Jak nejlépe přeinstalovat WinXP?

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Deleted user 3. 3. 2006 21:57

Mám problém se správným přeinstalováním systému Windows XP. Několikrát jsem jej přeinstaloval. Domníval jsem se, že se obsah systémových složek vždy smaže a nahradí novým. Nic podobného se mi ovšem nedaří - při nové instalaci mi stále přibývají nové systémové složky (Windows, složky v Documents and Settings), čímž se mi povážlivě zmenšuje místo na pevném disku. Problém je navíc v tom, že staré systémové složky nelze odstranit (Win hlásí, že přístup je zamítnut). Ani složka Program Files se nevyčistí a všechny staré, byť již nefunkční programy v ní zůstávají.
Co dělám špatně? Musím snad před novou instalací nějak úplně naformátovat pevný disk?

Předem děkuju za rady.

Odeslat příspěvekod djmilas 3. 3. 2006 22:04

První řadě nepřeinstalovávejte systém - v 50% to problém nevyřeší, ale nainstalujte celý systém znovu :( nebo ještě zkuste stáhnout CCleaner a pročistit s ním systém..Jinak nová instalace systému s formátováním pomůže 100%..
djmilas
Junior

Odeslat příspěvekod Deleted user 3. 3. 2006 22:12

To jsem si právě myslel - ale nikdy jsem na možnost formátu disku nenarazil.
Prosím, neznáte přesný postup úplně nové instalace a absolutní zrušení stávajícího systému? Bylo mi například řečeno, abych spustil bootovací CD přímo po restartu, nikoliv ještě v přihlášeném stavu ve stávajícím systému. Opravdu jsem z toho trochu mimo - Teď mi po instalaci WinXP zbývá na 40GB disku necelých 10 GB volné paměti. :!:

Odeslat příspěvekod djmilas 3. 3. 2006 22:35

V Biosu musíte nastavit jako první bootovací jednotku cd-r..Do biosu se dostanete většinou F2 nebo Del..Potom by vám měl naskočit průvodce s poznáky instalace i zmiňovaným formatem..Jesli však nemáte bootovací cd(Některé neoriginální) načte se normálně systém..Potom instalaci musíte řešit nainstalovním nižší verze systému(například 98) a z něj potom naistalovat xp..

Přesto doporučuji vyzkoušet ten CCleaner
djmilas
Junior

Odeslat příspěvekod cernysev 3. 3. 2006 22:49

???
Nabootujes z instalacniho CD,zvolis novou instalaci a pak se ti tam objevi tabulka s oddily na disku..tak ten s Win smaz a znovu vytvor :) a pokracuj v instalaci na nem.. :)
cernysev
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Deleted user 3. 3. 2006 22:55

Děkuju. Doufal jsem, že to půjde jednodušším způsobem. V BIOSu jsem v životě nebyl.. :(
Neměl bych přece úplně naformátovat disk - například pomocí Linuxu bootovacího z CD? Pokud je ovšem něco takového vůbec možné.. :|

Refresh
2 Cernysef> Novou instalaci jsem zvolil vždy - ale popravdě si teď nejsem jistý, zda jsem oddíl Win mazal.. vždy jsem ho zvolil, to ano - že by tedy to byl ten zásadní problém?

Odeslat příspěvekod KuciX 3. 3. 2006 23:00

Vsak, kdyz nabootujes z instalacniho CDcka windowsu (ne, ze si instalacku spustis ve win, ale ze se ti bootuje z CD instalace win a nic ze stavajiciho win..)
tam odklikas par veci jako, ze se smlouvou souhlasis apod... pak se dostanes ke kroku, kde mas vybrat, kam se ti bude windows instalovat.. tak si najedes na oddil, kde mas stare win a klavesovyma zkratkama (jsou ve spodni liste) jednotku naformatujes .. doporucuju rychle NTFS, ne uplne, to bys cekal mega dlouho.. staci rychle...
jak se doformatuje, tak hura na instalaci :)

edit:
Aby ti to furt "neboptnalo" , tak musis smazat predchozi win -> nejlepsi je format ...
KuciX
Junior

Odeslat příspěvekod Deleted user 4. 3. 2006 01:23

Děkuju za cenné rady. Pokusím se podle toho zařídit. 8)

Odeslat příspěvekod mikroslavo 4. 3. 2006 02:03

A ako to funguje s registraciou, mam notebook a chcem tam dat novy disk, vacsi, ked preinstalujem win s originalnych cd bude chciet aktivovat system, ale ten uz bol raz aktivovany, tak neviem ako to bude fungovat?
mikroslavo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Deleted user 4. 3. 2006 02:11

Je možné stejné Windows opakovaně aktivovat. S tím není problém. 8)

Odeslat příspěvekod mikroslavo 4. 3. 2006 02:25

dik, takze ziadna ochrana jeden win, jeden kod, jedna aktivacia..
mikroslavo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tonda-B 4. 3. 2006 19:31

mikroslavo píše:dik, takze ziadna ochrana jeden win, jeden kod, jedna aktivacia..

Ne tak docela, ale když si někam zkopíruješ "wpa.dbl" ze System 32 ve Windows a po nové instalaci vrátíš do původního místa, nebudeš se muset sice s nikým domlouvat, po internetu to sice nepůjde, ale aktivace po telefonu proběhne hladce.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 1a1a1a1a 4. 3. 2006 19:45

Zkus se podívat sem : http://www.cdr.cz/a/4733
1a1a1a1a
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FMG.sk 6. 3. 2006 02:06

Niekedy pomoze "Hiren Boot CD v 7.7" :shock: ale najlepsie je format c: ...
FMG.sk
Junior

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 6. 3. 2006 02:36

doporucuju format a cistou insatanaci. pak norton ghosta a zazalohovat na druhy disk :) rozdeleni disku na systemovy a datovy oddil je predpokladam samozrejmost.
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
VIP uživatel

Další stránka