera, Atom, apod.) pro přístup na internet, ostatní je plně dostačující. ..
BOROCOMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 24. 7. 2024 20:51

A jaký je přesně problém bránící přechodu na Windows 10?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 25. 7. 2024 02:05

Tak si k těm W7 doinstaluj linux pro internet.....

Já mám vlastně něco podobného na práci/internet Linux no a na hry které nefungují pod linuxem windows.

Já jsem teď na hodně starý notebook (Compaq Presario CQ61-315ec) dával SSD a jsou tam W7 (dal jsem je tam pro staré hry) a vedle mx linux https://mxlinux.org/ který na tom pentiu T4400 šlape OK

Takže pokud máš ty W7 kvůli starému SW tak je to řešení pokud tam nedáš novější windows.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milsimr 25. 7. 2024 09:30

Ty Linuxy bych dal do nějakýho VirtualBoxu; na browsení internetu by to mohlo být OK.

Btw, dnes přechod na W10 moc nic neřeší, rovnou alespoň na W11 - když už.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod anonymni 25. 7. 2024 11:21

Pokud vlastníš HW a není to Mac tak jediná cesta jsou novější Windows nebo Ubuntu. Office 2003 spouštět ve virtualizačním nástroji. Však je to jednoduché jako Columbovo vejce.
anonymni

Odeslat příspěvekod soban 25. 7. 2024 18:13

milsimr píše:Ty Linuxy bych dal do nějakýho VirtualBoxu; na browsení internetu by to mohlo být OK.

Btw, dnes přechod na W10 moc nic neřeší, rovnou alespoň na W11 - když už.

Ale to nebude OK protože pokud je to starý HW tak virtualizací by to bylo moc pomalé, a i některé CPU nemusí mít HW podporu a pak je to na pomalém CPU nepoužitelné.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 25. 7. 2024 18:18

:!: :!: :!: Nemám problém s přechodem na Windows 10 na všech používaných x86 a X64 strojích (32bit. a 64 bit PC - NTB) - v tom problém není. :arrow: Myslel jsem si, že by mě tady mohl nějaký uživatel nasměrovat na Linuxovou distribuci která bude uživatelsky podobná OS Windows 7 - Windows XP, která bude přímo uzpůsobená pro spouštění MS Word (MS Office) - ? :arrow: :arrow: Pokud mě plně dostačuje 64bit. Windows 7 je možné prodloužit jeho používání dokuď jej bude podporovat NORTON, konkrétně se jedná o aktuální internetový prohlížeč na bázi Chromia (jsem zvyklí na Chrom rozhraní a doplňky, záložky apod.) :?: :?: :?:
Naposledy upravil BOROCOMP dne 25. 7. 2024 18:28, celkově upraveno 1
BOROCOMP
Kolemjdoucí

Další stránka