Jaký filesystém na Linuxu?

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod wojta 8. 3. 2007 22:05

Tak doufám, že se nám to tu nezvrhne na flame. Jaký filesystém pro konkrétní použití.
Kategorie použití:
systém / data - více menších souborů (max desítky-stovky MB) / data - méně větších souborů (GB) / pro disky sdílené v síti

Já to mám takto:
systém - ext3
data, síť - reiserfs

S reiserfs mám ovšem velké problémy. Měl jsem puštěné nějaké stahování na počítači s Windows po síti a Windows vytuhly, načež se stalo, že disk byl nekonzistentní a vyžadoval po mě fsck.reiserfs s --rebuild-tree (na co je tam to žurnálování to vážně nechápu, sice to většinou jde, ale ne vždy). To trvalo skoro celý den, teď se mi tam ta chyba udělala znova. Takže od reiserfs bych rád upustil a přemýšlím o návratu zpět k ext3. Má někdo ještě zkušenosti s jinými filesystémy?
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod decried 8. 3. 2007 22:25

XFS - po vypadku prudu alebo tvrdom resete nastavaju straty naposledy zmenenych dat, neviem cim to je, mozno problem medzi stolickou a klavsenicou alebo je to jeho vlastnost. Nieco som prepisoval v xorg.conf a kvoli fglrx som musel spravit tvrdy restart. Po starte bol xorg.conf totalne poskodeny. Potom sa to stalo aj s inymi subormi. JFS som neskusal, ani ma to nelaka.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
decried
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod zdeneks 8. 3. 2007 22:32

Pouzivam reiserfs na systemove disky, na data mam ext2 (spis z historickych duvodu). Ale nikdy jsem zadne problemy nemel (jen jednou, ale to byla overena chyba v distriuci). Pokud logicke chyby na disku nejsou vyjimku, obaval bych se problemu s HW (ci nejake chyby v obsluznem SW - dochazi napriklad k vyprazdneni cache disku, nez je pocitac resetovat / vypnut ?)

Zkousel jste na disk pustit smartctl -A ?
edit: co treba 80zilovy IDE kabel?
zdeneks
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 9. 3. 2007 12:55

Mám ještě podezření na ovladač externího IDE řadiče. Chová se nějak podivně, takže možná to je i tím. Ovšem na ext3 se to nijak neprojevuje, z toho usuzuji, že je odolnější i na možné HW chyby.
Měl jsem taky problémy ze zdrojem a ten jsem vyměnil, tak jestli tam nezůstaly nějaké škody z dřívější doby. Až si odzálohuji data, tak to asi stejně převedu na něco jiného než reiserfs.
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FreeBSD_Radikal 9. 3. 2007 13:19

decried píše:XFS - po vypadku prudu alebo tvrdom resete nastavaju straty naposledy zmenenych dat, neviem cim to je, mozno problem medzi stolickou a klavsenicou alebo je to jeho vlastnost. Nieco som prepisoval v xorg.conf a kvoli fglrx som musel spravit tvrdy restart. Po starte bol xorg.conf totalne poskodeny. Potom sa to stalo aj s inymi subormi. JFS som neskusal, ani ma to nelaka.
xfs je serverovy FS kterej dost zasadnim zpusobem cachuje do ramky -> nastava situace o ktere jsi psal. Predpoklada se ze server nebude padat a bude mit zalozni zdroj ;-) JFS me take nelakal a nakonec ho pouzivam a muzu ho vrele doporucit.
BSD is for people who love Unix, Linux is for people who hate Windows.
notebook: Archlinux -current říznutej LFS ;-)
desktop: umrel
router: FreeBSD RELENG_6_2
FreeBSD_Radikal
Junior

Odeslat příspěvekod Virgon 9. 3. 2007 13:33

Osobně bych použil ext3, kvůli jeho dlouhodobé integraci s linuxem. XFS není špatné, ale hodí se když máte opravdu hodně malých souborů.
Virgon
Junior

Odeslat příspěvekod miho 9. 3. 2007 13:38

Ja pouzivam k plne spokojenosti reiser. Na druhou stranu mam UPS a pocitac mi nepada ;-)

Jinak XFS, JFS, reiser a ext3 (v zakladnim nastaveni) maji sice zurnal ale pouze zurnal METADAT. Data se nezurnaluji (ackoliv to treba ext3 umoznuje) protoze to je hrozny zpomalovac. Ani ten ale 100% nezajisti, ze budou zapsana vsechna data. Kdyz prijde pad nekde mezi pozadavkem na zapis a syncem tek je to v haji.
Oh dear, I really ought to do something. But I am already in my pyjamas...
miho
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod FreeBSD_Radikal 9. 3. 2007 15:39

Virgon píše:Osobně bych použil ext3, kvůli jeho dlouhodobé integraci s linuxem. XFS není špatné, ale hodí se když máte opravdu hodně malých souborů.
FreeBSD_Radikal
Junior

Odeslat příspěvekod Sešívaný 9. 3. 2007 17:21

já mám na systémovém oddílu Reiser a na oddíle pro data ext3. S ext3 nemám zrovna super zkušenosti, měl jsem ho i na systémovém oddíle, ale jednou mi spadl počítač a systém už jsem neprobudil :cry:

Jinak mi přijde, že ty nejmodernější file systémy mají každý něco, takže vybrat nějaký "nejlepší" asi nejde. Škoda, že se nemůže kvůli licenci s Linuxem distribuovat ZFS, ten vypadá zajímavě. Nemáte s ním pod Linuxem někdo zkušenosti?
Sešívaný
Junior

Odeslat příspěvekod miho 9. 3. 2007 20:28

ZFS mam v solarisu ve virtualnim stroji. Prace je s nim nadherna ale kvuli tomu ze to je juen ve vmware tak nemuzu nic soudit o vykonu. Pro server ale nadherna vec.

http://www.opensolaris.org/os/community/zfs/whatis/

Zakladni myslenka je v tom, ze je to souborovy system, ktery rozumi strukture disku, nad kterymi je vytvoren. Doposud tomu bylo vzdy naopak- souborovy system se vytvarel nad uz vytvorenou partition, diskem ci RAID polem. Sam o sobe ale vubec nevedel nad cim je vytvoreny. To ma samozrejme dalekosahle dusledky.

To, ze jde treba ke svazku pridat dalsi disk neni mozna az tak zajimave. Ostatne JBOD a LVM to umi take. Ze to ale jde udelat za plneho chodu, treba behem kopirovani souboru a hlavne ze ihned po pridani disku se na ten disk zacne stripovat... to uz by mohlo leckoho prinutit aby zvedl oboci ;-)
Oh dear, I really ought to do something. But I am already in my pyjamas...
miho
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod FreeBSD_Radikal 10. 3. 2007 17:50

skoda ze se ho(ZFS) pravdepodobne linux diky gpl nikdy nedocka v podobe v ktere bych se ho odvazil pouzit.
FreeBSD_Radikal
Junior

Odeslat příspěvekod Let_Me_Be 19. 3. 2007 11:57

Osobne pouzivam ext2/3 na male oddily a jfs na velke. Ale zalezi na tom co mas za diskovy subsystem.

Pokud mas nejake slusne diskove pole, tak ma smysl pouzit xfs, ktere je delano na maximalni vykon, nicmene na desktopovych discich je jfs mnohem rychlejsi.
Let_Me_Be
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jirka82 19. 3. 2007 15:37

Já používám ext2/3 na malé systémové oddíly, max několik GB. Na datové oddíly používám jedině Reiserfs a nikdy jsem neměl jediný problém. Zvětšování a zmenšování filesystému taky bez problémů. U Ext3 mi u vetších oddílů (stovky GB) vždycky "záhadně" zmizelo několik GB.

Reiserfs používám na dvou oddílech dohromady o velikosti 2,4TB (6 disků v LVM2).
Jirka82
Junior