Jak udržet počítač v chodu

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kanek 20. 3. 2013 12:33

Zdravím. Vlastním laptop Dell XPS L702X, bohužel čím dýl ho používám tím se pořád a pořád zpomaluje. Už jsem asi čtyřikrát přeinstalovával windows a to ho mám něco přes rok.
Zůstal bych klidně u reinstalování, problém je, že ono trvá docela dlouho nainstalovat zase zpátky všechny programy (třeba taková Master collection), stáhnout znova hry ze Steamu a spousta dalšího co potřebuju pro práci. Všiml jsem si, že počítač se začíná zpomalovat čím mám víc a víc programů v PC (což si neinstaluju žádný balast a widgety, ale programy co fakt používám).
Není to tak, že bych nehledal. Hledal jsem, ale články jsou povětšinou buď cílené na Windows XP, nebo jsou jen falešným článkem na nějaký produkt (aka cédéčko co ti samo všechno udělá) apod.
Dále se mi mozdá jen zná, jak mermomocí chci pořád hledat příčinu, ale může být ještě zakopaný pes v tom, že dost renderuju? Renderuji videa z her (třeba při 240fps a do TGA), pak to samozřejmě spojuji ve virtualdubu apod. Všiml jsem si, že dřív jsem mohl to 240fps nekompresované video jakžtakž přehrát, teď prakticky vůbec.
Ještě mi odešla baterka, ta mi přijde příští týden, tak tam možná je ještě nějaké softwarové omezení výkonu. Nicméně podobný problém jsem měl i předtím.

Jinak, určitě je k věci napsat specifikace:
Windows 7 64bit
8GB DDr
i7-2670 2.
Nvidia GT555M + integrovaná karta, která se střídá podle zatížení

Snad jsem na nic nezapomenul. Předem dík za odpovědi
Kanek
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 20. 3. 2013 12:44

Co disk? není blbej disk?
Baterka to může taky dělat pokud ju vytáhnuls - některý notebooky bez baterky nejedou na plnej výkon
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod Kanek 20. 3. 2013 12:55

Baterku jsem nevyndal, mám ji pořád v notebooku ale je mrtvá. Když odpojím nabíječku z NTB tak se automaticky vypne. Každopádně jen tou baterkou to rozhodně není. Úpadek výkonu jsem pozoroval ještě když baterka byla v pořádku
Kanek
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 20. 3. 2013 14:26

Řeknu to zcela jednoduše - pokud člověk není prase, tak se zpomalení a nutnost nové instalace systému 4x za rok rozhodně nekoná.
A pokud člověk je prase, tak mu nic nepomůže.

SSD ti může pomoct v tom, že to zpomalení třeba tak moc nepocítíš - systém ale bude zabordelený tak jako tak. Ale primární problém je v tvém schování a způsobu používání počítače a na to žádný program nepomůže. Jediným řešením je nechat si počítač spravovat odborníkem a sám používat pouze účet s omezeným oprávněním, aby sis ten systém nemohl zaprasit.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod karlos00x 20. 3. 2013 14:38

- hele a nemuze to prehravani bejt tim ze se prepinala a dnes neprepina grafarna?
- jinak kdyz vidim ten stroj za ty prachy tak me napada: jak to sakra muzes pouzivat bez SSD??? to musi bejt humusacky zabrzdeny permanentne.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kanek 20. 3. 2013 15:32

@Bari007: Co jsem napsal v příspěvku špatně, že mě nazýváš prasetem? V shrnutí jsi mi prakticky napsal, abych nepoužíval notebook a nic nenainstaloval
@karlos00x: Notebook byl dárek, nekupoval jsem si ho sám.
Kanek
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 20. 3. 2013 15:37

Špatně jsi nenapsal nic. Špatně se evidentně chováš ke svému systému, protože instalace 4x za rok rozhodně není standardní stav. Já instalaci provádím jen s novou verzí systému (nebo s novým HW), kdy toho využiji jako očistky místo upgrade. Instalaci systému tedy provádím cca jednou za tři roky a v průběhu těch třech let rozhodně nepozoruji žádné dramatické zpomalení.

A v práci máme počítače s Windows XP, které jsou nainstalované 6 let ;) A fungují dobře, protože uživatelé na nich mají účty s omezenými oprávněními.

Chyba je tedy zcela evidentně v tobě. Je tedy zbytečné hledat nějaké zázračné aplikace (které mimochodem v drtivé většině případů nadělají víc problémů než užitku), ale spíš by ses měl zaměřit na to, abys systém nedostával do nekonzistentního stavu.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kanek 20. 3. 2013 16:36

Pořád netuším jestli jsme se dobře pochopili. Já nemám žádné errory při startu, nebo modré obrazovky smrti, či něco podobného. To co mě trápí je, že čím víc notebook používám, tak tím dýl čekám po bootu než musím něco zapnout, animace zavírání oken jsou trhané, mám menší FPS ve hrách a tak dále.
4x jsem to instaloval zbytečně. Myslel jsem, že tam prostě mám nějaký balast, nebo vir, nebo už mám systém dost zaneřáděný programama. Jen jedna instalace z tohoto byla, že systém nějak zkolaboval. Musel jsem si vytvořit druhý účet, abych si zalohoval soubory.

Pořád mi píšeš, abych nedostával systém do žalostného stavu. Píšeš, abych prostě nepoužíval notebook. Pořád chodíš kolem horké kaše
Takže abych udržoval systém v dobrém stavu, tak ho nemám používat, správně? :tleskani
Kanek
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 3. 2013 17:08

Bari007 má pravdu:
do stejného MB se OS instaluje jen jednou.
Výjimkou je zkušební PC, což asi není Tvůj případ.
Z toho, co jsi zatím sdělil (= romány bez jediné technické informace), může ajťák usoudit jediný závěr:
Bari007 píše:Chyba je tedy zcela evidentně v tobě.

Co s tím?
Pokud nemůžeš/neumíš sdělit nějaké technické info, z kterého by bylo možno odvodit jiný závěr než výše uvedený:
1) svěř instalaci, konfiguraci + optimalizaci OS + veškerého sw odborníkovi;
2) pracuj výhradně v účtu a právy skupiny USERS;
3) nikdy se nepřihlašuj jako admin;
4) pokud bude třeba libovolná instalace (kromě běžného upgrade sw):
svěř to opět odborníkovi.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod m.kv 20. 3. 2013 17:30

...no a nebo to zkus přeinstalovat ještě jednou, nainstaluj a postahuj co je třeba a pak teprv zazálohuj ve stavu kdy jsi spokojen. Až se to zase pos.... jen obnovíš do bezvadného stavu, postahuješ aktualizace a frčíš. Popřípadě zaktualizuješ zálohu.

-- 20. 3. 2013 17:30 --

...no a nebo to zkus přeinstalovat ještě jednou, nainstaluj a postahuj co je třeba a pak teprv zazálohuj ve stavu kdy jsi spokojen. Až se to zase pos.... jen obnovíš do bezvadného stavu, postahuješ aktualizace a frčíš. Popřípadě zaktualizuješ zálohu.
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Sbird 20. 3. 2013 17:37

Jen obecne poznamky:
Misto opakovanych reinstalaci operacniho systemu a vsech programu by pomohlo vytvoreni bitove kopie disku po cerstve reinstalaci, kterou lze potom vyuzit k rychlemu navratu do funkcniho stavu.
Zpomaleni stroje pri stejne uloze by mohlo byt take zpusobeno automatickym snizovanim vykonu (jako obrana proti prehravani pri zanesenem chlazeni).
Co zvladnes napravit a co sverit odbornikovi musis rozhodnout sam, radu postupu lze vyhledat napriklad na tomto foru.
Sbird
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 20. 3. 2013 19:36

Páni, tady je to střelnice.
Bez testu RAM, pevného disku a sledování teplot se nedá posoudit, jestli je uživatel na vině, nebo ne. Pokud mu to po čerstvé instalaci všech předchozích programů funguje, tak proč by si je nenainstaloval? Nebo myslíte, že pokaždé začne s holým OS a je spokojený?
Každopádně pokud ti odejde, nebo odešla grafika během záruky, máš to dobré, rozhodně lepší, než chudáci, kterým odejde třetím rokem. Pokud ti nepřepíná, protože nemáš správné utility, správné nastavení, je vhodné to napravit. Integrovaná žene všechno přes procesor.
Poznámky na téma bezpečnostní politiky mají samozřejmě svou váhu, ale neměly by vést k situaci, kdy uživatel nemůže používat vlastní NTB.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kanek 21. 3. 2013 16:33

Stačilo promazat registry atd. přes CCleaner. Dík za nic
Kanek
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 21. 3. 2013 17:43

:shock: 8-D
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod otrozonak 21. 3. 2013 18:28

Kanek píše:Stačilo promazat registry atd. přes CCleaner. Dík za nic

Lidi chcou pomoci, ale tady je vse marne... :tleskani :oboze
otrozonak
Kolemjdoucí

Další stránka