Jaký Linux - pro zelenáče?????

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod human200 5. 1. 2007 18:43

Chci trvale přejít na Linux (Jsem ochoten pro specifické programy mít v záloze pořát okna od Billa) Anglina není problém radeji chci spíše verzi pouze v anglině. (Ty překlady kolikrát hrůza)

Který typ a verze Linuxu tak, aby běžely veškeré programy (acrobat, office(mylsím, že pro linux už něco takového bylo vytvořeno.), filmy, prohlížeče apod.???
Už je v současnosti vysoká kompatibilita s Windows? Hlavně přenositelnost souborů (co vytvořím v Linuxu, aby šlo na Win.)
Hlavně, aby pracovali i programovací jazyky na 100% (JAVA, C, C++)
O podporu her se nemusím starat.
Jde mi hlavně o to, abych nemusel pořát schánět nějaký software, aby to běželo. :::Linux bez starostí :)
Doporučíte mi něco nebo mám několik let zase počkat. :-/
Mám 256RAM.

Linuxáci tohle je otázka pro vás!!!!! Mile rád k vám nadobro přejdu ty hrozné Win jsou akorát na problémy. Ale pouze, když LINUX mě nadělá méně starostí.
human200
Junior

Odeslat příspěvekod human200 5. 1. 2007 18:47

Jo je linux pro uživatele opravu stabilnější? Co o tom vím, tak LINUX má více chyb a nižší atabilitu, ale odělané jádro od aplikací a při problému dokáže aplikaci resrartovat aniž by uživatel cokoli zpozoroval. == vyšší stabilita.

Jak je to ve skutečnosti??
Jak jsem psal jde mi o bezstarostnost.
human200
Junior

Odeslat příspěvekod decried 5. 1. 2007 18:48

To je v podstate jedno, SUSE, Mandriva, [K]Ubuntu, Fedora, pre skusenejsich Debian, Gentoo, Slackware, Arch Liux... To co si vypisal splnaju vsetky. Pozri si screenshoty (http://shots.osdir.com/), vyskusaj live verzie a vyber si sam co ti bude vyhovovat.
human200 píše:Jo je linux pro uživatele opravu stabilnější? Co o tom vím, tak LINUX má více chyb a nižší atabilitu /quote]
no to je velice diskutabilne, vacsina serverov a velke mnozstvo roznych superpocitacov bezi prave na linuxe. Kazdy problem je vyriesitelny, jediny nevyriesitelny problem mozu predstavovat closed source ovladace.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
decried
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod human200 5. 1. 2007 18:53

díky za info, ale co mé požadavky?

Žádné problémy s kompatibilitou?

Jede na tom už vše potřebné? (jak jsem uváděl)

KDE jsem měl už pod rukama (líbilo se), ale nehrabal jsem se v tom moc.

Nejdůležitější kompatibilita a bezporuchovost.
human200
Junior

Odeslat příspěvekod MMKS 5. 1. 2007 18:55

vím že můj názor slyšet nechceš a budu za něj od expertů zdrbán. ALE nedá mi to. V práci nám na jediný počítač dali LINUX tuším nějaký SUSE nebo tak nějak, fakt se v tom nevyznám. I když je to průměrná kancelářská sestava (asi P4 2,5, 512 MB RAM - ale nerad bych kecal) systému při startu snad 5 minut. Samotný zvolený systém je dost podobný W co do ikon na ploše atd, ale celé je to strašně pomalé a uživatelsky nepřátelské. Je to tak pomalé, např. spustění textového editoru že nevíš, jestli to funguje, nebo se to seklo. Vše se dá počítat na desítky sekund až minuty.
Dřív jsem taky uvažoval, že bych to třeba jen zkusil, ale tato zkušenost mis tačila. Jednu jedinou výhodu to má, omylem jsem si spustil jiné prostředí a musel jsem 20 minut hledat, jak se dostanu třeba jen do blbého porhlížeče, měl jsem ale jistotu, že když tam někdo vleze na můj účet, tak se tam nevyzná.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod human200 5. 1. 2007 18:59

PC s tímto LINUXech chci používat pouze jako běžný uživatel na běžné věci.
human200
Junior

Odeslat příspěvekod decried 5. 1. 2007 19:01

Office: OpenOffice - je kompatibilny s dokumentmi MS Office ale mensie problemy mozu byt. Audio a video formaty pojdu vsetky asi okrem chranenych WMA, Java, C a C++ v pohode. Co sa tyka podpory HW tak je jedno aku distribuciu zvolis, vsetky moderne pouzivaju jadro Linux 2.6.1x.x pripadne 2.4.3x, pre starsie distra existuju backporty alebo si mozes skompilovat vlastny kernel (nic zlozite).
Naposledy upravil decried dne 5. 1. 2007 19:03, celkově upraveno 1
decried
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod human200 5. 1. 2007 19:02

Už jsem seděl u KDE a SUSE a po hodině hraní jsem se v tom vyznal jak ve Win., ALE to jsem nic nic neinstaloval a tak. Tekže zase nevím jestli nebudou problémy. (128RAM, 700duron, 20GB disk) Všechno to lítalo jako blesk:: SUSE
human200
Junior

Odeslat příspěvekod decried 5. 1. 2007 19:04

No tych 128MB neviem ci bude na svizny beh KDE stacit ale ked mas pocit ze je to dost rychle tak neni problem. Instalacia softwaru rychlost nijako neovplyvnuje. Jedine pocet spystenych programov a sluzieb.
Naposledy upravil decried dne 5. 1. 2007 19:06, celkově upraveno 1
decried
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sprajt 5. 1. 2007 19:05

MMKS píše:fakt se v tom nevyznám. I když je to průměrná kancelářská sestava (asi P4 2,5, 512 MB RAM - ale nerad bych kecal) systému při startu snad 5 minut.. /quote]

Tohle bych ti veril kdyby to byla celer 266 se 128mb ram, tam suse 10.1 choval dokonce lip nez popisujes.
edit: huh koukam ze o openoffice uz neco napsal nademnou takze sem to psal zbytecne :wink:
Btw nechtelo by to premistit do linuxu?
sprajt
Junior

Odeslat příspěvekod decried 5. 1. 2007 19:09

2 MMKS: no tak ja mam presne opacnu skusenost, podla mna sa takto chova prave windows.

presunute zo sekcie windows :D
decried
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod human200 5. 1. 2007 19:10

Klidně vyberte za mě. Nejde mi o to jak bude vymalovaná plocha. Zvyknu si na vše. Jinak LINUX má opravdu dlouhé starty a vypínání což beru jako velikou nevíhodu, ale dokážu jí překousnout. Jinak hlavně ať to v Lin. lítá.
human200
Junior

Odeslat příspěvekod decried 5. 1. 2007 19:13

Tak zrovna SUSE je na taketo PC strasny moloch, skus napriklad Xubuntu: http://www.xubuntu.org/
decried
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod human200 5. 1. 2007 19:13

mám 256RAM, 1.6duron
human200
Junior

Odeslat příspěvekod sprajt 5. 1. 2007 19:14

human200 píše:Tak zrovna SUSE je na taketo PC strasny moloch, skus napriklad Xubuntu: http://www.xubuntu.org/

JJ vim, dik za radu, ale xubuntu uz tam vali :twisted:
decried píše:256RAM, 1.6duron

Na tomhle uz by spokojene mohlo bezet ubuntu/kubuntu. Ale vybrat distribucu by si mel kazdej sam pomoci live cd aby vedel co mu nejlip sedne jinak tady je informativni zebricek oblibenosti distribuci.
sprajt
Junior

Další stránka