Jak se dostat na linuxový oddíl?

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod 1maty1 3. 7. 2005 20:19

Čau lidi
mám menší problém. Přehrál sem XPčka a ty mi klasicky smazali LILO tak se použil instalační CDčko od Mandraků že mi ho znovu nahrajou ale hodilo mi to následující hlášku: Stala se chyba: Připojení oddílu /dev/hda07 v adresáři /mnt selhalo (invalid argument)
hda07 je Swap zkoušel sem live distribuci a ta ta ho normálně používala. Jinak instalátor ví vo tom že je tam linux nahranej.
Takže co s tím?
Stačilo by mi kdybych si moh do widlí zkopírovat pár souborů a ty linuxi pak klidně přeinstaluju.
1maty1
Junior

Odeslat příspěvekod martynez 3. 7. 2005 20:34

1. Nejsou Linuxy ani Mandraky, viz treba http://www.abclinuxu.cz/blog/Robert/2005/1/10/72728 .
2. Na vyreseni problemu potrebujes bud
(a) zalohu partition table, kterou predpokladam nemas, nebo
(b) SW, ktery umi najit na disku souborove systemy. Neco jsem na to kdysi, kdyz jsem to nutne potreboval pouzil (byl to nejaky programek pro DOS), bohuzel uz nevim, jak se to jmenovalo. Snad nekdo poradi...

P. S. Geek postup by byl zjistit, jak vypada hlavicka pouziteho souboroveho systemu a pak ji na celem /dev/hda vyhledat. ;-)
martynez
Junior

Odeslat příspěvekod martynez 3. 7. 2005 20:37

Problém kolegy není v tom, že se nemůže dostat na ext2 z oken, ale v tom, že instalace oken mu přepsala MBR.
martynez
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 3. 7. 2005 20:41

No to jo, ale chtel tohle:
.......Stačilo by mi kdybych si moh do widlí zkopírovat pár souborů a ty linuxi pak klidně přeinstaluju..............
Takze predpokladam, ze z te linux. partisny chce neco vytahnout..??
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 1maty1 4. 7. 2005 07:33

jo stačí mi pár dat
1maty1
Junior

Odeslat příspěvekod pexxi 4. 7. 2005 08:15

Nuz, pokial ti Live distribucia ten swap v klude pouzivala, hlaska sa ti vypisuje, pretoze swap sa nemountuje... Pripaja sa k systemu iba pomocou swapon <nazov_zariadenia>. Neviem, preco sa ho instalator snazil namountovat, nie su tam ziadne zmysluplne data, vo fstabe je uvedeny iba kvoli utilitam (napr. sysinit), ktore to vyuzivaju na to, aby zisitili, ktoru parititon maju ako swap pripojit.

Co sa tyka LILO-bootloaderu, WinXP pri instalacii iba prepisali MBR, co nema nijaky vliv na partition tabulku, z toho vyplyva, ze Instalator ti dany Linux "vidi".

Otazka znie, vies z Live distribucie pristupovat na povodny Linuxovy filesystem. Pripadne skus mount <nazov_zariadenia_s_Linuxovym_FS> <cesta_k_adresaru>

Pokial ti Live distribucia Linuxovy filesystem nevidi, asi si o neho prisiel a dostat data nebude take jednoduche, kedze EXT2 nie je tak jednoduchy ako napr. FAT, mohol by si sa pokusit vytvorit partition na tom istom mieste (ale neformatovat, pouzit napr. fdisk/cfdisk v Linuxe), ako bola predtym, v 80% pripadoch to funguje. Prip. zohnat si nejaku obnovovaciu utilitu.

Pokial ti Live distribucia vidi Linuxovy FS a mozes s nim pracovat, nic Ti nebrani, vytvorit si "prechodnu" FAT alebo pripojit USB kluc, prip. pouzit uz uvedeny Explore2FS...
It's better to be wholly alone, than alone with ass-holes. ;-)
pexxi
Junior

Odeslat příspěvekod troolix 4. 7. 2005 10:04

- nabootuj tam nejaky live distro
nebo to de i z instalacniho cd, v mdk 9.2 tam byla pri bootu volba rescue, pak se prepni do konzole

- primountuj si ten oddil, na kterem mas root filesystem, pokud neni, pr.:

mount -t typ_tveho_fs /dev/hdaX /mnt/hdaX

typ_tveho_fs treba ext3, xfs, reiserfs, podle toho,cos tam dal pri instalaci
hdaX ... oddil, na kterem mas ten root fs
/mnt/hdaX .. nejaky adresar si udelej,treba tento

pokud uz je primountovanej, tak prikazem mount zjistis, do ktereho adresare (predpokladame ted,ze do /mnt/hdaX )

- pust lilo pres chroot na adresar s tvym root fs :
chroot /mnt/hdaX lilo
to nainstaluje lilo zpet do MBR s puvodni tabulkou.
Kde je vule,tam je cesta.
troolix
Junior

Odeslat příspěvekod 1maty1 4. 7. 2005 18:22

Data sem zachránil přes ten prográmek nahoře

live distribuce si ten oddíl namontovala sama ale jaksi neukazovala žádný data

jo ještě jak má být velký swapovací oddíl pro linux (nebo musí ho vůbec mít)
1maty1
Junior

Odeslat příspěvekod semi(smazano) 4. 7. 2005 21:16

Ne swapovací oddíl nemusí mít, ale je doporučeno ho vytvořit jelikož se práce se systémem výrazně urychlí. Jinak doporučuji přečíst howto. Záleží na tom kolik máš v počítači paměti. Pokud je to <= 256MiB tak doporučuji dvojnásobek paměti. Pokud je to >= 512MiB tak stačí velikost swapu rovna paměti ram. Také záleží na použití toho počítače. Jestli to je domácí počítač nebo server.
semi(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod Howard 9. 7. 2005 18:45

Ja mam v TC plugin Linux-drives.
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel