Po připojení jakéhokoliv USB zařízení systém zamrzne

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod peta809 28. 4. 2016 09:18

Zdravím, řeším následující palčivý problém. Od včerejška se mi na starém notebooku Acer 3651LM s Windows XP Home Edition děje to, že po připojení jakéhokoliv USB zařízení (myš, USB WiFi, flash disk) po několika vteřinách zamrzne systém a nejde dělat nic jiného, než notebook natvrdo vypnout. Jen podotknu, že systém nenaběhne, pokud je k notebooku během startu systému připojeno USB zařízení. Zkoušel jsem vrátit systém do data 8. dubna 2016, kdy bylo ještě vše v pořádku, ale asi po půl hodině se tento problém opakoval a opakuje se do teď. V úterý vaše fungovalo ještě v pořádku. Systém je legální a pravidelně aktualizovaný. Předem děkuji za jakoukoliv radu.
peta809
Junior

Odeslat příspěvekod Ansam 28. 4. 2016 09:27

Tento problém môže tiež spôsobovať dosť agresívne nastavený antivírusový program. V mnohých prípadoch pomôže odobrať niektoré ochranné štíty antivírusového programu, alebo ho úplne vypnúť.
Ansam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod milsimr 28. 4. 2016 09:28

Pravidelně aktualizovaný, když podpora skončila? Další "úprava" na XP Embedded edici? :roll: Obnovit čistou zálohu OS, vybodnout se na úpravy (kde aktualizace zjevně dělají bordel) a používat.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod peta809 28. 4. 2016 09:39

Antivirový program nepoužívám, protože by byl systém nepoužitelný (pomalý). Jednou za čas systém projedu ESET online scanerem a Avastem (test po restartu). Následně se opět obou programů do další kontroly zbavím. Sken PC jsem dělal teď nedávno.
A co se týče aktualizací, tak mám akorát nastaveno na Automaticky (Doporučeno), nijak jinak jsem aktualizační proces neupravoval. Kolikrát někde v diskuzích čtu, že se jim XP stále aktualizují. Snad to nebude HW problém. Pro občasné použití, jako sekundární notebook, slouží dobře.
peta809
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 28. 4. 2016 15:55

Popisuješ poškozený/zničený řadič USB.
Co s tím?
Potřebuješ nezbytně nutně prehistorický USB-2 v NB?
NE:
Neřeš to.
ANO:
A/ nouzovka:
servis -> výměna MB (levné to nebude);
B/ zásadní řešení:
1) NB -> Aukro na součástky;
2) moderní NB.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lubokubo76 28. 4. 2016 17:57

Nabootuj linux - robí to aj tam? Ak ano, milanr má pravdu
lubokubo76
Junior

Odeslat příspěvekod peta809 28. 4. 2016 23:12

Tak bohužel nic nepomohlo, takže se jedná o HW závadu.

Za kolik myslíte, že by se dal NTB střelit s tím, že vše ostatní funguje a jsou na něm originální a aktivovaný Windows XP Home Edition. Má následující parametry a napájecí zdroj je samozřejmostí.

Obrázek
peta809
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 29. 4. 2016 01:53

Bez fungujících USB? Na rovinu i za pivo by mi to přišlo drahé. Nová, čistá instalace OS tomu nepomohla?
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milanr1 29. 4. 2016 06:17

Hoď to na Aukro od korunky, kupce si to najde.
Výsledná cena je přímo úměrná Tvému marketingovému umění.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod borekz 29. 4. 2016 06:59

Zkoušel jsi ten Linux ?
Jede USB myš v Biosu ?
borekz
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 29. 4. 2016 07:38

nejdříve bych se podíval do každého USB portu, jestli tam nemáš nahrnuté kontakty

A jestli jsem si dobře všiml z obrázků na netu, tak přímo na mainboardu je jen jeden USB port a to vedle LAN portu. Zbylé dva budou na nějaké přídavné desce. Zkusil bych ntb rozebrat a ty dvě zbylé USB odpojit ... jestli pojede alespoň to jedno.

Jinak na aukru za to dostaneš pár stováků. Ale bude problém to prodat.
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peta809 29. 4. 2016 09:31

Problém přetrvával v Live CD s Windows XP, v Live CD s Linuxem sice systém nezamrzl, ale nebyl schopen pracovat s žádným USB zařízením (myš nefungovala, flash disky se nenačetly, ale chladící deska fungovala). A po následné reinstalaci systému Windows na čistý disk problém trvá do teď.
peta809
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 29. 4. 2016 09:55

tj. napájení v USB jede, ale jsou někde vyzkratované datové kontakty, nebo smahnutý řadič ...
eLzyx
Mírně pokročilý