Aku distribuciu Linuxu pouzivate?

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Aku distribuciu GNU/Linuxu pouzivate?
Ubuntu/Kubuntu 102 %  33%  [ 102 ]
Mandriva/Mandrake 41 %  13%  [ 41 ]
SUSE 61 %  19%  [ 61 ]
Fedora/RedHat 18 %  5%  [ 18 ]
Debian 23 %  7%  [ 23 ]
Gentoo 33 %  10%  [ 33 ]
Slackware 16 %  5%  [ 16 ]
Aurox 1 %  0%  [ 1 ]
PCLinuxOS 7 %  2%  [ 7 ]
Arch 6 %  1%  [ 6 ]
Celkem hlasů : 308

Odeslat příspěvekod lucas86 28. 4. 2007 11:18

Ubuntu Feisty Fawn
Hardware: časť počítača, do ktorej môžete kopnúť...
lucas86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ťuhýk 28. 4. 2007 13:21

Kubuntu 6.10. Az prijde novy notebook tak nahodim Kubuntu 7.04
Všechno, co v životě opravdu potřebuju znát, jsem se naučil ze Star Treku
Ťuhýk
Junior

Odeslat příspěvekod XMike1 28. 4. 2007 13:27

Momentálne Ubuntu 7.04
XMike1
Junior

Odeslat příspěvekod mrajda 29. 4. 2007 12:06

Mandrivu 2007.1 SPRING
a
openSUSE 10.2

editace:
musím přiznat, že po dnešní instalaci UBUNTU 7.04 bych již neměnil
Nic mi tu nechybí..

Takže UBUNTU!
Naposledy upravil mrajda dne 2. 5. 2007 20:20, celkově upraveno 1
:: bramborák s česnekem ::
mrajda
Junior

Odeslat příspěvekod running-free 29. 4. 2007 22:26

Fedora Core 6. Chtěl jsem zkusit nové Kubuntu ale asi se na to vykašlu a počkám na Fedorku 7
Unix - systém který vám dá dost provazů na to, abyste se sami oběsili.
running-free
Junior

Odeslat příspěvekod Nemo7 30. 4. 2007 16:18

Ubuntu 7.04.
Scio me nihil scire
Nemo7
Junior

Odeslat příspěvekod ste78 20. 5. 2007 18:02

Ubuntu Feisty Fawn 7.04 (internet, mejly, práce) & Windows XP (hudba-nahrávání, editace...)
ste78
Junior

Odeslat příspěvekod Gentle Giant 20. 5. 2007 19:28

koukám, že v Česku je to jak kdysi za komančů,kdy dětičky ve třetí třídě vstupovaly do Pionýra. Prostě :"všichni se těšíme na Ježíška" aneb " já jsem horník a kdo je víc". Nemám nic proti Ubuntu, jako alternativu ho na svém linux disku mám taky, v provedení 7.04. Na PCLinuxOS ale nemá ani náhodou.
Too old to rock'n'roll, too young to die
Gentle Giant
Junior

Odeslat příspěvekod huncut 22. 5. 2007 08:58

Gentle Giant: no tohle přesně může říct každý a nikam to nepovede. Každý má svou oblíbenou distribuci, na kterou "nemá ani náhodou" žádná jiná. A to jednoduše proto, že každému vyhovuje něco jiného. A to je na linuxu to krásné, ne? Ta široká možnost volby :)

Já jsem například nadšený z Frugalware linuxu. (Škoda že neni v anketě ;-))
huncut
Junior

Odeslat příspěvekod Gentle Giant 22. 5. 2007 09:56

2 huncut: jistě, já jen spíše reaguju na tu "rozjásánou májovou veselici" ohledně Ubuntu, přičemž si většina uživatelů této distribuce ani nepřipouští,že by mohlo existovat něco lepšího,propracovanějšího,rychlejšího a zároveň ve vztahu k uživateli přístupnějšího a přátelštějšího. Mám možnost srovnávat, takže je to výsledek exaktního poznání. Netvrdím, že Ubuntu a jeho klony jsou špatné, ale tolik nedodělků a problémových oblastí , na které uživatel chtě nechtě narazí, by distribuce, která je na žebříčku dister na samém vrcholu, mít neměla. Proto ta poslední věta mého předchozího příspěvku. :)
Gentle Giant
Junior

Odeslat příspěvekod mrajda 22. 5. 2007 10:18

to GG - Sám používám momentálně UBUNTU.. Až budu mít trošku času, chtěl bych zkusit ten PClinuxOS.. ale trochu mi vadí že nemá v sobě GNOME.. Na což jsem si u UBUNTU velmi rychle zvykl, byť jsem přechazel z Mandrivy a KDE..
Vyhovuje mi i ztoho důvodu, ze jsem tam měl všechno okamžitě k dispozici - fungoval tablet, multimedia, 3D.. atd..
Jaké výhody má PCLinuxOS, podle tvého? At vím, do čeho jdu.. dík za odpověď..
mrajda
Junior

Odeslat příspěvekod Gentle Giant 22. 5. 2007 10:58

no právě to zprovoznění multimédií v Ubuntu často vyžaduje dodatečná nastavení,
Problémy v 7.04: 1)nastavení možnosti rozlišení 1280x1024 jsem vyřešil okopčením zápisu z PCLOSu
2)instalace proprietárního ovladače- nevěda proč, tento se sice stáhl a jakoby i nainstaloval, ale správce nesvobodného software (nebo jak se to jmenuje) hlásil, že je mimo provoz. Použil jsem envy, to pomohlo, 3D prostředí bylo v poho, vyzkoušel jsem Beryl, ok. Po třech dnech, kdy jsem v Ubuntu nebyl, mě to při bootu do něj hodilo do příkazovýho řádku s hláškou, že nvidia drive (čili ten proprietární) neexistuje , tak jsem přepsal xorg.cong drive na "nv", abych se do Ubuntu dostal alespoň v 2d.
To jsou věci, které by odladěné špičkové distro dělat nemělo.
V PCLOSu naistaluješ na disk, napřed počeštíš (když chceš, návod je u nás na fóru, je to brnkačka jednoduchá i pro absolutní novice) , stáhneš balíčky, které tě zajímají a jedeš. NO ADDITIONAL OPERATIONS NEEDED, to ti garantuju. Rychlost PCLOSu oproti Ubuntu markantně větší, i když se 7.04 zrychlilo.
GNOME mám být jako alternativa správce desktopu implementována během léta.
Gentle Giant
Junior

Odeslat příspěvekod mrajda 22. 5. 2007 11:18

Fajn :) Problémy které popisuješ jsem nepocítil.. možná je to spíš jiným HW.. multimedia se doinstalují za 5 minut :-)) to je mín než klikátka ve WIN.. ;-)
Pravda, že by to mohlo na UBUNTU trochu štvát.. Mě se zamlouval hodně ten přechod právě kvůli tomu, že Mandriva zabírala hodně RAMek a CPU.. ale to možná hodně dělalo právě KDE.. taky spoustu zbytečných balíčků, které jsem nepotřeboval.. naopak UBUNTU se po prvním spuštění zamlouvá :)
Taky WikiUbuntu je naprosto skvělé, včetně fora... to je podle mého nejlepší ze všech distribucí...
Ale dík, uvidím jestli bude čas to zkoušet :)
mrajda
Junior

Odeslat příspěvekod reno01 22. 5. 2007 11:33

Uz 4 roky Debian. Momentalne verze Etch. Max. spokojenost. Jak psal kdosi vyse, krasa je v tom, ze kazdy si muze vybrat co se mu libi a co mu nejvic vyhovuje. Me se libi deb pro svou cistotu, obrovske repozitare balicku a rychlost a stabilitu. Je fakt, ze pro novacky je velmi tezke vybrat distro. Je jich cim dal vice a jsou cim dal lepsi. Pro zacatky je urcite nej PCLinuxOS, Ubuntu, Mandriva a jim podobne. Deb, Slack, Red Hat potrebuji aspon minimalni znalosti a hlavne ochotu uzivatele se ucit a nevzdavat to.

Ja zacinal hned s debianem. Znami me odrazovali, ze je to slozita distribuce a je fakt, ze jsem tezce bojoval. Funguju primarne na widlich (pracovne, hry), ale linux je muj maly konicek, ktery si ve volnych chvilich hyckam. Nebyt zatraceneho Photoshopu a jeste zatracenejsiho GIMPU uz jsem jel na linuxu skoro uplne.

Sorry za offtopic, ale musim to napsat. Pro ty, ktere brzdi k prechodu Photoshop a nemaji az takovy problem s GIMPem jako ja zkuste http://gimpshopdotnet.blogspot.com/ - je to GIMP, ale se snahou co nejvice prizpusobit prostredi a nabidky uzivatelum zvyklym na Photoshop. Zkousim jej asi tyden a jakmile vyresim nejake rozdilnosti jdu na jednom pc do linuxu naplno...
TT Matrix, Fortron FSP400-60THN-P 400W, Gigabyte GA-965P-DS4, Core2 Duo E6300 (1,86@2,8GHz), 1GB A-Data 800MHz, Sapphire X1950 Ultimate Edition@580/800 Seagate 320GB, NEC 2510A, ViewSonic VP930 19"
reno01
Junior

Odeslat příspěvekod street.man 22. 5. 2007 12:59

Mandriva 2007 Spring
street.man
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka