Nezda sa vam Win XP zastaraly a pomaly na dnesnu dobu?

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ravenman 16. 11. 2006 19:55

5 rokov je 5-vieme ze je SP2 a aktualizacie aj tak sa mi zda jeho rychlost biedna oproti tomu aky je dnes vykonny HW uz
ravenman
Junior

Odeslat příspěvekod rgnatro 16. 11. 2006 20:16

Bude snad Vista rychlejší? Podle mě nejrychlejší Windows byl DOS :twisted:
rgnatro
Junior

Odeslat příspěvekod debby 16. 11. 2006 20:40

hm - Gentoo je ovela rychlejsi :D

ale toto sa mi tiez pozdáva

/131072 processors/
http://top500.org/system/7747

a tu si mozes zahrat Quake na linux cluster /12 strojov/

http://www.makezine.com/blog/archive/20 ... ake_3.html
debby
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 16. 11. 2006 20:58

Windows XP byl pomalý hlavně v roce 2001 na těch strojích co byly.

Nejrychlejší Windows (s dlouhými jmény, víceméně 32-bitové, s FAT32) byly stejně Windows 95 OSR2. Windows 98 SE taky nejsou špatné, subjektivně pořád mnohonásobně rychlejší než XP.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TheTOM_SK 16. 11. 2006 21:24

WinXP (upraveny s nLite) je rychly, bezpecny a berie do 100 MB RAM, takze super pro narocne hry.
TheTOM_SK
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod abuk 16. 11. 2006 22:08

Já jsem spokojenej.Za vistu platit nebudu
abuk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peta303 16. 11. 2006 22:11

Petr_S píše:Windows XP byl pomalý hlavně v roce 2001 na těch strojích co byly.

Nejrychlejší Windows (s dlouhými jmény, víceméně 32-bitové, s FAT32) byly stejně Windows 95 OSR2. Windows 98 SE taky nejsou špatné, subjektivně pořád mnohonásobně rychlejší než XP.
peta303
Junior

Odeslat příspěvekod JIV 16. 11. 2006 23:42

TheTOM_SK píše:WinXP (upraveny s nLite) je rychly, bezpecny a berie do 100 MB RAM, takze super pro narocne hry.

hm ale cisty win XP po instale berie 90Mb ram
JIV
Pokročilý

Odeslat příspěvekod X__ 16. 11. 2006 23:59

ravenman: Hm, tak si naprogramuj něco rychlejšího :P
年度新入社員入社式、社長あいさつの概要を掲載しました。
X__
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod Petr_S 17. 11. 2006 00:06

peta303 píše:Totéž Windows 98 - spousta lidí si to nerado přizná (i mně to přede dvěma lety nebylo po chuti), ale W98 už jsou dnes reálně pomalejší, než XP.

Ostatně jeden praktický test na starém stroji - Celer 266, iEX, 256MB RAM, ATi Rage Pro AGP, SB 128 PCI, Realtek 8029, WD400BB, PC je v síti (IP se přřiřazuje přes DHCP):

a) boot WXP SP2 (nLite) + drivery + AVG7 - 31s (včetně POST 40s)
b) boot Win98SE + drivery + AVG7 - 67s (včetně POST už minuta a čtvrt) - obojí defragmentované

nehledě na nesrovnatelně lepší správu paměti u XP, kdy to věčně neswapuje, rychlejší přepínání aplikací, atd., atd. Rychlejší je nejen náběh systému, ale i jeho běh. Ještě něco?

Jinak jedno PC s AXP 1800+ - boot XP je za 21s, téměř stejné s 2000+ 24s.X/quote]

Windows XP zavedly novinku, kdy se ukáže logovací okno nebo plocha mnohem dřív, než celý systém najede a dá se skutečně používat. Extrém mám na pořítači s deskou MSI Speedster-FA4, 915GM+ICH6, Pentium-M 1,86 GHz - po nabootování je nutné čekat přes půl minuty, než Windows pípnou a systém je možné začít používat. Dlouho nabíhá síťovka(integrovaná, Marvell), zkoušel jsem všechny verze ovladačů za poslední dva roky, a se všemi je je to stejné, ladění parametrů taky nepomohlo. Windows 98 SE nabíhají hned.

Moje zkušenosti jsou opačné, mám vedle sebe dva stejné počítače (i845PE, P4-2,4 GHz, 512MB RAM, 120GB HDD, FX5200), na jednom 98SE, na druhém XP, a dlouho jsem u XP zuřil, jak všechno trvá. Jak ale jsou novější aplikace jen na XP, tak už si pomalu zvykám, ale 98SE jsou při používání naprostý blesk ve srovnání s XP, i vyladěnými na výkon.

Jinak souhlasím s lepší správou paměti u XP, zvláště nad 512 MB, a taky asi obecně míň padají - i když mně nepadají ani 98, ani XP.

Compaq EVO D510 s 1,7GHz P4, Windows 2000 se mi spouští přes dvě minuty a vypnutí taky trvá věčnost.

Petr
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod puck 17. 11. 2006 00:19

OS ako taky ma vobec netankuje. skorej ma sere to, ze na starom Celerone 1300 Mhz 256MB RAM mi mozilla 1.0 startovala 5 krat rychlejsie ako FireFox 2.0 na 3 Ghz pentiu 1 GB RAM.
to co sa spomaluje su aplikacie. kazda novsia verzia ma novsie zbytocne veci, ktore ju spomaluju. win xp vdaka HW konecne slapu dobre, takze u mna vymena za vistu nepripada do uvahy. az ked budem mat dual quadcore masinu s 8 GB RAM :-)
puck
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 17. 11. 2006 00:33

Nelze preci posuzovat napr.: "Gecko" proti integrovanemu.
Posuzovat rychlost mi prijde v soucasnosti jako naprosto zcestne, nebot ve standardnich podminkach je rychlost ovlivnena mnoha dalsimi kriterii, zejmena na dalsim software.
Osobne mi prijdou Windows XP rychlejsi, nez-li doposud vydane Windows a to i oproti "neodlazenemu" Linux/Unix. Pokud chcete posuzovat rychlost napr.: v KDE nebo Gnome s Win XP, je to opet zcestne, nebot vse je zavisle na necem.

Myslite si, ze Quad Core s 8 GB RAM udela vse? Zapomente na to, nebot pro 99% desktopu ci pracovnich stanic je toto nevyuzitelne a bude Vas prinejmensim brzdit pevny disk. Ani s SAS/SCSI to jeste neni to prave.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod X__ 17. 11. 2006 00:50

Matysek píše:bude Vas prinejmensim brzdit pevny disk.

HVD média budou rychlejší než hard.

"Zopakujme si ještě základní známé informace a plány na následující roky. Přenosová rychlost je 20 MB/s (zápis i čtení) a 800GB médium, které má přijít v roce 2008, už zvládne tok 80 MB/s. S kapacitou 1,6 TB počítají na rok 2010"

Až budou v budoucnu cenově dostupnější, nebude to zajímavý? Přenosné médium, často větší než hard a daleko rychlejší :)
年度新入社員入社式、社長あいさつの概要を掲載しました。
X__
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod Matysek 17. 11. 2006 00:54

Dedukce ze science-fiction, z hlediska dostupnosti pro "kazdeho" povazuji za irelevantni.

Tato media a zarizeni jsou sice uz vynalezene, fungujici, ale naprosto nedostupne a technologie, pri ktere ji vyuzije clovek v osobnim desktopu je prilis vzdalena na to, abychom ji mohli povazovat za cokoliv jineho, nez-li je sci-fi. :mrgreen:
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Benjamin 17. 11. 2006 00:57

Naprosta vetsina testeru tvrdi, ze Vista beha rychleji, nez XP, ja bych jim veril.
Umělá inteligence není soupeř pro přirozenou hloupost.
Benjamin
Junior

Další stránka