Práce v síti se SLAX

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod AdamBo 18. 4. 2007 17:16

Kleknul mi počítač (viz.: http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=62723) a potřebuji dostat po síti data ode mě do jiného počítače.
Hledal jsem, ale nenašel funkční návod, jak sít zprovoznit.

Počítače máme doma zapojené přes router.

Když se kouknu na IP adresy u připojení k místní síti

Jsou zde následující:

Typ adresy: ruční konfigurace
Adresa IP: XXXXXXXXXXX
Maska: 255.255.255.0
Výchozí brána: YYYYYYYYYYYYYY

Kde to mám please nastavit, aby to konečně běhalo?
AdamBo
Junior

Odeslat příspěvekod AdamBo 18. 4. 2007 17:18

, nebo jakýkoliv co nejjednodušší způsob, jak dostat z počítače A do PC B asi 50 GB dat, bez přepojení disku - prostě přes sít.
AdamBo
Junior

Odeslat příspěvekod AdamBo 18. 4. 2007 19:23

Našel jsem návod na http://www.slax.cz/help_sit.php .
Pro nastavení sítě ručně - stejně se mi to nepovedlo nastavit.

Chtěl jsem data aspon vypálit na DVD

šel jsem do programu ve SLAXu, který vypaluje CD/DVD . Když jsem otevřel složku, kterou jsem chtěl vypálit vyhodilo mi to hlášku - YOU CAN SELECT ONLY LOCAL FILES

Zkusil jsem tedy asi 5GB překopírovat na plochu tam mi zase vypsalo hlášku - Není možné ukládat do souboru ROOT, disk je plný - předtím jsem nahrával systém z CD a fungovalo to ted ho mám na operační paměti a nejde to. Dvě mechaniky nemám.
AdamBo
Junior

Odeslat příspěvekod Let_Me_Be 18. 4. 2007 19:36

Pro tyhle pripady mame specializovane distribuce: http://www.sysresccd.org/Main_Page
Let_Me_Be
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AdamBo 18. 4. 2007 20:03

A co to umí narozdíl od SLAXu? Jak jsem koukal na screene, tak to vypadá docela složitě.
AdamBo
Junior

Odeslat příspěvekod CandySan 18. 4. 2007 20:03

Muzes to udelat napr. tak, ze si na tom jednom pocitaci spustis slaxe, nastavis si IP adresu (popisuje se to tam tusim hned po startu, takze by to melo jit samo), spustis si sshd (nepamatuju se presne jak - to bych na to musel koukat, ale bude to v /etc/init.d/ssh nebo sshd nebo to bude mozna v nejakym /etc/rc.COSI/sshd ci ssh - das tomu spustitelny priznak a pak to jen zavolas s parametrem start).

Na druhym poci si spustis program WinSCP a pripojis si ten druhy pocitac se slaxem dle ip adresy, kterou jsi zvolil (nebo dostal..? mas tam dhcp?)

no a uz to mydlis z jednoho klumpru na druhej.
CandySan
Junior

Odeslat příspěvekod nbusr123 18. 4. 2007 21:25

Počítače máme doma zapojené přes router. u/quote]
Co takhle tam pustit dhcpd, abys nemusel resit podobny kraviny jako ted ...

Zkusil jsem tedy asi 5GB překopírovat na plochu tam mi zase vypsalo hlášku - Není možné ukládat do souboru ROOT, disk je plný /quote]
chtelo by to dokoupit ram
Pro nastavení sítě ručně - stejně se mi to nepovedlo nastavit.t/quote]
smula no
Typ adresy: ruční konfigurace
Adresa IP: XXXXXXXXXXX
Maska: 255.255.255.0
Výchozí brána: YYYYYYYYYYYYYY Y/quote]

Kód: Vybrat vše
ip a a XXXXXXX/24 dev <sitovka>
ip r a default via YYYYYYYYYYY
ip l s <sitovka> up

Jak jsou pojemenovy karty zistis
Kód: Vybrat vše
ip l sh
, klasickej ethernet by mel zacinat eth (taky se koukni, jestli je u ni napsany link/ether, pripadne jestli je spravna MAC)

To jestli sit funguje zjistis tak, ze z jinyho stroje ve stejny podsiti pingnes ten SLAX

hm netmask 255.255.255.0 a ip addressy schovas ...
nbusr123
Junior

Odeslat příspěvekod CandySan 18. 4. 2007 22:22

nbusr123: to da rozum ze nebude vsude roztrubovat, ze jeho ip adresa je 192.168.1.15 aby se mu tam pak kdejakej hacker nalamal, ne? :-)
CandySan
Junior

Odeslat příspěvekod AdamBo 18. 4. 2007 22:25

CandySan píše:Muzes to udelat napr. tak, ze si na tom jednom pocitaci spustis slaxe, nastavis si IP adresu (popisuje se to tam tusim hned po startu, takze by to melo jit samo), spustis si sshd (nepamatuju se presne jak - to bych na to musel koukat, ale bude to v /etc/init.d/ssh nebo sshd nebo to bude mozna v nejakym /etc/rc.COSI/sshd ci ssh - das tomu spustitelny priznak a pak to jen zavolas s parametrem start).

Na druhym poci si spustis program WinSCP a pripojis si ten druhy pocitac se slaxem dle ip adresy, kterou jsi zvolil (nebo dostal..? mas tam dhcp?)

no a uz to mydlis z jednoho klumpru na druhej.

Našel jsem soubor rc.sshd, což bude snad ono. Když na něj klepnu otevře se mi zdrojový kod. Jak tomu mám dát spustitelný příznak a zavolat to parametrem start?

WinSCP jsem stáhnul. Žádnou kolonku pro IP adresu, nebo něco takového v okně programu nevidím.

Největší problém je v tom, že vim velký ho*no.

Co je to dhcpd?
AdamBo
Junior

Odeslat příspěvekod AdamBo 18. 4. 2007 22:39

Když rozchodím to připojení přes SSH, dostanu se potom i k HDD, nebo pouze do systému na live CD?
AdamBo
Junior

Odeslat příspěvekod CandySan 18. 4. 2007 23:41

ano! rc.sshd je on.
spust si mc (to napises do prikazove radky a spusti se ti neco jako norton commander), najedes si na ten soubor rc.sshd a stisknes F9 a tim se dostanes do menu. Sipkou si popojedes na menu "soubor" a tam zvolis polozku "zmena prav" (v nelokalizovane verzi to bude "chmod") a tim se ti otevre nove okno a tam zaskrtnes "spousteni vlastnikem" (v nelokalizovane verzi to bude cosi jako "execute by owner").
Timto ti v tom mc zmeni ten file barvu a jeste bude pro jistotu opatren hvezdickou (pro pripad ze mas cernobilej monitor nebo nerozeznavas barvy).

Pote ten file spustis tak, ze v prikazove radce napises /cestaktomufajlu/rc.sshd start

Tim mas nastarovany ssh demon a tento jiz nyni vyckava az se na nej napojis z jineho pocitace.

Pomoci WinSCP (coz je totez jako nejaky jiny klient ktery jsi zvykly pouzivat pro ftp - prace je s tim stejna - nemam po ruce windows, tak ti v tom nepomuzu) se pripojis na ten tvuj bezici slax na ten ssh demon co jsi spustil a muzes lozit po vsech discich takhle pekne vzdalene. Tvoje disky budou pravdepodobne pripojeny v adresari /mnt/neco.
Ve WinSCP budes mit dve okna: prave okno je vzdaleny pocitac (tedy ten tvuj slax) a v levem okne bude tvuj pocitac na kterem jsi WinSCP spustil (to urcite znas).

Kdybys nepouzil WinSCP, ale napr. putty, tak nebrowsis po discich timto zpusobem, ale jsi vzdalene pripojen ke konzoli (skrze ten samy demon) kde muzes delat presne totez jako bys u toho pocitace sedel a mel spustenou textovou konzoli.

Nezapomen, ze musis zadat jmeno a heslo - tedy "root" a heslo je defaultne ve slaxu nastaveno na "toor" (coz je duvod proc neni sshd spusten automaticky - to je jasny).

DHCP je sluzba v siti, ktera prideluje nastaveni tcp/ip pocitacum, ktere o to pozadaji.
Funguje to tak, ze kdyz se spusti dhcp klient, tak do site zavola cosi jako "halo, jmenuju se tak a tak (coz jest MAC adresa) a nevim co mam delat". Na to DHCP server odpovi "nastav si takove a makove parametry". Timto stylem pak pocitace v siti funguji automaticky aniz bys musel nastavovat tysipko. Ma to kazdy takovy domaci router typu adsl router,wifi router, xDSL router a kdesi cosi (ackoliv ani jedno z toho neni skutecne router, ale to je jedno ted...:-) ).

Ted uz vse jasne, ne? o dhcp se ted nezajimej, protoze jsi psal, ze si pridelujes adresy sam, tak tomu slaxu pridel presne tu, ktero mely ty widle predtim. Zkus si pak ping na ten slax a pak az se zajimej o ssh spojeni.
CandySan
Junior

Odeslat příspěvekod duBeN 19. 4. 2007 13:09

kopirovat 50GB cez scp - to bude celkom na dlho ale na druhej strane bude to mat sifrovane :)
duBeN
Junior

Odeslat příspěvekod AdamBo 19. 4. 2007 22:03

fakt díky za podrobné odpovědi. SSHD jsem na tom jednom počítači spustil. Dobu jsem zkušel napsat do kolonky host různé IP adresy, ale vždy to vyhodilo connection timed out. Už. jméno jsem zadal root a u heslo toor, protocol SCP. Mám po naběhnuti SLAXU nechat výchozí IP adresy a nic neměnit a pak se zkusit připojit na IP? Firewall u Windows mám deaktivovaný.
AdamBo
Junior

Odeslat příspěvekod AdamBo 19. 4. 2007 22:09

už to snad běží !!!!!!!!!!! Můj předchozí příspěvek neřešte
AdamBo
Junior

Odeslat příspěvekod CandySan 19. 4. 2007 22:24

AdamBo: neni zac

duBeN: mas samozrejme pravdu ze se nejedna o optimalni reseni, ktere by melo nekde behat a zajistovat provoz, ale zda se, ze to je reseni, ktere ma hned po ruce a bez prace. Jedna se tedy asi jen o jednorazovou akci a tak to snad je ok...
CandySan
Junior

Další stránka