Záloha syst.disku - srovnatelné zálohy?

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Joan 5. 6. 2009 09:36

Zdravím,
opatřila jsem si za pětikilo starší vysloužilý počítač, mám na něm Win XP Home a mám jej na "šťourání" :-) . Včera jsem si vyzkoušela program Acronis True Image Home 2009 na zálohu systémového disku. Těchto systémových záloh si chci zkusit udělat co nejvíc a různými programy, např. pomocí DriveImage, nLite apod. Budou tyto zálohy srovnatelné? Resp. v případě havárie systému podle čeho zvolit tu kterou zálohu?
Kromě Acronic zálohy syst. disku si udělám i zaváděcí medium - v případě, že pomrvím např. BIOS, budu systém obnovovat pomocí ISO obrazu disku nebo už budu potřebovat i to zaváděcí medium?
Děkuji za trpělivost, teprve s tím začínám... :nenapadne
Joan
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 5. 6. 2009 09:43

Docela by mě zajímal postup při vytváření zálohy pomocí nLite. Pomocí PSPadu (textový editor) by to šlo asi stejně dobře...
Při pomrvení BIOSu (spíš tedy jenom jeho nastavení) jaxi není nutno obnovovat operační systém.
Jinak, když chceš obnovovat operační systém z obrazu, musíš spustit jiný operační systém (tedy to zaváděcí médium) a tomu předložit ten obraz, který NIKDY není .iso!
Nepleť si obraz CD/DVD (ale i ten může mít mnoho formátů a .iso je jedním z nich) a obraz disku (či diskového oddílu), který si každý program (Acronis True Image, Norton Ghost a mnoho dalších) dělá podle svého a jiné programy jim většinou nerozumějí.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 6. 2009 10:43

Nejjednodušší je mrknout na manual - každý jeden ho ma.pokud umíš aj tak ti stačí klik klikl v programu,v připadě acronisu si stahni český PDF nebo česke videonavody.Trpělivost ti sem přepisovat stostrankový manual asi nečekej.Spíš si rýpnu že jsi linej čist a čekaš přežvýkaní ve třech řadcích shrnutí.Jinak zalohy i obnovy osobně dělam zasadně pomocí boot medii nikdy v systemu - takže nejen obnovu ale i zalohu.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Joan 5. 6. 2009 10:56

Ale já vůbec nechci manuál a rady JAK udělat zálohy :shock: !! Jednu zálohu - Acronisem - už přece mám, jak jsem psala výše. Spíš se ptám, jestli zálohy jsou srovnatelné - protože chci vyzkoušet i jiné zálohovací prgramy - každý program ji určitě dělá v jiném formátu, nebo ne?
P.S.: jaký je prosím Tě rozdíl mezi boot médiem a zálohou systému :hm ? Díky!
Joan
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 6. 2009 11:06

tib napřiklad.manual .Ještě něco?vše je v manualech online
Jestli nechceš manual není problem - hodinova konzultace za řekněme dva tisíce.je to už lepší?Ono toiž na každou odpověd bude nasledovat další dotaz.
LOGICKY - pokud paragon použiva např. Hot Volume Copy v jistým připadě a vola si jiste věci KTERE patři JEN k NĚMU co myslíš když spustíš Acronis tak co řekne na backup paragonu a totež obraceně?
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Joan 5. 6. 2009 11:22

Hmm, asi to píšu nesrozumitelně :roll: :
moje otázka zní, zda je jedno, jestli při pádu systému použiju zálohu od Acronisu, od Ghostu, od ... nebo se o sebe při výsledném použití nějak výrazně neliší?
Příklad: obrázky můžu zálohovat v JPG i GIF. Obojí jsou formáty obrázků, že. Ale není pochyb o tom, že na fotky je rozhodně lepší JPG.
Joan
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 5. 6. 2009 11:28

No dobrá:
je to v podstatě jedno.
Oba tyto zálohovací systémy mají profi úroveň.
Takže spíš záleží na to, na jaký zálohovací systém máš licenci. Není to freeware.
Naposledy upravil Milanr1 dne 5. 6. 2009 11:29, celkově upraveno 1
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Epe 5. 6. 2009 11:29

myslim, ze ti kolega Pytlik uz v prvni reakci odpovedel. kazdy program si dela svoji zalohu, ktere nejsou kompatibilni - nelze obnovit zalohu z Acronisu programem NorthonGhost a naopak

Jestlize jiz mas zalohu pres AcronisTrueImage, tak jej pouzivej. Proc resis dalsi veci? neco ti na tom nevyhovuje? tak rekni proc a treba ti nekdo poradi nejaky jiny program, ktery splnuje tve pozadavky...
Epe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 6. 2009 11:34

Joan píše:Hmm, asi to píšu nesrozumitelně :roll: :
moje otázka zní, zda je jedno, jestli při pádu systému použiju zálohu od Acronisu, od Ghostu, od ... nebo se o sebe při výsledném použití nějak výrazně neliší?
Příklad: obrázky můžu zálohovat v JPG i GIF. Obojí jsou formáty obrázků, že. Ale není pochyb o tom, že na fotky je rozhodně lepší JPG.

Jo v manualu pokud si je přečteš můžeš zhodnotit co umí a jak to děla - liší se dost mimochodem.Už jsem otravnej s tím manualem Co? :-)Ale bez přečtení a si odkazan na nazor někoho jineho.Pokud si ho přečteš + nepochopiš taky dobře.je to příznak nepoužívat s velkým vykřičníkem.Ale mají je perfektně zpracované,leč nikdo je nečte taková dnešní moderní ůchylka
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 6. 2009 12:50

Joan píše:Ale já vůbec nechci manuál a rady JAK udělat zálohy :shock: !! Jednu zálohu - Acronisem - už přece mám, jak jsem psala výše. Spíš se ptám, jestli zálohy jsou srovnatelné - protože chci vyzkoušet i jiné zálohovací prgramy - každý program ji určitě dělá v jiném formátu, nebo ne?
P.S.: jaký je prosím Tě rozdíl mezi boot médiem a zálohou systému :hm ? Díky!

Zálohou systému rozumím zápis obsahující obnovitelné údaje o stavu systému.
Může to být obraz disku (oddílu) nebo to boot médium (také zaváděcí).

K obrazu disku potřebuješ program, možná i oper. systém pro obnovu obrazu. K boot mediu ho nepotřebuješ, instrukce jsou k obrazu přidány během tvorby a po vložení boot media samy provedou obnovu. Vzhledem k občasným smutným výkřikům, že médium vyrobené v Ghostu nefunguje, jsem tento program ani nezkoušel. Používám Acronis pro majitele disků Seagate a Maxtor - SeagateDiscwizard a max. spokojenost.

oooooooooo - Joan je slečna, nebo paní, prostě rodu ženského.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Joan 5. 6. 2009 13:11

to keiki3: :tleskani , přece jen někdo mi dokázal srozumitelně odpovědět, srdečný dík!
Jestli dobře rozumím, tak plnou zálohu systémového disku použiji, když systém třeba už reptá, leč ještě šlape a bootovací médium tehdy, když už ani neškytně, že? Zabezpečím si tedy obojí pomocí Acronisu.

P.S.: Jsem paní, leč nepřipadám si natolik stará, abych se třebas i s pomocí zkušenějších nedokázala zapojit do prozkoumávání všech zákoutí windowsí duše :lol:
Hezký víkend.
Joan
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 5. 6. 2009 13:30

Ne, nic jste nepochopila.
Bootovací médium je médium (zpravidla CD/DVD), které obsahuje vlastně takový malý operační systém. A protože mluvíme o bootovacím médiu vytvořené pomocí programu Acronis True Image, tak kromě souborů nutných pro nabootování do toho "malého operačního systému" obsahuje též program, který umí vytvářit obrazu disku (nebo jeho různých variant, jako jsou přírůstkové zálohy a podobně) a který umí z již hotového obrazu obnovit obsah disku.
Stručně a zjednodušeně řečeno: Bootovací médium je program na zpracování obrazu disku (včetně nabootování), kdežto obraz disku (též zvaný image) jsou mrtvá data, neschopná vlastní činnosti, která vždy potřebují to bootovací médium.
Nikde ovšem není řečeno, že ten obraz disku nemůže být umístěn na bootovacím médiu...
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 6. 2009 14:32

:hm na vině je moje odpověď, zúžená na výsledek práce s Acronisem. V širším pojetí je boot CD jakékoliv, které obsahuje operační systém, nezávislý na instalaci OS v počítači.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Joan 5. 6. 2009 22:10

Epe píše:Jestlize jiz mas zalohu pres AcronisTrueImage, tak jej pouzivej. Proc resis dalsi veci? neco ti na tom nevyhovuje? tak rekni proc a treba ti nekdo poradi nejaky jiny program, ktery splnuje tve pozadavky...

Protože dvě - i různé - zálohy jsou dle mého úsudku více než jedna a stane-li se jedna záloha z jakéhokoliv důvodu nepoužitelnou (viz příspěvek kejki3 týkající se Ghostu), budu mít v záloze druhou. A taky nevím, který program mi bude vyhovovat více, k tomuto poznání trial verze může postačit, ne?
Joan
Junior

Odeslat příspěvekod Joan 5. 6. 2009 22:15

Pytlík píše:Nikde ovšem není řečeno, že ten obraz disku nemůže být umístěn na bootovacím médiu...

Lze tedy říci, že budu-li mít na jednom flash disku (vypalovačku to má pouze CD) jak zálohu systémového disku, tak boot, spasí mě to vždy při jakémkoliv kolapsu? Systém pozná, co si z obsahu flashky má kdy vytáhnout na zotavení systému? Pochopitelně nemyslím odpálení hardware... Děkuji.
Joan
Junior

Další stránka