Nejlepší program pro synchronizaci dat mezi dvěma počítači.

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 24. 8. 2012 17:29

Ehm, správce sítě v té firmě jsem já, dalo by se říct :lol: Můj obor to samozřejmě není, dělám to ze známosti pouze za cestovný :)
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod Pan_Filuta 24. 8. 2012 18:04

kapitan_marciano píše:Takže třebas s pomocí nějakýho prográmku zařídit, aby se to tvářilo jako síťový jednotky a SyncToy bude fungovat, pokud to chápu správně ?

Tomu dropboxu bych se radši vyhnul, bude se jednat o firemní data a ty bych nikam online nahrávet nechtěl...

Hmmm... To nezní moc dobře... A nějaká alternativa, klidně placená by nebyla ? Měl jsem představu takovou, že bych měl nějakou aplikaci, nahranou na obou NASech která by se o vše starala...

No VPN by zařídila aby se ty dva NASy nacházeli prakticky v jedné lokální síti.
Data v Dropboxu se dají docela šikovně šifrovat...Truecrypt kontejnery, BoxCrypt....

Oba NASy budou mít přístup k veřejné IP adrese?

Bari007 píše:VPN server nemusí být Windows, nemusí používat MS-CHAPv2, nemusí být PPTP. Existují i bezpečné řešení.
VPN většina firem má už funkčních, takže není nutné nic nastavovat.
Mít VPN server za NATem je, ehm, poměrně nestandardní.

Nabízet cloudové řešení o teoretické kapacitě 27 GB při požadavku 40 - 60 GB mi nepřijde zrovna jako lepší rada ;)

S požadavkem na VPN a sdílení síťových jednotek se raději podle úrovně dotazů obrať na vašeho správce sítě.

No nabízím bezplatné řešení které je aplikovatelné v řádu minut,..mouchy to má:)

Jistě že se nemusí používat VPN ve Windows, ale je to zdarma nabízí se to. Mít VPN za NATem je standarní pokud jde o domácí využití - zatím jsem nikde nečetl že jde o komerční užití.
Další možnost je například Open VPN (dá se stáhnout například připravený image pro Hyper-V) a v základu mám pocit že je zdarma 1-2 připojených klientů..to by mělo stačit.

pak samozřejmě můžeme radit pořízení nějakého Cisco VPN koncentrátoru, ale to už jsme trochu někde jinde :)
Pan_Filuta
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 24. 8. 2012 18:08

Tak to nebude tak jednoduché. Protože z programů "na pár kliknutí" budou nejspíš všechny cloudové. Zbytek budeš muset konfigurovat, budeš muset řešit různá omezení daná topologií obou sítí.

Nebude lepší tento požadavek svěřit někomu, kdo se tím opravdu živí?

-- 24. 8. 2012, 19:10:16 --

OpenVPN je právě ta správná možnost pro VPN. Možností má hodně, je bezpečný (za splnění dalších předpokladů).
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pan_Filuta 24. 8. 2012 18:38

Jakých předpokladů například? Chystám se na OpenVPN zanedlouho přejít a mám zatím jen povrchní znalosti.
Zatím si vystačím s RDP gatewayem
Pan_Filuta
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 25. 8. 2012 08:42

No třeba silné heslo je jedním ze základních předpokladů ;) Ideálně ale použití klientských certifikátů.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pan_Filuta 25. 8. 2012 09:19

Díky, tak s tím počítám:) Jen jsem se bál aby tam nebyla nějaká zvláštnůstka :)
Pan_Filuta
Junior

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 25. 8. 2012 10:56

Bari007 píše:Tak to nebude tak jednoduché. Protože z programů "na pár kliknutí" budou nejspíš všechny cloudové. Zbytek budeš muset konfigurovat, budeš muset řešit různá omezení daná topologií obou sítí.

Nebude lepší tento požadavek svěřit někomu, kdo se tím opravdu živí?

To mne napadlo, ale jelikož to budu spravovat i v budoucnu, tak bych rád všechno udělal sám už zezačátku, abych se v tom pak vyznal...

Ale řekl jsem si, že to asi udělám jinak, naznal jsem, že dělat obrazy HDD je nesmysl, takže budu zálohovat pouze maily z Outlooku a dokumenty ze společnýho úložiště na NASu. To nebude ani zdaleka tolik dat (1-2GB maximálně) a nakonec bych tedy asi vzal zavděk nějakým tím online úložištěm... Přecijen, nejedná se o nějaká zneužitelná data...
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 25. 8. 2012 11:27

Záloha mailů nemusí být nijak kritická, protože zálohu mailů by měl řešit poskytovatel mailserveru.

Pokud budeš volit nějaké cloudové úložiště, tak určitě doporučím Microsoft SkyDrive, který má na rozdíl od většiny jiných poskytovatelů přesně vymezené, co se s daty děje, kdo k nim má přístup a kdo je jejich vlastníkem. Navíc odpovídá různým bezpečnostním normám a legislativě EU (což třeba DropBox ne). A v neposlední řadě je to také bezpečná služba, u které zatím nebyl evidovaný žádný únik dat (jak uživatelem nahraných, tak informací o jeho profilu).
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pan_Filuta 25. 8. 2012 13:27

Online úložiště jsou fajn, bohužel všechny uložiště kromě Dropboxu pracují tak, že když se v souboru změní i jen jeden byte, tak soubor uploadují celý ....naopak u Dropboxu se přenáší jen změněná část dat což obrovským způsobem šetří linku.
Také díky tomu jde data zabezpečovat do různých kontejnerů, viz třeba http://post.mj12.eu/59047854
Pak je jedno o jakou legislativu jde a neoprávněný přístup nehrozí.

Problém všech těchto řešení je, že z pravidla nedokáží běžet jako služba. Takže na serveru musí být stále přihlášen nějaký účet. Samozřejmě jde nastavit spouštění těchto synchronizátorů v režimu služby pod systémem, ale u každého to má svá úskalí.
Pan_Filuta
Junior

Předchozí stránka