Editor EPUB/MOBI

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ondrasheq 24. 10. 2019 11:32

Ahoj,
existuje nějaký pohodlný WYSIWYG editor na ebooky? Převedl jsem si přes OCR knihu do plain textu a teď bych potřeboval označit kapitoly, nadpisy a poznámky pod čarou a nakonec vyexportovat jako EPUB/MOBI - to je asi 99% toho, co potřebuju.
Mám tady nainstalované Calibre na převod mezi formáty, ale nějak jsem nepochopil, jestli toto umí.
Díky, O.
ondrasheq
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 24. 10. 2019 12:54

Wysiwyg? To by byl Microsoft Word nebo Open Office.
Ale pozor, konečný vzhled vzniká až ve čtečce podle nastaveného fontu a velikosti písma... To máš jak s webovými stránkami - změníš velikost okna prohlížeče a stránka se ti "přeskládá", v každém prohlížeči může vypadat trochu jinak a on Epub není nic jíného než HTML + CSS.

Označení kapitol a nadpisů se dá udělat ve Wordu nebo v OpenOffice a naimportovat do Calibre.
Existují sady maker, které mají usnadnit práci, Santiagova makra pro Word a Rozšíření Writer2Latex pro OO/Libre office. Nikdy jsem je nepoužil, tedy neporadím. http://santiago.wz.cz/index.html

Pokud použiješ předdefinované styly nadpisů, Calibre je detekuje automaticky, pokud si vytvoříš uživatelský styl (Můj styl 1, Můj styl 2...), musel bys v Calibre nastavit, že má tento styl detekovat jako nadpis.

Doporučuji si udělat test - vyzkoušet si, jak na čtečce budou vypadat jednotlivé kategorie nadpisů a zařídit se podle toho.

Poznámky pod čarou jsem já nikdy moc neřešil, vždycky jsem ten text přesunul přímo za odkaz. Ono je to v epub těžké, ty to umístíš na konec stránky, ale čtečka si to přeformátuje podle sebe (podle aktuálně nastavené velikosti písma), takže bys to mohl vidět o dvě stránky na čtečce dál.
Samozřejmě pokud někdo zná řešení, sem s ním.

Přímo v Calibre máš Editor, ale tam pokud vím ručně upravuješ zdrojový kód v HTML a na vedlejší stránce se zobrazují výsledky, takže to bych za WYSIWYG nepovažoval. https://manual.calibre-ebook.com/cs/edit.html
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod ondrasheq 24. 10. 2019 14:21

Paráda, díky moc za tipy. Vyzkouším a ještě se vrátím. Ono asi dost pomůže i prozkoumat jak jsou postavené stávající knihy. Wordu se bojím, ten vždycky exportoval kvanta i nepotřebných stylů.
Jde mi hlavně o to, abych to neměl jen jako proud textu z texťáku a mělo to nějakou strukturu.
ondrasheq
Junior