Windows XP + DOS

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod bardy1 16. 6. 2006 13:18

Chcem Vas poziadat o radu:

Potrebujem rozchodit na notebooku kde mam naistalovany Windows XP aj stary dobry DOS. DOS potrebujem kvoli napojeniu ntb na registracnu pokladnu. Program na tuto pokladnu slape iba pod DOSom. Nechcem ale prist od Win XP kvoli tomu.....

Optimalne by bolo, keby sa dalo zvolit si pri starte vyber medzi Win XP alebo DOSom. Vie mi prosim Vas niekto poradit ?

Pouzivam FAT32,takze DOS by nemal mat problem s citanim. Nemam v notebooku ani floppy drive, takze minimalne by som potreboval nejaky IMAGE subor s DOSom na vypalenie na CD...

Vie mi niekto poradit ???

Vopred Vam dakujem za kazdu odpoved :D :D :D
bardy1
Junior

Odeslat příspěvekod Dzon 16. 6. 2006 13:25

DOS neumi FAT32. To umi az W95B.
Mozna by ti pomohl dosbox.
Dzon
Junior

Odeslat příspěvekod gomez 16. 6. 2006 13:25

Zdar... zadnej problem. Pokud tam mas XP tak ted uz se tam tezko bude ten dos dodelavat. Ale pokud by jsi na cisty disk nainstaoval DOS a pak na to XP tak ti to bude pri startu nabuzet prave tu tabulku s vyberem systemu. Urcite by slo to udelat pres nejakeho boot managera ale v tom ti musi poradit nekdo jiny to ja nikdy nepouzival. Gomez
MB GigaByte GA-965P-DS4, Kašičku vařím na :-) CPU Intel D915 2800@3500Mhz, Arctic Freezer 7 Pro, 2x 1GB DDRII 800 (Apacer), HDD Seagete 320GB + 250GB Grafika GigaByte 7600GT, Zdroj Seasonic S12 430W
gomez
Junior

Odeslat příspěvekod bardy1 16. 6. 2006 13:30

DOSBox mi nepomoze,ale dakujem.Protebujem cisty DOS kvoli serial portu COM1

Nie je problem navovo nahodit Win XP. To ma nenapadlo najskor naistalovat DOS a potom az Windows. Otazne je, ci to Win XP pri instalovani tak aj urobi. Pri instalacii Linuxu to islo bez problemov, ale pri DOSe som si neni moc isty.

Neviete mi poradit,kde by som zohnal IMAGE CD subor DOSu ???
bardy1
Junior

Odeslat příspěvekod gomez 16. 6. 2006 13:32

gomez píše:Zdar... zadnej problem. Pokud tam mas XP tak ted uz se tam tezko bude ten dos dodelavat. Ale pokud by jsi na cisty disk nainstaoval DOS a pak na to XP tak ti to bude pri startu nabuzet prave tu tabulku s vyberem systemu. Urcite by slo to udelat pres nejakeho boot managera ale v tom ti musi poradit nekdo jiny to ja nikdy nepouzival. Gomez

Pravda ze vlastne DOS neumi FAT 32 ale nemi problem tam pak soupnout treba win98 a na to pak ty XP...
MB GigaByte GA-965P-DS4, Kašičku vařím na :-) CPU Intel D915 2800@3500Mhz, Arctic Freezer 7 Pro, 2x 1GB DDRII 800 (Apacer), HDD Seagete 320GB + 250GB Grafika GigaByte 7600GT, Zdroj Seasonic S12 430W
gomez
Junior

Odeslat příspěvekod bardy1 16. 6. 2006 13:36

A neslo by to bez toho WIN 98 ???
Zbytocne miesto na disku - mam iba 20 GB HDD :(
bardy1
Junior

Odeslat příspěvekod Mira 16. 6. 2006 13:43

Pokud nepatříš mezi ty, co už odsoudili FDD, tak stačí vložit spouštěcí disketu s Win 95 nebo 3.11 do FDD a je to. :wink:
Mira
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gomez 16. 6. 2006 13:44

bardy1 píše:A neslo by to bez toho WIN 98 ???
Zbytocne miesto na disku - mam iba 20 GB HDD :(

Slo, ale musel bys udelat tak trochu prasarnu. Nainstalovat WIN98 a pak smazat vse nepotrebne. Tj. program filles, a v adresari windows vse krom slozky common a souboru himem.sys a emm386.exe nebo tak nejak z hlavy si to presne nepamatuju. A pak na to ty XP...
gomez
Junior

Odeslat příspěvekod bardy1 16. 6. 2006 13:47

Mira - dik za radu,ale bohuzial nemam FDD v notebooku

gomez - diki za radu, ale skusim to nejako spravit cez bootable DOS CD, uvidime, ci to bude fungovat dostacujuco...

Nemozem ale stale najst ISO image subor s "DOS bootable CD" Poradi mi niekto ???
bardy1
Junior

Odeslat příspěvekod mohican 16. 6. 2006 13:54

1. Pokud chces mit dos natvrdo v systemu, rozdel disk na 2 partitiony, na jednu nainstaluj dos a na druhou winXP. Budes nejspis potrebovat boot managera(grub, lilo) a je to pro laika dost nebezpecna operace(muzes docasne ztratit pristup na disk).

2. vytvor bootovaci disketu, usb a spoustej system z ni(nej). Disketa se da delat primo v XP. Usbcko je trosku slozitejsi a ntb to musi podporovat, ale na netu je hafo navodu. Nevyhoda je, ze nebudes mit pristup na disk XP, pripadne budes mit, ale jen read-only. To same plati sice i pro 1. moznost, ale tam si muzes nahrat potrebny software na tu dosovou partition.
mohican
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bardy1 16. 6. 2006 13:59

Mohican ----

Dakujem,prave som nad tym rozmyslal. Asi to tak spravim a naistalujem do MBR aj nejaky bootovaci soft, napr. Acronis Boot manager (niekde mam aj full version).

Horsie je, ze neviem najst instalacne veci na DOS..... Nemam floppy, potreboval by som nieco na CDcku (nejaky ISO obraz najlepsie).

Neviete kde by sa to dalo stiahnut ??? prosiiim :D
bardy1
Junior

Odeslat příspěvekod Dzon 16. 6. 2006 14:13

zadne bootCD DOSu neexistuje AFAIK.
Dzon
Junior

Odeslat příspěvekod Dzon 16. 6. 2006 14:18

Ja bych to udelal takhle:
1/ posunul XP particii o par mega dopredu
2/ udelal pred ni primarni FAT16 particii, staci tak 100MB nebo jak chces
3/ nainstalil NEJAK DOS - bud bych si nekde sehnal FDD nebo vyndal disk nebo tak neco, ale jiny moznosti moc nejsou.
4/ nainstalil bootmanager ktery ti bude dynamicky nastavovat priznak aktivni particie
Dzon
Junior

Odeslat příspěvekod p0etrik 16. 6. 2006 14:19

Ja bych to resil uplne jinak. KAMKOLIV kde ti to nebude vadit naistaluj DOS. Potom vytvor systemovou disketu, ve ktere vytvoris treba 50MB ramdisk a zavedes ovladac na CD. Nakonec vypal bootovaci CD kdy boot bude delany emulaci te diskety a napal tam samoze i ten DOS a program co potrebujes.
A cely princip?
Nabootujes z CD do command line behem bootovani se vytvori ramdisk a na nej se nakopiruje zbytek DOSu a ten tvuj program.
Hotovo dvacet. Bez jakehokoliv zasahu do stavajiciho systemu, plne funkcni, rychle, levne.
p0etrik
Junior

Odeslat příspěvekod Dzon 16. 6. 2006 14:19

http://www.ultimatebootcd.com/
tohle by ti mozna umelo nabootovat DOS z CD
Dzon
Junior

Další stránka