Mandriva 2006 problém se sití + MAC

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Bfree 27. 9. 2005 08:05

Nainstaloval sem mandrivu 2006 a za zadnou cenu nedokazu rozjet síť

Predem upozornuji na fakt ze na DHCP se pripojuju s jinou MAC nez co mam na desce (driv sem mel jinou sitovku). Ve Win XP neni problem a resim to pres nastaveni MAC adresy v nastaveni sitovky, Ihned po zmene se PC pripoji na DHCP a net jede tak jak ma a uz nemusim az do dalsi instalace WIN nic nastavovat.

Ale v mandrive 2006 (+KDE) mam problem...

Nastavim MAC adresu pod rootem:

ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xxx:xx:xx:xx
ifconfig eth0 up

a az pocud zadny problem, MAC se nastaví v pohode ale stale se ne a ne pripojit sit. (KROM TOHO ZE SE TA MAC ADRESA ZASE NASTAVI NA PUVODNI HODNOTU PO RESTARTU PC)

Dokaze mi nekdo poradit??? (nemuze byt zakopan pes nekde jinde? nejaky nastaveni DHCP? jak ho nastavit (vse mi prideluje DHCP a ve win menim jen tu MAC))

- jo a jeste jedna vec ohledne mandrivi (ale to asi bude spis KDE): Proc mi to nikde neukazuje nejakou volbu VYPNOUT PC nebo RESTARTOVAT... furt jen uzamknout a odhlasit.. kde je chyba???????

Pokud se rozhodnete pomoc tak pls krok po kroku protoze s linuxem zaciam.
Bfree
Junior

Odeslat příspěvekod jirka47 27. 9. 2005 10:31

Když dáš v Mandrivě 2006 odhlásit, tak se ti tam objeví další tři možnosti mezi kterými je VYPNOUT, nebo RESTARTOVAT.
jirka47
Junior

Odeslat příspěvekod Bfree 27. 9. 2005 11:06

jirka47 píše:Když dáš v Mandrivě 2006 odhlásit, tak se ti tam objeví další tři možnosti mezi kterými je VYPNOUT, nebo RESTARTOVAT.E/quote]

Promin sklamu te (spis sklamu sebe) ale at davam co davam porad tam je jen odhlasit.... zadna funkce vypnout tam neni :( Nevis cim by to mohlo bejt? nejaka fce kterou by se to v tom KDE dalo narovnat?

jinak nikdo neporadi s tim DHCP a MAC??
Bfree
Junior

Odeslat příspěvekod jirka47 27. 9. 2005 11:11

Zkus to napsat na jednom řádku:
Kód: Vybrat vše
ifconfig eth0 down;ifconfig eth0 hw ether "0050e8371737" up
Naposledy upravil jirka47 dne 28. 9. 2005 02:26, celkově upraveno 1
jirka47
Junior

Odeslat příspěvekod Bfree 27. 9. 2005 12:08

Jasne diky. Ale existuje nejakej zpusob jak donutit linux aby si tu MAC nekam ulozil a nemusel sem se s tim stvat pri kazdym nabootovani linuxu?
Bfree
Junior

Odeslat příspěvekod Ford 27. 9. 2005 13:19

Bfree píše:Jasne diky. Ale existuje nejakej zpusob jak donutit linux aby si tu MAC nekam ulozil a nemusel sem se s tim stvat pri kazdym nabootovani linuxu?

Jasne ze to jde. Nevim, jak ma Mandriva resen start systemu, ale urcite to jde nacpat donejakeho startovaciho scriptu. Pokud se ti nechce hledat nejaky network script, proste to nacpi do nejakeho toho rc.local
Ford
Junior

Odeslat příspěvekod FreeBSD_Radikal 27. 9. 2005 16:05

pouze v pripade ze ho pustis jako root nebo pomoxi kdm(gdm atd..) pokud ho pustis jako user(startx) tak je tam pouze volba odhlasit
BSD is for people who love Unix, Linux is for people who hate Windows.
notebook: Archlinux -current říznutej LFS ;-)
desktop: umrel
router: FreeBSD RELENG_6_2
FreeBSD_Radikal
Junior

Odeslat příspěvekod Ford 27. 9. 2005 16:21

FreeBSD_Radikal: netusil jsem, ze BSDcko ma defaultne povolene userum menit sitova nastaveni :-)
Ford
Junior

Odeslat příspěvekod FreeBSD_Radikal 27. 9. 2005 16:25

Ford píše:FreeBSD_Radikal: netusil jsem, ze BSDcko ma defaultne povolene userum menit sitova nastaveni :-)
ja odpovidal an tohle
- jo a jeste jedna vec ohledne mandrivi (ale to asi bude spis KDE): Proc mi to nikde neukazuje nejakou volbu VYPNOUT PC nebo RESTARTOVAT... furt jen uzamknout a odhlasit.. kde je chyba??????? :D
FreeBSD_Radikal
Junior

Odeslat příspěvekod Ford 27. 9. 2005 16:29

tak to si snad delas srandu. Jednak to musis mit povolene pro jednotlive usery, jednak staci pridat do nabidky button pro vypnuti/restart( pokud tam neni defaultne )
Ford
Junior

Odeslat příspěvekod FreeBSD_Radikal 27. 9. 2005 16:31

ale defaultne user nemuze haltovat ani rebootiovat. minimalne v bsd
FreeBSD_Radikal
Junior

Odeslat příspěvekod LubosD 27. 9. 2005 17:29

Bfree: Mě jí to neukazuje a nikdy neukazovalo. To je tam asi jen při použití XDM/KDM/GDM ne?
Luboš Doležel, AbcLinuxu.cz
LubosD
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ford 27. 9. 2005 18:18

LubosD píše:Bfree: Mě jí to neukazuje a nikdy neukazovalo. To je tam asi jen při použití XDM/KDM/GDM ne?M/quote]

Presne tak. Ale button si muzes pridat
Ford
Junior

Odeslat příspěvekod minio 28. 9. 2005 00:05

Odpoved na otazku kam napsat mac adresu abys ji nemusel zadavat porad dokola by imo mela lezet v souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 . Do nej pripises radek
HWADDR=xx:xx:xx:xx:xx:xx

Pak uz by to melo pri kazdym startu nastavit mac adresu u ty sitovky automaticky. zbytek nastaveni by mel bejt jednoduse pres harddrake nebo jak se to klikato jmenuje, kde proste zaskrtnes ze chces dhcp.

Ruku do ohne za to nedam pac mam Ubuntu a ne Mandrivu a rikam jen co jsem v rychlosti vygooglil :)

Nicmene mel jsem podobnej problem s tim ze po ifconfig down ifconfig up mi nejela sit vubec. pak jsem zjistil ze na to pomaha pouzivat misto ifconfig - ifdown ethx a ifup ethx :) Jinak to co pises do toho radku je spravne.
minio
Junior

Odeslat příspěvekod Ivan Bibr 28. 9. 2005 05:43

minio píše:Odpoved na otazku kam napsat mac adresu abys ji nemusel zadavat porad dokola by imo mela lezet v souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 . Do nej pripises radek
HWADDR=xx:xx:xx:xx:xx:xx

Potvrzuji, toto by melo fungovat.

Proc to nenabizi pri odhlaseni i moznost restartu PC, na to jsou odpovedi dve. Za prve je mozne, ze pouzivas jiny DM (XDM, GDM). Pokud nevis, co to je, pak to asi neni ono a bude to druha vec. Stava se to, kdyz je uroven zabezpeceni nastavena na vice, nez "Standardni". Spust si Ovladaci centrum MDK, tam je bezpecnost a zkontroluj tu uroven zabezpeceni pripadne ji zmen na standardni.
Ivan Bibr
Kolemjdoucí