Linux vs Win98 - starší notebook + připojení via N73

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Michal.Hruby 19. 4. 2007 08:46

Koupil jsem si druhý starší notebook, jedná se o Toshibu Satellite, Pentium II 366 MHZ, 128 RAM, 2 Mb grafická karta, HDD 6 Gb.
V současné době nainstalován WIN XP /nastavení vzhledu klasických WIN98, bez efektů, ovšem i tak občas chrochtá a pracuje relativně dlouho/, proto uvažuji - naistalovat WIN98, nebo LINUX...?
Zkoušel jsem na to nahodit Ubuntu, ovšem nedokázal se porvat s grafikou, která nešla nastavit na plné rozlišení 1024x768 a celkově to spíše nejelo, než jelo.
Rád bych s Linuxem pracoval /je třeba se učit/, ale nevím, jakou user friendly distribuci zvolit pro tento notebook, aby se na něm dalo pracovat, neměl problém s ovladači hardware /na toshiba podpoře pro linux nejsou/ a dokázal bych se v terénu připojit k síti přes Nokia N73 /hádám, že PC Suite pro Lin Nokia asi nemá/.
Nejsem žádný Linuxový expert, takže bych asi nezvládl žádnou náročnější distrubuci na kompilaci apod.
Nerad bych volil řešení zůstat pouze u Windows, protože si dobře pamatuji na "spolehlivost" Win98 a modrých obrazovek.
Díky za rady názory...
Michal.Hruby
Junior

Odeslat příspěvekod ppetr 19. 4. 2007 09:26

Co treba windows 2000 ? :)
ppetr
Junior

Odeslat příspěvekod Ťuhýk 19. 4. 2007 09:32

Nejsem si stoprocentne jisty, ale PC Suite od Nokie si s Win 98 prilis nerozumi. Nebo alespon kdyz jsem kdysi pokousel spojit moji toshibu s Nokii 6230i, tak se to na 98 odmitlo nainstalovat. Me na zhruba uplne stejne konfiguraci (P300, 160 MB RAM, 13 GB HDD) jelo svizne Xubuntu (odvozenina Ubuntu). Ohledne podpory hardwaru se podivej an forum.ubuntu.cz, tam bys mohl najit uzitecne odpovedi

Jinak s mobilem se da pripojit k internetu i bez PC Suite, ale o tom ti moc nereknu, mam tu wifinu. Nicmene minimalne spojeni s mobilem v *ubuntu jsem zkousel a povedlo se
Všechno, co v životě opravdu potřebuju znát, jsem se naučil ze Star Treku
Ťuhýk
Junior

Odeslat příspěvekod Let_Me_Be 19. 4. 2007 10:16

Nejdriv zkus nejake Live distribuce delane pro slabsi pocitace, to by ti melo trochu pomoct zjistit co ti funguje a co ne. (napriklad DSL)

Tvoje masina neni zase tak pomala, takze kdyz si rozumne vyberes programy, nemel by byt problem provozovat libovolnou distribuci. Docela rozumna volba by mohl byt napriklad Debian.
Let_Me_Be
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cinan 19. 4. 2007 18:56

Let_Me_Be - Michal hruby pisal, ze by sa chcel naucit pracovat s linuxom, tak neviem, ci je prave debian pre neho vhodny. Ale zase na takyto pc nebudu vhodne distra typu mandriva2007 alebo suse...
Open-source fan!
blog-zapisky: http://cinan.wordpress.com/
cinan
Junior

Odeslat příspěvekod Michal.Hruby 20. 4. 2007 00:43

A co takhle Aurox, pro začátečníka nevypadá násilně, ovšem nenašel jsem hardwarové nároky...
Máte někdo zkušenosti....?
Michal.Hruby
Junior

Odeslat příspěvekod Sešívaný 20. 4. 2007 00:56

Můžeš zkusit SAMa, je to XFCE odvozenina hodně user-friendly distribuce PCLinuxOS, který prý běhá hodně svižně. Viděl jsem někde benchmarky známých distribucí a právě PCLinuxOS byl nejrychlejší. Navíc XFCE není tak nenažrané jako KDE nebo Gnome, což bude tvůj starčí notebook také kvitovat.
recenzi na SAMa najdeš třeba zde: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1444
Sešívaný
Junior

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 20. 4. 2007 14:42

Odnož nejpopulárnější distribuce současnosti: Xubuntu
Petr Tomeš
Junior

Odeslat příspěvekod AndrewJ 20. 4. 2007 15:20

od věci by nemuselo být ani fluxbuntu, ale to už by jsi předtím nějaké zkušenosti s linuxem mít měl.
AndrewJ
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Let_Me_Be 20. 4. 2007 17:17

[quote="Petr Tomeš";Odnož nejpopulárnější distribuce současnosti: Xubuntuu/quote]

Hodne odvazne tvrzeni.
Let_Me_Be
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AndrewJ 21. 4. 2007 01:14

Let_Me_Be: nesleduješ distrowatch voe? :D
AndrewJ
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ripper-CZ 21. 4. 2007 01:26

co se tyka toho 1024x768 - neslo ti to zprovoznit zrejme proto, ze defaultne se pouziva 24bit barevna hloubka, coz uz asi 2MB grafika nezvladne. takze resenim je nastavit 16bitu, a potom by to rozliseni mohlo jit nastavit. jinak xubuntu by na tom hw mohlo jet slusne.
Chtěl bych poděkovat firmě Microsoft, která mi úrovní svých produktů umožnila seznámení s krásou Linuxu.
OS nemá být pro peníze, ale pro lidi...
Ripper-CZ
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 21. 4. 2007 10:04

Nevim co mate proti Mandrive07. Pokud si tam nenacpe OO.o Firefox a KDE se vsemi ficurkami tak mi to treba s IceWM nejake to Abiword xmms a jinymi pojede docela dobre.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Let_Me_Be 21. 4. 2007 11:19

AndrewJ píše:Let_Me_Be: nesleduješ distrowatch voe? :D>/quote]

To se rika trochu jinak :) Prvni na distrowatch. A ne nejoblibenejsi.
Let_Me_Be
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AndrewJ 21. 4. 2007 13:02

Někteří lidé to berou jako synonymum. Sice moc nechápu proč, ale berou.
AndrewJ
VIP uživatel

Další stránka