Mandriva a Suse zdarma

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Johny Fontane 15. 9. 2005 22:14

Mám dotaz, je možné si stáhnout distribuce Mandriva a Suse zdarma? Pokud ano, jaký je rozdíl mezi placenou a neplacenou verzí?
Chci si totiž vyzkoušet nainstalovat Linux a práci s ním, a slyšel jsem, že tyto distribuce jsou pro začátečníky nejpřístupnější...
Když jsem ale navštívil jejich stránky, všude bylo psáno pouze o placených verzích, a informace o neplacených jsem nenašel...
Díky za odpověď...
Johny Fontane
Junior

Odeslat příspěvekod Quiark 15. 9. 2005 23:09

Mě se v pohodě podařilo stáhnout FTP verzi Suse 9.2 přímo od nich, takže asi stačí jen dýl hledat.

Ubuntu je prej taky dobrá distribuce pro začátečníky a tam už určitě najdete free downloade.
Ha!
Quiark
Junior

Odeslat příspěvekod couz 15. 9. 2005 23:23

ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/current/iso/

odkaz na suse

mna skor zaujima klavesova skratka zavinacu
v xpckach je to alt + 64 a vlinuxe to neviem???
couz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marek.tkd 15. 9. 2005 23:43

Nie som si isty, ale skus pravy ALT + V
Nemam teraz pred sebou linux, takze to nemam ako odskusat...

Marek
Sempron 2400@2800, MSI K7N2 Delta, Sapphire 9600Pro 400/263, 2x512MB Ram, 80GB Maxtor
marek.tkd
Junior

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 16. 9. 2005 15:49

Johny Fontane píše:Mám dotaz, je možné si stáhnout distribuce Mandriva a Suse zdarma?r/quote]

Ano:
http://portal.suse.cz/node/271
http://www.mandrivalinux.cz/download

Johny Fontane píše:Pokud ano, jaký je rozdíl mezi placenou a neplacenou verzí?
Petr Tomeš
Junior

Odeslat příspěvekod Johny Fontane 16. 9. 2005 19:20

Děkuji za odpověď, už si stahuji Mandrivu. Live CD jsem zkoušel Knoppix, a protože mě díky tomuto CD Linux zaujal, rozhodl jsem se ho vyzkoušet normálně nainstalovat a pracovat s ním.
Johny Fontane
Junior

Odeslat příspěvekod couz 16. 9. 2005 19:28

no ked si už budeš myslieť že ti to ako tak ide pod linuxom skus slackware

ide tam o to že si tam vačšinu veci musiš nakonfigurovať ručne a ziskaš z toho skusenosťi ktore sa ti zidu aj pri konfiguracii inych distribucii alebo pri riešeni problemou!!
couz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod duch 16. 9. 2005 19:42

No ako uzivatel Mandrivy by som Vam odporucil prave ju, skusal som aj SuSe ale ma to jeden hacik, kvoli pantentom a pod tam nieje napr. podpora DivX/Xvid co Mandriva ma standardne. Je tam aj toho ineho vela viac.
Obe distra su velmi dobre, na Suse sa to da bez tazkosti rozchodit ale treba nieco precitat kde to na Mandrive to je uz in.
Mandriva bude mat verziu 2006 t.c. akurat RC2 zatial treba pouzivat Limited Edition 2005 lebo je stabilna a nie BETA.
Ak smiem upozornit Slackware, Ubuntu, Gentoo a pod su super distribucie (myslim vazne), su fakt dobre, ale ak ste predtym robili s Windows su trocha menej vhodne, klikac potrebuje chvilu klikat a potom zacne hladat conf. subory.
Dalsia vec Ivan Bibr napisal dobru knizku zaciname s Mandrake 10.1 su tam zaklady pouzivania Linuxu ako takeho odporucam precitat.
Da sa aj stiahnut free z http://www.mandrake.cz
Dalsia vec, linux je iny ako windows nie je horsi ani nie je lepsi (no vo vela veciach je ale to je na dlho....). :roll: Nechem zacinat flame.
Takze skusit a uvidite.

Linux je nieco co je ako fantasticky akurat vychladeny osviezujuci napoj po teplej prehriatej a vyprchanej cole microsoftu, lenze ak sa pije velmi rychlo a neuvazene tak z toho boli hrdlo a nasledne sa clovek vrati k tej cole.

Prajem pkeny vecer

Duch
duch
Junior

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 17. 9. 2005 10:14

duch píše:... Ubuntu... a pod su super distribucie (myslim vazne), su fakt dobre, ale ak ste predtym robili s Windows su trocha menej vhodne, klikac potrebuje chvilu klikat a potom zacne hladat conf. subory.

Pokud jste K/Ubuntu 5.10 Breezy Badger (Preview) nebo již předchozí verze zkoušel, víte, že to není pravda. A pokud jste je nezkoušel tak prosím, abyste nepsal své mylné domněnky. Díky.
Petr Tomeš
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 17. 9. 2005 10:28

duch píše:Linux je nieco co je ako fantasticky akurat vychladeny osviezujuci napoj po teplej prehriatej a vyprchanej cole microsoftu, lenze ak sa pije velmi rychlo a neuvazene tak z toho boli hrdlo a nasledne sa clovek vrati k tej cole.

Prajem pkeny vecer

Duch

Souhlas, ale pak zisti ze ma opet zizen na ten fantasticky napoj a zacne se ho pomalu po trech peti vraceckach ke cocacole, pit uz porad. Ja take mam mandrivu a ikskrat jsem si rek debilni, ale opet po tydnu dvou jsem z WIN presel na Linux. Duvod? Vice moznosti.

A jedna mala story. Mel jsem instalaci W98 a dones jsem si domu filmy nejake zdrojaky v php+MySQL. a jine veci. Jenze co na W98 neni ani poradny prehravac, tak opet vypalit mediaplayer, kodeky, apache2 php, mysql word excel a hafo jinych. ale stejne mi to doma nejelo (titulky u AVI) APACHE2. Tak jsem vzal format c:\ a za 30min opet plne nakonfigurovany stroj se vsemi vecmi. Kafeine nepodporovalo titulky, tak jsem vzal amarol, take ne, tal xine, mplayer123 a tak dale a zpokojenost. Je to ma 10 vracecka k linuxu. HRY NEHRAJU.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý