Nejlepsi distribuce pro zacatek?!

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod nl 16. 8. 2005 20:47

minio píše:Asi takhle:

100% ti nepujde 3D akcelerace, protoze ATI na mobilni R9700 kasle a jeho linuxovy ovladace ho nepodporujou (jenom 9600 a 9800), ale jinak fungovat bude.

to je samozrejme blbost, 3D ti pojde
nl
Junior

Odeslat příspěvekod minio 16. 8. 2005 23:03

nl píše:
minio píše:Asi takhle:

100% ti nepujde 3D akcelerace, protoze ATI na mobilni R9700 kasle a jeho linuxovy ovladace ho nepodporujou (jenom 9600 a 9800), ale jinak fungovat bude.

to je samozrejme blbost, 3D ti pojde

To je samozrejme blbost. Nepojede. Staci se podivat sem
Veskery 3D ti bude pocitat procesor...
minio
Junior

Odeslat příspěvekod nl 17. 8. 2005 12:56

no ten link ja zaujimavy, kazdopadne ja vychadzam z vlastnych skusenosti, takze 3D fungovat bude
nl
Junior

Odeslat příspěvekod admxx 18. 8. 2005 18:29

Jo diky vsem za rady. trosku to prokoumam, asi to zkusim instalnout i bez te 3D. Kdyz me to nas**e tak tam dam zpatky win. Co se tyce grafiky tak u ATI se mozna blyska na lepsi casy. zachytil jsem neco o tom, ze zacinaji oficialne podporovat i mobilni karty a pry chcou dodat podporu i pro starsi modely...tak uvidime.
admxx
Junior

Odeslat příspěvekod Byte 18. 8. 2005 18:31

Stema starsima modelama by mi udali radost.
Byte
Junior

Odeslat příspěvekod mircy 18. 8. 2005 19:06

Mike.M píše:primo z disku na disk nenapises, ale prez sit urcite jo proc myslis ze bys ted moh neco psat, kdyz vetsina serveru jede na LINUXu a vetsina stanic na Winech

A u mně je to ještě lepší - já mám na počítači LINUX, na serveru je WIN XP, a co je v cestě dál ví bůh ...
Používám SuSe LINUX
mircy
Junior

Odeslat příspěvekod igo 19. 8. 2005 18:04

najlepsie debian.

kto ma rad win gui tak ubuntu.
igo
Junior

Odeslat příspěvekod RastaMan 22. 8. 2005 07:24

igo píše:najlepsie debian.

teda lepsie povedane kubuntu :D
RastaMan
Junior

Odeslat příspěvekod mircy 22. 8. 2005 08:10

Ubuntu/Kubuntu/Debian - největší svinstvo, a doporučovat to začátečníkovi by měl být trestný čin.
Sám jsem měl Kubuntu 5.04 asi 10 minut - pominu-li, že po instalaci neuměl česky (a přitom se chlubí internacionalitou), tak stalo se mi toto : Jediné, co jsem udělal, že jsem ZMENŠIL rozlišení obrazovky v KDE. Vše proběhlo OK, jenže pak jsem restartnul počítač - a to bylo naposled, co jsem něco viděl. Pár sekund po startu automatika mého kvalitního 19" monitoru tento odpojila1 (zkoušeno vícekrát) Nevím, co by tehdy udělal nějaký starší monitor - asi by vyhořel.
Proto jsem se okamžitě vrátil k SUSE Linuxu, a Kubuntu už nikdy ...
Používám SuSe LINUX
mircy
Junior

Odeslat příspěvekod Byte 22. 8. 2005 08:19

Mezi Kubuntu a Ubuntu je podle me rozdil (znam velmi dobre obe) Ubuntu je evidntne stredem pozornosti vyvojaru, treba jen ty aktualizacni programky v zakladu Kubuntu chybej.

Za to ze si nekdo neumi nastavit xorg, Kubuntu nemuze. (a monitor by nevyhorel).
Byte
Junior

Odeslat příspěvekod mircy 22. 8. 2005 08:26

To s tím rozdílem je možné. Nic jsem nenastavoval, pouze jsem SNÍŽIL rozlišení ...
Používám SuSe LINUX
mircy
Junior

Odeslat příspěvekod Lemur 22. 8. 2005 17:06

mircy píše:To s tím rozdílem je možné. Nic jsem nenastavoval, pouze jsem SNÍŽIL rozlišení ...e/quote]

To je jednoduche - pokud se nenastavi monitor sam pomoci DDC, je treba rucne upravit parametry monitoru, hlavne rozsahy horiz. a vert. frekvenci. Jinak totiz X server nastavi nejvyssi rozliseni, co monitor zvladne, s nejvyssi frekvenci, co monitor zvladne, co je DOBRA VEC pokud jsou udaje v konfiguracnim souboru v /etc/X11 sprave. V Linuxu se totiz, stejne jako v ostatnich unixoidnimch systemech pocita s tim, ze uzivatel vi, co dela ...

BTW: Nevim jak (K)Ubuntu, ale Debian rozhodne neni pro zacatecniky
(opro ty je spis Suse, Mandriva a podobne omalovanky). Ale pro nekohou, kdo tomu rozumi, je perfektni. To je podobne, jako dat klukovi misto mopedu zavodni patnactistovku a pak se divit, ze se rozplacne o strom v prvni ostre zatacce.
Lemur
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mircy 22. 8. 2005 17:32

Ještě - Kubuntu má být s KDE provázáno - tedy když si něco nastavím v KDE, předpokládám, že se to zapíše do konfiguráku, a už se tím nezatěžuji.
Každopádně - ať žijí spolehlivé omalovánky ! :D
Používám SuSe LINUX
mircy
Junior

Odeslat příspěvekod Ivan Bibr 15. 9. 2005 13:38

admxx píše:Mohl by mi nekdo poradit jakou distribuci bych mal zvolit jako uplny zacatecnik. Uvozoval jsem o Mandrive 2005. Je to dobra volba?

Navic mam notebook s grafikou ATI R9700 mobility a trochu se bojim jestli nebude problem s ovladecema (od vyrobce nic nemam a ATI tyhle karty nepodporuje).

Taky bych chtel linux ktery by dokazal cist a zapisovat NTFS.

A taky moc nevim kde to mam stahnout, pripadne sehnat nejaky pekny manual.

Prosim poradte mi. Diky za kazdou reakci!

p.s.: Ma konfigurace: P4 3GHz HT; 512RAM; R9700m 64MB; disk 60GB

Zkus Mandriva Linux - http://www.mandrivalinux.cz. K dispozici je verze ke stahnuti, rozsahla ceska dokumentace v PDF. Mrkni na http://www.mandrivalinux.cz/download

Zapis na NTFS pujde jen tezko, jinak bys mel byt v klidu.
Ivan Bibr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 15. 9. 2005 16:26

mircy píše:

Ubuntu/Kubuntu/Debian - největší svinstvo, a doporučovat to začátečníkovi by měl být trestný čin....n/quote]

Trestný čin by mělo být šíření lživých informací. K/Ubuntu má mnoho atraktivních vlastností, které jiné distribuce (v takové podobě) nenabízejí:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Lin ... e_features
Petr Tomeš
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka