Jádro v Ubuntu

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Martin11(smazano) 5. 4. 2006 14:02

Mám Ubuntu 5.10 naistalováno z oficiálního instalačního CD, zaslaného službou ShipIt. K tomu, aby Linux správně nahrál můj ADSL modem (Well-8000 ASU), potřebuji zkompilovat jádro - viz návod wellasu8000.wz.cz. Podle tohoto návodu mám jít do složky /usr/src/, kde bych měl nalézt jádro. Ale nic tam není. Zkoušel jsem najít ono jádro na instalačním CD, ale tam nic takového, alespoň podle mě, není. Nevíte někdo, kde mám sehnat to jádro a zdali se do složky /usr/src/ nějak instaluje? Jak? Díky!
Martin11(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod Lawmaker 5. 4. 2006 14:42

Jádro je určitě v repozitářích, ale bohužel, pokud vám nefunguje připojení na Net, tak se k nim nedostanete. Nezbyde vám tedy nic jiného než stáhnout jádro ručně z jiného systému a nainstalovat jej. Budete také asi potřebovat vývojové nástroje (nevím, jsou-li na instalačním CD, ale tipoval bych, že ne), tedy gcc, make a možná další (např. libncurses-dev). Zdrojáky jádra, související balíčky a závislosti naleznete tady:

http://packages.ubuntu.com/breezy/devel ... rce-2.6.11

Stažený balíček pak nainstalujete příkazem:

Kód: Vybrat vše
dpkg -i balicek.deb
Lawmaker
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod boby 5. 4. 2006 14:53

UBUNTU pouziva jadro 2.6.12 mimochodom,a na instalacnom CD je v /pool/main/l/linux-source-2.6.12
boby
Junior

Odeslat příspěvekod Martin11(smazano) 5. 4. 2006 17:21

Díky za radu. Rozbalil jsem všechono do adresáře /usr/src/linux-source-2.6.12 a pak jsem se již řídil návodem (wellasu8000.wz.cz): přešel jsem do složky /usr/src/linux-source-2.6.12 a zadal "make menuconfig". Takto vypadá výsledek:
Kód: Vybrat vše
root@Martin:/usr/src/linux-source-2.6.12# sudo make menuconfig
make: *** No rule to make target `menuconfig'.  Stop.

Co mám dělat?
Martin11(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod lzap 5. 4. 2006 17:28

je v tom adresáři soubor "Makefile"?
lzap
Junior

Odeslat příspěvekod Martin11(smazano) 5. 4. 2006 17:30

Právě, že není.
Martin11(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod boby 5. 4. 2006 17:31

akym prikazom?
boby
Junior

Odeslat příspěvekod Martin11(smazano) 5. 4. 2006 17:34

Nerozumím, na co se ptáte?
Martin11(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod lzap 5. 4. 2006 17:37

Pokud tam není Makefile, tak to, co jste tam nainstaloval prostě není zdrojový kód jádra. Nejsou to náhodou jen kernel headers? Můžete vypsat výstup příkazu "ls -la"?
lzap
Junior

Odeslat příspěvekod boby 5. 4. 2006 17:38

ako ste dostali linux-source do /usr/src/...?
boby
Junior

Odeslat příspěvekod Martin11(smazano) 5. 4. 2006 17:40

Z CD jsem celou složku nahrál do /usr/src/ a zde jsem vše postupně rozbalil.
Martin11(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod lzap 5. 4. 2006 17:47

malá rada: někoho si na to pozvěte, nebo začněte honem rychle číst knížky a informace o základech v příkazové řádce. začněte správou balíčků a archivů, máte v tom totiž guláš.

a tohoto modemu se co nejrychleji zbavte, je to softwarový šmejd, sám jsem jeden vyhodil a koupil si normální ethernetový modem (navíc s WiFi)
lzap
Junior

Odeslat příspěvekod Martin11(smazano) 5. 4. 2006 17:57

Díky za radu. Asi Vás překvapím, mám asi tři knížky o Linuxu, celé jsem je pročetl, ale není v nich nic o správě .deb balíčků a příliš se nevěnuje ani příkazové řádce...Takže teď se na mě přirozeně musíte dívat jako na trotla :o)Zkoušel jsem se na pár lidí obrátit, ale bez úspěchu.

Víte tedy, kde bych na netu mohl sehnat ty vědomosti, co potřebuju? Případně prosím o radu, co mám dělat...

PS: kolik stojí takový "normální ethernetový modem", o kterém jste psal? Díky!
Martin11(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 4. 2006 17:58

No ja zacinal s Linuxem s debianem nejak sem to kupodivu zvladl ale zjistuji ze jsou jeste vetsi nadsenci-prvni vec po seznameni s linuxem se pousti do kompilace jadra.
Vysledek muze byt bud znacny pokrok ve znalostech jak co funguje,nebo dalsi ktery bude vsude tvrdit linux je smejd a nic neumi.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 4. 2006 18:01

Martin11 píše:Díky za radu. Asi Vás překvapím, mám asi tři knížky o Linuxu, celé jsem je pročetl, ale není v nich nic o správě .deb balíčků a příliš se nevěnuje ani příkazové řádce...Takže teď se na mě přirozeně musíte dívat jako na trotla :o)Zkoušel jsem se na pár lidí obrátit, ale bez úspěchu.

Víte tedy, kde bych na netu mohl sehnat ty vědomosti, co potřebuju? Případně prosím o radu, co mám dělat...

PS: kolik stojí takový "normální ethernetový modem", o kterém jste
psal? Díky!l/quote]

Zkus to na foru ubuntu v sekci pomoc s instalaci hardwaru s tim ze si novacek at ti nekdo step by step postne postup,vetsinou tam vyhovi.
No a hodne zdaru a dobry nervy
oooooooooo
Pokročilý

Další stránka