Sledování kapacity disku počítače v síti

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod KulaCZEk 14. 11. 2023 16:43

Ahoj! Prošel jsem fórum, zkusil google fu, mluvil s AI a pořád se mi nedaří jak monitorovat diskovou kapacitu....

Mám PC-Server v domácí síti kam z různých dalších zařízení ukládám data. A hodilo by se mi, kdybch např na laptopu nebo herním PC viděl kapacitu disků na pc-server.

Měla by to být banalita ale nevím jak se odpíchnout. Na pc-server běží normálně win10 a ostatní se k němu pojí díky sdílení v místní síti.

Má někdo ideu jak tohle vidět sledovat aniž bych se tam musel třeba vzdáleně připojovat?
podpis porušoval pravidlá (reklama), preto bol administrátorom zmazaný.
KulaCZEk
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 14. 11. 2023 17:10

To je jako "zřídil si hospodu na návsi ale chodili mu tam lidi!"
Zeptej se ChatGPT nebo lépe Bing Ai Chat takhle:
Může windows server informace o stavu zaplnění disků posílat nebo ukládat report na jiný počítač?
Odpověď bude obsahovat princip zasílání do mailu.
Nebo: Může windows server informace o stavu zaplnění disků posílat nebo ukládat report na jiný počítač do souboru ve sdíleném adresáři?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KulaCZEk 14. 11. 2023 17:35

k nějakému reportu bych se ideálně potřeboval dopracovat, abych s tím dál pracoval.

Nicméně kdyby to bylo tak snadný, tak se tady neptám. Pár skriptů jsem si už z ai vytahal, pokaždé teda openai lepší jak bing, ale tady to nejsem schopný dát dohromady.
KulaCZEk
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 11. 2023 01:55

Připojíte-li síťovou jednotku jako místní disk, bude průzkumník zobrazovat dostupnou kapacitu jako u běžného disku.
Obrázek
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 15. 11. 2023 08:06

60 tera, tomu říkám skladiště, to jsem si myslel, jak mám se svými celkem cca 40 tera nesmysl :)
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 15. 11. 2023 09:32

Emil Pastelka píše:Připojíte-li síťovou jednotku jako místní disk, ...

KulaCZEk píše:...aniž bych se tam musel třeba vzdáleně připojovat?

meda2016 píše:To je jako "zřídil si hospodu na návsi ale chodili mu tam lidi!"

Chápu. Třeba na dovolené.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 15. 11. 2023 12:59

Napises si (nebo nechas napsat) program, ktery pobeci jednou za hodinu/den/tyden pomoci Task Scheduleru a udela dve veci:

* zjisti volne misto na disku (to je trivialni)
* zjistenou informaci ti nejak preda - to je o malinko slozitejsi, ale zase je tam spousta moznosti:
* nejaky cloudovy dokument (Google Docs, Microsoft O365, ...)
* zprava pres nejakou sluzbu (Slack, Discord, ...)
* SMS zprava na mobil
* fantazii se meze nekladou

Muzes to byt v PowerShellu, nejakem jinem skriptovacim jazyce, nebo prakticky v cemkoli s cim si poradis. Treba i Auto-It by to mel zvladnout (tam si nejsem jisty tim posilanim zpravy).
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 15. 11. 2023 16:19

Podle toho, co KulaCzek píše, že má ty kompy ve stejné síti, tak mi řešení přes síťovou jednotku, jak navrhuje Emil, přijde nejvhodnější a nejjednodušší.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 15. 11. 2023 16:50

Mne take, ale to "aniz bych se tam musel pripojovat" do toho trochu hazi vidle.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 11. 2023 17:31

Chápal jsem to tak, že vzdáleně připojovat je ve smyslu vzdálená plocha, VNC, AnyDesk či podobně – prostě přímo do OS. Jaký by mělo smysl mít lokální "server" a monitorovat jeho kapacitu na PC, které se k němu nebude připojovat. Zvláště když píše "kdybch např na laptopu nebo herním PC viděl kapacitu disků".
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 15. 11. 2023 19:55

Jo, nejspis mate pravdu :)
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KulaCZEk 27. 11. 2023 13:53

Emil Pastelka píše:Připojíte-li síťovou jednotku jako místní disk, bude průzkumník zobrazovat dostupnou kapacitu jako u běžného disku.
Obrázek

A to je něco, co jsem nevěděl, že lze, já si jen přesunul síťovou složku do rychlého přístupu. Díky moc a přidávám celé to tajemství :D
Obrázek
Poté je složka vidět jako disk vč. jeho kapacity!
KulaCZEk
Junior