Vývojové prostředí C/C++

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod wacky 29. 5. 2005 17:01

Jaká používáte vývojová prostředí pod linuxem? Co si myslíte o KDevelop?
wacky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Let_Me_Be 29. 5. 2005 17:52

Kdevelop je asi to nejlepsi co sezenes, pak este slusne vyvojove prostredi je Anjuta(http://anjuta.sourceforge.net/). Nicmene ja jsem stejne nakonec skoncil na prikazove radce a vi :)
Let_Me_Be
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wacky 29. 5. 2005 19:40

Let_Me_Be píše:Kdevelop je asi to nejlepsi co sezenes, pak este slusne vyvojove prostredi je Anjuta(http://anjuta.sourceforge.net/). Nicmene ja jsem stejne nakonec skoncil na prikazove radce a vi :)
Jo tak vi jo? No o tom me ani nemluv, neco s tak nestandartnim ovladanim jsem jeste nevidel, jsem rad ze to nenasilne ukoncim :D Ale ma ten vi oproti jinym textovym editorum nejake vyhody? Ze bych se prece jen donutil a naucil se v nem
wacky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod UncleFido 29. 5. 2005 19:53

Puvodni Vi je doopravdy celkem masochismus, ale kolega asi myslel ViM nebo GViM(i kdyz predsi jen radsi konzolove ViM).

Predne ma syntax highliting(to ma ale dnes kde co)
Maximalni moznost customizace(trochu si zabastardizujeme nas rodny jazyk).
Vynikajici system ovladani, kde vam staci klavesnice snad uplne na vse.
Doplnovani slov
Visual rezim pro kopirovani vcetne odsazeni apod.
Spousta dalsiho, co uz mi dneska ani neprijde jako zvlastnost

Kdysi jsem na Vi mel podobny nazor jako vy(jeste horsi, standardni zpusob ukonceni byl ps -u <user> && kill <PID>), ale opravdu neznam lepsi editor a stoji za tu namahu se s nim naucit. Ackoli rict ze s nim umim take nemohu. I po nekolika letech uzivani stale nachazim nove a nove nezname funkce.

jak se rika: "Vic hlav, vic Vi"
error: `long long long' is too long for GCC
UncleFido
Junior

Odeslat příspěvekod umi 29. 5. 2005 23:08

wacky píše:
Let_Me_Be píše:Kdevelop je asi to nejlepsi co sezenes, pak este slusne vyvojove prostredi je Anjuta(http://anjuta.sourceforge.net/). Nicmene ja jsem stejne nakonec skoncil na prikazove radce a vi :)
Jo tak vi jo? No o tom me ani nemluv, neco s tak nestandartnim ovladanim jsem jeste nevidel, jsem rad ze to nenasilne ukoncim :D Ale ma ten vi oproti jinym textovym editorum nejake vyhody? Ze bych se prece jen donutil a naucil se v nem

Vi(m) umi napr. skvele nahrazovat, kdyz se k tomu naucis pouzivat regularni vyrazy (napr. nahrad vsechny e-mailove adresy v kodu..), vyznamne ti to usnadni praci. Je to mocny nastroj, tezky na nauceni. Pokud to myslis s programovanim vazne (=denne), stoji za to se ho naucit. Doporucuji clanky od p.Satrapy http://www.kit.vslib.cz/~satrapa/docs/vim/
umi
Junior

Odeslat příspěvekod Ford 30. 5. 2005 08:44

Shell+vi je asi nejlepsi kombinace. Pouzivam to uz dlouha leta a jsem nadmiru spokojen :D
Ford
Junior

Odeslat příspěvekod wacky 30. 5. 2005 09:13

Jo a jeste neco - neznate nejaky pekny web, nebo tutorial, na vytváření linuxovské aplikace se vsimsudy? Tim myslim ruzny ty serepeticky kolem jako configure a makefile, prece jen ja zatim umim jen napsat kod v cecku a aplikace jsem zaim psal jen pro wokna. :oops:
wacky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod masi 30. 5. 2005 09:43

no, vim je sice vyborny editor, ma obrovsky mnozsti moznosti editace textu, kompletne se da ovladat z klavesnice a naucit se ho aspon trochu ovladat je docela porod. ale neni to programovaci prostredi. pokud si sam chces vytvaret makefily, rucne konfigurovat automake/autoconf, k debugovani pouzivat textovy gdb, tak se vim muzes naucit. ale pokud chces hlavne programovat, jdi do kdevelop. ma tabby (tzn. muzes mit otevrenych kolik chces zdrojaku a rychle se mezi nima prepinat), ma zabudovanej manager projektu (automake,autoconf) a integrovany debuggovani. samozrejme syntax higlighting, bookmarky, strom trid a spoustu dalsiho, co ma moderni IDE mit. ne ze bych vim zatracoval, ale zda se mi vhodny spis na editaci konfiguraku, ale ne psani projektu. ale je to muj subjektivni nazor, zalezi na mire tveho masochismu....
masi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Quiark 30. 5. 2005 18:44

Vim 7 slibuje použitelnost v jiných prostředích (uvádějí jako příklad Eclipse) a musím říct, že teprve to bude nářez. :!: Ale už takhle je Vim můj program of choice, psal jsem v něm i úkoly na češtinu :)
Ha!
Quiark
Junior

Odeslat příspěvekod Lemur 30. 5. 2005 23:28

Ja pouzivam cooledit z Midnight Commandera - zas takovy tvrdak, abych pouzival vi, nejsem. cooledit umi syntax highlight i regexp, takze pro bezne programovani staci. A pokud je program slozitejsi, tak pouzivam Makefile a kompilaci kus po kuse. V jedne konzoli (no, obcs i ve vic) mam otevrene soubory, v jedne spousti make, v dalsi mam treba info nebo manualove stranky, v dalsi treba top ...

A pokud delam v X , tak pouzivam jedit - na to, ze je v Jave, je docela svizny, i kdyz zere na muj vkus docela dost pameti.
Lemur
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod LubosD 2. 6. 2005 20:25

KDevelop mi často padá a někdy blbne při kompilaci. Prostě mi při buildu řekne, že musí provést nejdříve ./configure, ale ./configure zkrachuje na tom, že už bylo provedeno :(
Luboš Doležel, AbcLinuxu.cz
LubosD
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod map 2. 6. 2005 20:41

A co GNU Emacs? Osobně na něj nedám dopustit... :D
No one can hear when you're screaming in digital...
map
Junior

Odeslat příspěvekod Ford 3. 6. 2005 06:57

map píše:A co GNU Emacs? Osobně na něj nedám dopustit... :D-/quote]

mazej do flame VI vs. Emacs :lol:
Ford
Junior

Odeslat příspěvekod shrek 3. 6. 2005 07:08

Napsat si vlastni Makefile neni zase tak tezke - krome toho existuji veci jako scons apod. Jako debugger je mozne pouzit kdbg nebo jine samostatne debuggery, existuje jich nekolik. Uznavam, ze IDE ma svoje vyhody, ale vetsina z nich je zase podstatne mene komfortni pri praci s textem. Existuje myslim moznost pouzivat gvim / kvim i v KDevelopu (i v jinych KDE programech), ale s tim nemam zkusenosti.
shrek
Junior

Odeslat příspěvekod dejvo 3. 6. 2005 12:15

pred rokmi som pouzival na HP a Delloch stare dobre vi.

teraz opet pisem nieco pod linuxom a tiez som hladal nejake vhodne IDE. kdevelop bohuzial nevyhovovalo. bolo to hrozne tazkopadne a ak clovek chcel nastavit nejaku exotickejsiu konfiguraciu projektu tak bohuzial. proste to neslo.

skoncil som v Emacs-e. ma to vsetko co potrebujem - editor x fajlov naraz, horizontal split, syntax highlighting, doplnovanie, compile, debugger, speedbar s browserom, viac okien, autosave, shortcuts na vsetko, konfigurovatelne vsetko.

nie je to ako vo Visuali na oknach, treba si zvyknut - hlavne na tie podivne shortcuts. za den to mas zvladnute. nainstaloval som nejaku extension na copy paste ala windows a som viac menej spokojny.
dejvo
Junior