linux na starší pc

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod macabe 28. 4. 2007 06:07

cau mel bych na vás prosbu poradily by jste mi nejakou linuxovou distribuci která poběží na AMD duron 600Mhz 192Ram grafika TNT riva 32. hlavne je důležité tam zprovoznit starší tiskárnu od HP a síťovou kartu aby tam bylo možné používat net .
ale nejduležitější je aby byla snadná instalace (nikdy jsem s linuxem nemel nic dočinění) vzhled hodne podobný xp, aby byly prehledné. otec to bude využívat na tisk dokumentu prohlížení netu, čtení e-mailů posluochani muziky (mp3) splňuje tohloe nejake linux ? rekne te mi krete distro na velikosti moc nezalezi ma tam 20Gb disk ktery ma porad poloprazny
diky za kazdou radu
když můžu pomůžu ale většinou nemůžu :)
lenovo T61 WSXGA+ 3GB ram, nvidia NVS 140M, 120 GB 9-cell baterie + dock + externí monitor Dell UltraSharp 2408WFP+ TV tuner AVerTV Hybrid Ultra USB :) WIN 7 home premium
Nokia E51
Nokia N900
samsung galaxy S
macabe
Junior

Odeslat příspěvekod xjsvoboda 28. 4. 2007 06:46

xubuntu 6.06.1 6.10 7.04

http://www.ubuntu.cz

snadna instalace, sprava a dost lidi schopnych poradit na foru, ubuntu wiki... a je v cestine
xjsvoboda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod macabe 28. 4. 2007 07:02

máte ještě nějake názory ?
lenovo T61 WSXGA+ 3GB ram, nvidia NVS 140M, 120 GB 9-cell baterie + dock + externí monitor Dell UltraSharp 2408WFP+ TV tuner AVerTV Hybrid Ultra USB :) WIN 7 home premium
Nokia E51
Nokia N900
samsung galaxy S
macabe
Junior

Odeslat příspěvekod macabe 28. 4. 2007 07:05

a nemužu na jejich stránce nejak najit HW nároky?
Nokia E51
Nokia N900
samsung galaxy S
macabe
Junior

Odeslat příspěvekod macabe 28. 4. 2007 07:14

a jak to ude s ovladacema na nvidii nebudu na tom hrat hry:) (to by ani neslo) ale at funguje desktop dobře
Nokia E51
Nokia N900
samsung galaxy S
macabe
Junior

Odeslat příspěvekod Ťuhýk 28. 4. 2007 07:42

Xubuntu jsem v pohode rozchodil na Celeronu 300, 160 MB RAM a Geforce2MX. Stejne tak bez problemu fungovala i tiskarna HP Deskjet a sitovka. Jak je na tom 3d akcelerace jsem nezkousel, ale desktop bezi normalne bez problemu. Stahni samozrejme nejnovejsi verzi
Všechno, co v životě opravdu potřebuju znát, jsem se naučil ze Star Treku
Ťuhýk
Junior

Odeslat příspěvekod Jirka2 (novy) 28. 4. 2007 07:58

Cokoli, radeji to nejnovejsi z duvodu bezpecnosti. Jen tam nesmis instalovat nejake vetsi veci (ale muzes to zkusit, treba KDE nebo OOo). S nejakym lekhym okennim managerem a firefoxem to pobezi jedna radost. O 3D akcelaraci s Rivou nic nevim, myslim, ze na to nejsou ovladace, ale podivej se, co nabizi nVidia, treba se mylim. Desktop ale pobezi v pohode, "2D ovladac" je k dispozici. Tiskarna by nemela byt problem, neni to zadna obskurni znacka, melo by to bezit i s nejakym generic ovladacem, jestli umi postscript.

Vzhled: kdyz pouzijes IceWM, tak sice dost orezes funkcionalitu, ale ma to i pekny XP skin. Na prvni pohled to laik nepozna.

Na pozadovany ukol je to plne dostacujici konfigurace.
Jirka2 (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod macabe 28. 4. 2007 08:02

este posledni dotaz mp3 mu tam pujdou normalne prehravat? a jeste otevre tam dokumenty vytvorené v ms office? a nakonec by bylo dobre kdyby to umelo otevřít prezentaci v powerpoint - stačí jen otevřít vytvoření prezentace nebude potřeba šak víme na e-mail mu chodí porad nejake ty plbosti v pp tak at si to muze otevrit snad zatim by to bylo vše
Nokia E51
Nokia N900
samsung galaxy S
macabe
Junior

Odeslat příspěvekod Ťuhýk 28. 4. 2007 08:20

Nainstalovat podporu mp3 treba v Amaroku je otazka nekolika malo kliknuti. Dokumenty z MS Office otevres bez problemu v Open Office. Prezentace samozrejme taky
Všechno, co v životě opravdu potřebuju znát, jsem se naučil ze Star Treku
Ťuhýk
Junior

Odeslat příspěvekod Jirka2 (novy) 28. 4. 2007 09:40

Ano, mp3 tam pobezi naprosto v pohode. Nedoporucuju AmaroK, protoze ten si nejspis nataha i hodne knihoven KDE. Ale zkusit to muzes. Pro Linux je spousta ruznych prehravacu, muzes zkusit treba hodne stary xmms, nebo xmms2, nebo neco jineho. Vyber fakt je slusny.

Podle mne Ti tam pojedou v pohode i filmy, treba v mplayeru.

Jak jsem psal vyse, s OOo, ktere otevre i tu prezentaci, to bude na stiru, hlavne kvuli pameti. Ale zkus to, uvidis. Pokud by sis uz chtel nainstalovat KDE, muzes zkusit KOffice.
Jirka2 (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod AndrewJ 28. 4. 2007 10:24

Na mp3 do XFCe bych osobně doporučil Quod Libet. Z GTK přehrávačů mi přijde nejlepší a není ani příliš náročný na systémové zdroje.
AndrewJ
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mike.M 28. 4. 2007 10:26

Jo XMMS je obdoba Winampu z dom kdy byl este 2.xx verze. Je dobry muzes pouzivat i Winampskiny. Ale amarok sem si oblibi, mam ale na to stroj. Jinak OO bude docela narocne na tento stroj, ale pobezi. na filmy mplayer . Nove distro by melo najit vse bez problemu.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod macabe 28. 4. 2007 11:41

tak mi poradte co bude mit stjne funkce jako OO a bude mene narocne
Nokia E51
Nokia N900
samsung galaxy S
macabe
Junior

Odeslat příspěvekod AndrewJ 28. 4. 2007 11:44

kombinace abiword a gnumeric, na prezentace nevím..
AndrewJ
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod macabe 28. 4. 2007 11:48

je ten OO o moc pomalejsi nez office?
Nokia E51
Nokia N900
samsung galaxy S
macabe
Junior

Další stránka