Nejlepší program pro údržbu počítače

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Josef Kraus 13. 1. 2011 11:06

Jaké programy používát pro údržbu počítače a operačního systému? Stačí vám nativní nástroje Windows, nebo sáhnete po jiných produktech, které čistí registr, defragmentují disk, mažou zbytečné soubory, lépe odinstalovávají software atd.? A používáte vůbec nějaké nástroje na údržbu, nebo je to podle vás přeceňovaná záležitost?
Josef Kraus
Redaktor Živě.cz

Odeslat příspěvekod Milanr1 13. 1. 2011 11:15

Nativní nástroje OS, plně automatizované pomocí Scheduleru.
BFU se tak nemusí o nic starat, kromě svých dokumentů.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pepa1d 13. 1. 2011 11:29

Na čištění asi nejčastěji CCleaner (umí takřka vše od čištění souborů, registrů, start-up seznamu a i odinstalování), ale i s EasyCleaner mam dobre zkusenosti.
Na defragmentaci disků O&ODefrag, vyhovuje mi především defragmentace podle oblastí a na defragmentaci registů Quicksys RegDefrag.
pepa1d
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr_S 13. 1. 2011 11:37

Podle mě je to obecně přeceňovaná záležitost a třeba takové čištění registrů i disku působí často více škody než užitku.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Trnda 13. 1. 2011 12:14

při dnešních kapacitách disků čištění nijak neřeším. Notebook mám na práci, tak do něj různé všemožné aplikace, hry či prográmky neinstaluju. Datové úložiště mám na druhém diskovém oddílu a jen jednou ročně místo "pucování" od balastu typu temp souborů a podobně si vyzálohuju profil, smažu ho a následně vytvořím znova, přetáhnu několik adresářů a zástupců ze zálohy zpět a funguju dál bez problému. Strávený čas hledánám a mazáním je daleko delší než vytvoření nového profilu přičemž některé "programy" na čištění způsobí víc škody, než užitku - hlavně v registrech. Co se týče defragmentace, tak řeším taktéž jednou za rok vytvořením obrazu systémového disku a zpětného "nahrání". Jde o 100% defragmentaci, neboť doposud mi žádná známá aplikace na defragmentaci neumí "hnout" se soubory, právě využívající systémem - a to memluvím o délce dfragmentace. S vytvořením obrazu a zpětného přehrání systémového disku jsem hotov za necelých 25 minut.
0111010001110010011011100110010001100001
Trnda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomasek1234 13. 1. 2011 12:15

NIC. Jsou to jen nesmysly k nicemu, bez vyrazneho viditelneho efektu na rychlost nebo stabilitu systemu. Jednou za rok mozna defragmentace nejakym free programkem treba Defraggler, ale opet bez ocekavani nejakeho zrychleni disku ci podobnych veci. Spis cim vice nainstalovanych podobnych nesmyslnych programu tim hur pro cely system.
Phenom™ X4 Quad-Core Black Edition 9950 2.6GHz 125W socket AM2+ ,BOX, 4GB RAM, ATi HD4850, Samsung SpinPoint F1 1TB, Samsung 2053BW, 20'', Seasonic :)
Tomasek1234
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Benda_11 13. 1. 2011 12:19

Z vlastních zkušeností vím, že k pročištění registrů stačí obyčejnej restart počítače s Windows.

Jinak za celou dobu používání win nemohu dopustit na TuneUpUtilities. Program s mnoha utilitkami, které se hlavně hodí po čerstvé instalaci win, abyste si rychle přizpůsobili na nastavili win k vlastním stylu. Ani ne tak odemyká, ale spíše přehledně kategorizuje nastavení, které jsou hned po kupě a uživatel tak nemusí hodiny trávit proklikávání nastavení ve win. Další plus je, že můžete vypnout programy po spuštění a hlavně promazat všechny známé temp adresáře ve win, které zbytečně zabírají místo. Člověk by se divil, kolik toho po roce používání najde zbytečných temp dat k smazání. Bohužel má i velké mínus a tím je absence češtiny (zkušenější nepotřebují) a po prvním naistalování spouští na pozadí asi 3 nebo 4 služby, které doporučuju zakázat. Stejně jsou zbytečné.

Na defragmentaci používám OODefrag. Přehledný, rychlí a spolehlivý. Němci jsou v tomhle dobří.

A jinak obyčejný scandisk ve win. Nic víc člověk asi nepotřebuje, teda jestli není moc paranoidní :D
Benda_11
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Smajchl 13. 1. 2011 12:21

TuneUp nemá chybu ;) automaticky čistí a optimalizuje komp.... :-))
Jak dobré, je mít Filipa....
Smajchl
Junior

Odeslat příspěvekod s3icc0 13. 1. 2011 12:32

Základem je Avast! Internet security (nebo jiný z podobných produktů kombinující antivir a firewall, dříve jsem měl např. ESET SmartSecurity), k tomu nepostradatelný Spybot Search&Destroy (díky němu víte který program se snaží zapsat cokoliv do registru a můžete mu to povolit/zakázat - např spuštění po startu atd.), O&O Defrag - použití je docela jasné, a v neposlední řadě selský rozum - díky němu neděláte hlouposti a věci, kterým nerozumíte. A ještě bych dodal, že na úpravu programů a služeb po startu je nejlepší msconfig.exe a pro ty tvrdohlavější programy přímá úprava registru.
Naposledy upravil s3icc0 dne 13. 1. 2011 14:51, celkově upraveno 1
s3icc0
Junior

Odeslat příspěvekod crq666 13. 1. 2011 12:53

CCleaner, zatial jediny program pri ktorom sa nemusim bat ze mi pri cisteni rozbije cely system a nenastartuje sa, co sa o inych neda povedat.
Keby si chcel niekto rypnut, tak nie som BFU ;)
crq666
Junior

Odeslat příspěvekod Robotron3 13. 1. 2011 12:54

Dost mě děsí, jak se všude snaží weby propagovat, že ten a ten nástroj je nejlepší na čištění windows, registrů, atd... Jsem dlouhodobým uživatelem Windows, který si jimi prošel od 3.0 a i když uznávám, že kdysi podobné prográmky měly své opodstatnění, dnes způsobí mnohem více škody, než užitku. Proto doporučuji především prevenci - Neinstalovat programy, které nepoužívám, stejně tak nezkoušet zbytečně nové, když vím, že je stejně za čas odinstaluji. Při instalaci programů využívat pokročilejší instalace a vše si pěkně zvolit, co potřebuji nainstalovat, a co ne... Pokud člověk se v prostředí OS chová šetrně, nepotřebuje žádné nástroje na údržbu, které stejně nakonec vedou spíš k reinstalaci systému (alespoň z mých zkušeností).
Robotron3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bladezone 13. 1. 2011 13:01

Ccleaner, dvakrát týdně, jinak nativní nástroje OS, Defrag. a spol.
Také tu vyšlo ještě loni na titulce zive.cz něco o Iobit Toolbox, tak jsem ho prubnul a musím říct, že je to parádní náhrada za zmíněný TuneUp, i když slabší, co do funkcí a možností.
bladezone~cz
bladezone
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ingbrzy 13. 1. 2011 13:12

Jednoznacne CCleaner..... jednoduchy a ucinny....

SAMSUNG GALAXY SII i9100
HyDrOG3N-ICS (AOKP) -> Android 4.0.4 + APEX Launcher

SAMSUNG GALAXY S i9000
AOKP -> Android 4.0.4 + APEX Launcher
ingbrzy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Aljosha 13. 1. 2011 13:15

Advanced SystemCare (Free i Pro) 8-)
"V životě je nejdůležitější PŘEŽÍT, všechno ostatní má nižší prioritu...." ;-)
Aljosha
Junior

Odeslat příspěvekod n.marek 13. 1. 2011 13:16

TuneUp Utilities + O&O Defrag
n.marek
Kolemjdoucí

Další stránka