Co hrozí uživatelům nelegálního software?

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod orrorin 25. 3. 2007 15:40

Chtěl bych několik kamarádů přesvědčit k přechodu na linux a chtěl bych uvést i jiné než jen technické argumenty. Např. problém nelegálního software, opravdu se jeho uživatelům nemůže nic stát nebo je mohou potkat vážné problémy (vysoké pokuty, vězení atd.).
orrorin
Junior

Odeslat příspěvekod drnoha 25. 3. 2007 15:45

A proč zrovna na Linux? Ono i Windows jde používat legálně, i když někteří tvrdí opak. A přecházet na Linux jen proto, že je někdo zloděj je imho na kastraci toho člověka.
drnoha
drnoha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wojta 25. 3. 2007 16:02

orrorin píše:Např. problém nelegálního software, opravdu se jeho uživatelům nemůže nic stát nebo je mohou potkat vážné problémy (vysoké pokuty, vězení atd.). /quote]

No záleží od výše způsobené škody... Pokud si někde stáhnu nelegální software (např. Photoshop) za účelem úpravy fotek z dovolené nebude mi hrozit takový postih jako kdybych s takovou nelegální verzí vyráběl na zakázku třeba nějaké loga.
Pořizovat si Linux kvůli legálnosti software je docela chabý argument. Spíše bych se zaměřil na výhody Linuxu v některých oblastech - vývoj softwaru, síťové věci, dostupnost zdrojových kódů, dokumentace ke všemu možnému. Například pokud se chci něco naučit o OS, o počítači, tak se to spíš naučím na Linuxu.
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 25. 3. 2007 16:13

Úplně vidím jak můj tchán pro kterého je vrcholem počítačové dovednosti spustit antivirovou kontrolu úplně omdlí nadšením , že jsou k Linuxu dostupné zdrojové kódy.

A že je takových uživatelů PC drtivá většina .....
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 25. 3. 2007 16:29

Myslím, že stále u takových uživatelů nemá šanci Linux uspět.
Snažil jsem se taky Linux dát rodičům na počítač, ale nakonec se vrátili k Windows 2000.
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Saker 25. 3. 2007 16:49

Ono to je asi aj tym ze hoci linux robi prokroky, tak este stale nieje tak uzivatelsky jednoduchy ako windows...
Saker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod venousekh 25. 3. 2007 17:14

Na druhou stranu jsou u linuxových distribucí vidět obrovské pokroky. Když jsem začínal s Linuxem ( Mandrake ) někde před 3 lety , tak nebyl schopen ani rozpoznat zvukovku nebo USB flash disk.

Včera jsem byl příjemně šokován , když jsem po delší době nainstaloval OpenSuSe a ten už při instalaci rozpoznal USB DSL modém a už při instalaci se aktualizoval po síti. To mně fakt šokovalo. No a pak bylo vše při starém , když mi ihned po instalaci nebyl jediný vestavěný video přehravač Kaffeine schopen přehrávat obyčejné mpg nebo avi soubory.
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod osobne 25. 3. 2007 17:22

§ 152 tr. zák.
Porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi
(1) Kdo neoprávněně zasáhne do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci bude pachatel potrestán,
a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch, nebo
b) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu.
"osobne" je o5 z5 ... a s ním přichází i zákon !!!
osobne
Junior

Odeslat příspěvekod Shafa 25. 3. 2007 17:31

venousekh píše:Na druhou stranu jsou u linuxových distribucí vidět obrovské pokroky. Když jsem začínal s Linuxem ( Mandrake ) někde před 3 lety , tak nebyl schopen ani rozpoznat zvukovku nebo USB flash disk.

Včera jsem byl příjemně šokován , když jsem po delší době nainstaloval OpenSuSe a ten už při instalaci rozpoznal USB DSL modém a už při instalaci se aktualizoval po síti. To mně fakt šokovalo. No a pak bylo vše při starém , když mi ihned po instalaci nebyl jediný vestavěný video přehravač Kaffeine schopen přehrávat obyčejné mpg nebo avi soubory.h/quote]

Aha - a kdyz si nainstalim do win napr. Media player classic tak mi hned pujdou prehrat vsechny audio a video soubory? Nepujdou. Musim nainstalovat kodeky. Ktere? - ten ne, ten blbne v tomhle, tamhleten ze zasekava, ten dalsi ti rozhodi system.... z toho aby se lama podelala. V tomhle konkretne je napr. ubuntu podstatne jednodussi.

Nicmene k linuxu bych osobne nikoho nepresvedcoval, minimalne ze 3 duvodu:
1) blbe se na tom hraji win hry
2) musel bych jim to dlouhe mesice adminovat aby pochopili ktera bije
3) aby me pak s celou rodinou neproklinali

Kupodivu pro lamy je nainstaleny linux lepsi nez win.
Nic tam nemuzou podelat (max. smazat sve soubory), nepada to, nehazi to BSOD, nepotrebujes kupovat antivirus, nepotrebujes defragmentovat, nemusis to kupovat, a za 5 let nemusis kupovat jiny nekompatibilni system :D
Shafa
Junior

Odeslat příspěvekod Doodoo 25. 3. 2007 17:47

Neviem čo máte stále s BSOD. Už som ju nevidel od doby čo som zmazal WIN98. Radšej presvedč známych nech si zaplatia tie trápne 3tisícky za windows XP home. Linux som skúšal (SUSE), ale nepresvedčil ma. Potrebujem úpravu fotografií, videa, sem tam Warcraft III. Nič z toho na linuxe nemôžem poriadne robiť (GIMP tam nerátam, nevyhovuje mi).

Tieto debaty mi pripadajú ako keby si niekto kúpil auto a potom kradol benzín. A operačný systém sa kupuje tak raz za 4-5 rokov...
Lenovo ThinkCentre A60 8979-35G
Doodoo
Junior

Odeslat příspěvekod drnoha 26. 3. 2007 10:53

Shafa píše:
venousekh píše:Na druhou stranu jsou u linuxových distribucí vidět obrovské pokroky. Když jsem začínal s Linuxem ( Mandrake ) někde před 3 lety , tak nebyl schopen ani rozpoznat zvukovku nebo USB flash disk.

Včera jsem byl příjemně šokován , když jsem po delší době nainstaloval OpenSuSe a ten už při instalaci rozpoznal USB DSL modém a už při instalaci se aktualizoval po síti. To mně fakt šokovalo. No a pak bylo vše při starém , když mi ihned po instalaci nebyl jediný vestavěný video přehravač Kaffeine schopen přehrávat obyčejné mpg nebo avi soubory.h/quote]

Aha - a kdyz si nainstalim do win napr. Media player classic tak mi hned pujdou prehrat vsechny audio a video soubory? Nepujdou. Musim nainstalovat kodeky. Ktere? - ten ne, ten blbne v tomhle, tamhleten ze zasekava, ten dalsi ti rozhodi system.... z toho aby se lama podelala. V tomhle konkretne je napr. ubuntu podstatne jednodussi.

Nicmene k linuxu bych osobne nikoho nepresvedcoval, minimalne ze 3 duvodu:
1) blbe se na tom hraji win hry
2) musel bych jim to dlouhe mesice adminovat aby pochopili ktera bije
3) aby me pak s celou rodinou neproklinali

Kupodivu pro lamy je nainstaleny linux lepsi nez win.
Nic tam nemuzou podelat (max. smazat sve soubory), nepada to, nehazi to BSOD, nepotrebujes kupovat antivirus, nepotrebujes defragmentovat, nemusis to kupovat, a za 5 let nemusis kupovat jiny nekompatibilni system :D

Kodek? Hmm, FFDSHOW? Nebo rovnou CCCP a je to? Nehlede na to, ze MPC a FFDSHOW je asi tak 100000000x kvalitnejsi nez cokoliv pro Linux.

A ten konec, to radeji nekomentovat. Jak jako ze nemuzou smazat sve soubory? To ses trochu preklepl ne? BSOD jsem taky naposledy videl u Windows 98, antiviry jsou zdarma, hmm, ok defragmentace se nekdy hodi, cena za to neni ale nijak velka a dalsi OS te nikdo nenuti kupovat.
drnoha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ripper-CZ 26. 3. 2007 11:04

drnoha píše:Nehlede na to, ze MPC a FFDSHOW je asi tak 100000000x kvalitnejsi nez cokoliv pro Linux.

ffdshow používá k zobrazení linuxové knihovny. a myslím, že kecáte hodně offtopic. přečtěte si téma prvního příspěvku.

co se tyká dotazu, tak stát se může hodně, není to tak dávno, co policie dělala razie na obyčejné domácnosti (kde že to bylo?). šlo o stahování z P2P sítí, ale přitom se samozřejmě započítal i veškerý nalezený nelegální software. vysílala to i televize, nevím jestli čt nebo nova.

co se týká trestu, 5 let natvrdo, to tady bylo někde zmíněno. a peněžitý trest může jít hodně vysoko, jen si uvědomte, jakou kupní cenu mají photoshopy a podobné hračky, co má hodně lidí běžně nainstalovány. a nemusí to být jen profi nástroje. stačí začít počítat total commandery, winrary, officy, nero a podobný věci, vynásobit ňákou konstantou, a máte pěknou sumičku. plus zabavenej počítač.

já osobně jsem před necelým rokem přešel kompletně na ubuntu, a jsem nadšenej. uznávám že jsem nebyl BFU, takže jsem měl hodně věcí lehčích, ale guru sem taky nebyl. kompletně se mi zlegalizoval počítač, OS i programy. vypálený hry jsem vyházel. mám teď mnohem víc času, protože už konečně nepařím (akorát ten war3 občas ;) ) a sw policie by mi na pc našla opravdu máloco. z mé strany maximální spokojenost. nejsem profesionální grafik ani pařan, takže linux plně vyhovuje, a jinak jsem postřehl pouze pozitiva.
Chtěl bych poděkovat firmě Microsoft, která mi úrovní svých produktů umožnila seznámení s krásou Linuxu.
OS nemá být pro peníze, ale pro lidi...
Ripper-CZ
Junior

Odeslat příspěvekod Tomasek1234 26. 3. 2007 12:51

Neni to uplne presne. Tahle historka koluje po netu ale neni uplne presna. Razie sice probehla ane ne kvuli samotnemu P2P stahovani ale kvuli normalnimu udani ze strany majitele mistni DVD pujcovny.
To ze tam meli DC hub je uz holt pesek. Ale neznamena to, ze k vam policie vtrhne jen kvuli tomu, ze nekde neco stahujete. :)

Jinak co pise Ripper je pravda. Tresty jsou sice zatim jen penezite ale verte tomu, ze se na vas supaci jako Microsoft, Adobe, Symantec apod.. budou pekne hojit. Na druhou stranu lidi, kteri warez prodavaji za prachy by meli zavirat rovnou. To je svinstvo.

Jinak si myslim, ze na linuxu se da dneska uplne vse. Vcetne podpory her. Holt vas pouzivani linuxu prinuti trochu vice studia teorie :)
Phenom™ X4 Quad-Core Black Edition 9950 2.6GHz 125W socket AM2+ ,BOX, 4GB RAM, ATi HD4850, Samsung SpinPoint F1 1TB, Samsung 2053BW, 20'', Seasonic :)
Tomasek1234
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drnoha 26. 3. 2007 13:18

Kdyz uz jsme u toho? Je legalni mit na disku mp3 nebo avi filmy a serialy? Stahovane z rapidu, ne z torrenta, takze bez poskytovani nekam dale.
drnoha
drnoha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod richie9 26. 3. 2007 13:44

Moja skusenost z Linuxom je len pozitivna doma som to nainstaloval mame ktora dovtedy z pocitacom nerobila.A cuduj sa svete uz nepouziva pysaci stroj a tiez aj e-mail posle ba dokonca sem tam mi zavola cez skype.Linux ma uz skoro rok a bez problemov.Windows XP by som uz asi musel preinstalovavat.A podotikam bez antivirusu a apsolutni laik.
ASUS M2N32-SLI Deluxe WiFi NForce 590 AMD Athlon64 X2 5600+ DUALCORE BOX Socket AM2 CORSAIR DDR2 2x1024MB 800MHz TWIN2X ASUS GeForce EN8800GTS 320MB HTDP 2 HDD Western Digital RE2 400GB 7200 8MB SATA2 WD4000YS DVD-+RW LG
richie9
Junior

Další stránka