Co hrozí uživatelům nelegálního software?

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod hlava81 26. 3. 2007 14:46

Když MArtin Boček pouze otrocky cituje, tak potom takhle cituje otrocky asi více redaktorů. Poněkud zvláštní :?

Technet.cz
Otázka: Stahuji z internetu autorským zákonem chráněná audiovizuální data (filmy, hudbu atd.). Porušuji zákon?

Odpověď: Neporušujete. Autorský zákon stahování autorsky chráněných děl z internetu umožňuje - to však neplatí o softwaru. Zhotovení záznamu, rozmnoženiny nebo napodobeniny díla není zásahem do autorského práva. Dle ustanovení § 30 odst. 1 se za užití díla podle autorského zákona (zákon č. 121/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů) nepovažuje „užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, nestanoví-li tento zákon jinak“. Ale pozor, pokud autorsky chráněné dílo sdílíte, potom již jednáte protiprávně. Přítomnost na P2P sítích člověka v ČR automaticky nekriminalizuje, jak se mnohé organizace snaží naznačovat.s/quote]
Celý článek eurl=http://technet.idnes.cz/vyznejte-se-v-tajnem-slovnicku-filmovych-piratu-poznate-co-stahujete-1e5-/software.asp?c=A070201_180254_software_dvr]ZDE[/url]

V klidu si můžete pro sebe zkopírovat zveřejněná díla hlavně audiovizuálního charakteru. Povoleno je kopírování zakoupených hudebních CD, DVD i stahování hudby z internetu – zde zákon z vašeho pohledu nezkoumá, zda muziku ke stažení nabízí jiný uživatel dle pravidel.i/quote]
Celý článek eurl=http://www.ambroz.org/361352_clanek.php]ZDE[/url]

zive.cz
Pravdu mají ti, kteří tvrdí, že ne. Autorský zákon totiž v ČR stahování autorsky chráněných děl z internetu umožňuje. Podrobnější a odbornější vysvětlení najdete například v odpovědích právníků Josefa Aujezdského a Petra Kočího v našem článku Nejasnosti s novým autorským zákonem? Zeptejme se právníka!u/quote]

Celý článek ZDE

ATD. ATD. ATD.
Můžu tady naházet spousty dalších odkazů pokud bude třeba. Jistě všichni nepapouškují pana Bočka, nebo snad ano? :roll:
hlava81
Junior

Odeslat příspěvekod iwigirl 26. 3. 2007 14:48

Souhlas autora k užití jeho díla však není nutný v případě, kdy určité dílo užijeme pouze pro svoji osobní potřebu.ocolor=red] Každý je oprávněn zhotovit si jednu rozmnoženinu díla, např. kopii filmového DVD, hudebního CD nebo knížky, pokud však nejsou opatřeny ochranou proti kopírování. /color][color=orange]Takto vytvořenou kopii však nesmí bez souhlasu autora užít jiným způsobem než pro svou osobní potřebu, nesmí ji tedy např. prodat, sdílet na internetu, ale ani půjčit či darovat kamarádovi.o/color] Volné užití pro osobní potřebu se však nevztahuje na všechna díla. Výjimku tvoří např. počítačové programy a hry, které není možné kopírovat ani pro osobní potřebu, stejně jako není možné natočit film při promítání v kině na kameru či jiné obdobné zařízení. /quote]

ad oranžový text: Pokud dílo sdílím, musím se zeptat autora. Pokud tak neučiním, dílo "kradu". Pokud si ho někdo stáhne, nestává se oprávněným držitelem (již zmíněná koupě kradeného auta).

ad červený text: týká se zhotovení kopie z originálu,jehož jsem držitelem, ne že si můžu stáhnout film z internetu!

Přeberte si to jak chcete. Můj názor:
NENÍ TO LEGÁLNÍ.
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod sprajt 26. 3. 2007 14:51

Každý je oprávněn zhotovit si jednu rozmnoženinu díla, např. kopii filmového DVD, hudebního CD nebo knížky, pokud však nejsou opatřeny ochranou proti kopírování. /color][color=orange]Takto vytvořenou kopii však nesmí bez souhlasu autora užít jiným způsobem než pro svou osobní potřebu, nesmí ji tedy např. prodat, sdílet na internetu, ale ani půjčit či darovat kamarádovi.o/color]

K cervenymu: Ano to je hezke, pokud ale tu ochranu uz nekdo odstranil prede mnou a vysvatil na internetu jak se dozvim o tom ze uz byla prekonana ochrana?
K oranz: Velmi dulezita citace NESMI SDILET, PRODAVAT, PUCOVAT, DAROVAT KAMARADOVI. O stahovani pro osobni potrebu tam jaksi nectu. Ale samozrejme ten co to vystavil porusil zakon.
:wink: :roll:
Ale samozrejme tohle by bylo na velkej flame tak si dam oraz, nebo prilitne jista osoba ze vcerejska a zbytecne tu bude delat bordel
[color=orange]
iwi: ano, pokud film nasdílí, tak je to v rozporu se zákonem. Já si film stáhnu a nejsem oprávněný uživatel právě proto, že film je uploadnut nezákonně. Už si rozumíme?A upřímně: doufám,že sem dotyčný pán dorazí a podpoří mě a to nejenom házením paragrafů. To dokáže i cvičený orangutan.

Castecne, ale porad stojim za tim co jsem rekl a precetl v nekolika clancich kde jen otrocky citovali. A doufam ze dotycny neprijde, to by se tenhle thred rychle dostal do locku :mrgreen:

//edited: namísto downloadnut opraveno na uploadnut
Naposledy upravil sprajt dne 26. 3. 2007 15:00, celkově upraveno 2
sprajt
Junior

Odeslat příspěvekod hlava81 26. 3. 2007 14:59

iwigirl píše:ad oranžový text: Pokud dílo sdílím, musím se zeptat autora. Pokud tak neučiním, dílo "kradu". Pokud si ho někdo stáhne, nestává se oprávněným držitelem (již zmíněná koupě kradeného auta).

ad červený text: týká se zhotovení kopie z originálu,jehož jsem držitelem, ne že si můžu stáhnout film z internetu!

Přeberte si to jak chcete. Můj názor:
NENÍ TO LEGÁLNÍ. /quote]

Tvůj názor ti nikdo nebere, ale špatně to chápeš :cry:

Přirovnání ke kradenému autu je zcela mylné. Stažení filmu není jako ukradení auta. Stahuješ si rozmnoženinu, ne originál. Rozmnoženinu, kterou již někdo vytvořil. Stažením této rozmnoženiny nejde o porušení autorského zákona. Pokud by sis přečetla mé odkazy, pak přímo tohle řeší právník na zive.cz v rozhovoru s V. Waicem, opět si dovolím citace
oquote]... zhotovení záznamu, rozmnoženiny nebo napodobeniny díla není zásahem do autorského práva. /quote]
Obecně otázka legality zdroje sloužícího ke zhotovení rozmnoženiny autorského díla není rozhodná ve vztahu k legalitě pořízení takové rozmnoženiny. Pokud tedy dochází ke zhotovení rozmnoženiny autorského díla pro osobní potřebu od subjektu, který tím, že umožňuje tuto rozmnoženinu zhotovit, zasahuje do autorských práv, neznamená to, že by rozmnoženina pro osobní potřebu byla zhotovena v rozporu s právem.e/quote]

Tebou uvedená citace je samozřejmě pravdivá, nicméně špatně si ji vykládáš. Máš to vytržené z kontextu.
Užitím audio-vizuálního díla pro vlastní potřebu není zásah do autorských práv.

edit...
oquote]že film je downloadnut nezákonněn/quote]

Jenže on práve není stažen nezákonně :roll:
hlava81
Junior

Odeslat příspěvekod hlava81 26. 3. 2007 15:05

No a jen doplním pro klid duše, že tímto neobhajuji nijak pirátství, ani jej neprosazuji. OS mám legálně a stejně tak několik programů a počítačových her. Samozřejmě si z internetu stahuji seriály zahraničních TV kanálů například, k tomu se můžu otevřeně přiznat.
hlava81
Junior

Odeslat příspěvekod patulko 26. 3. 2007 15:05

na P2P to predsa automaticky aj zdielas nie? Som tak pocul, samozrejme, niezeby som ja anjelik ... :lol: :twisted:
patulko
Junior

Odeslat příspěvekod hlava81 26. 3. 2007 15:08

Ano, na P2P i sdílíš. Pokud tedy stahuješ něco z P2P a zároveň při tom provádíš upload, typicky stahování Torrentů, pak porušuješ zákony ČR, protože nabízíš rozmnoženinu dále dalším osobám ke stažení.
Naposledy upravil hlava81 dne 26. 3. 2007 15:08, celkově upraveno 1
hlava81
Junior

Odeslat příspěvekod sprajt 26. 3. 2007 15:08

hlava81 píše:No a jen doplním pro klid duše, že tímto neobhajuji nijak pirátství, ani jej neprosazuji. OS mám legálně a stejně tak několik programů a počítačových her. Samozřejmě si z internetu stahuji seriály zahraničních TV kanálů například, k tomu se můžu otevřeně přiznat.s/quote]

Tak nejak jsem na tom i ja :-). Opravdu u softwaru je to sileny, kdyz clovek kterymu by stacilo bohate malovani musi mit nejnovejsi photoshop jinak si prece fotku v zadnym pripade neupravi. A vetsinou jsou to serialy ktery proste v regionu 2 + pal nesezenete(ano i takove jsou :lol: )
Naposledy upravil sprajt dne 26. 3. 2007 15:09, celkově upraveno 1
sprajt
Junior

Odeslat příspěvekod patulko 26. 3. 2007 15:08

to hlava81: nevies prosim Ta ci je to takto postavene aj u nas na SK? Myslim ze hej, ale .. niesom pravnik
patulko
Junior

Odeslat příspěvekod hlava81 26. 3. 2007 15:11

To bohužel nevím. Zákony SR nesleduji. Musíš zkusit pohledat na vašich servrech články na toto téma.
hlava81
Junior

Odeslat příspěvekod ekim_cz 1. 5. 2007 15:17

linux má výhodu že i člověka bez zběhlosti v počítačích a programování(to druhý se mě zas tak netýká) naučí spoustu věcí...já sem instaloval debian...člověk s ubuntu si nedokáže představit co to obnáší, zkrátka mi to trvalo 3 dny, mezi tim sem se z foor jak mi lidi radili co tedka naucil hafo prikazu...pouzivam win i linux...linux protoze na nem dam veci co na win 98 nedam a zase na sebe musim pozalovat, ze se mi nechce preucovat z photoshopu na gimp...
MB
ekim_cz
Junior

Odeslat příspěvekod dnv 2. 5. 2007 00:10

sťahovať môžeš,ale legálne veci,nie kradnutý,cracknutý a inak nelegálne spracovaný obsah,to je ten problém,nie to či môžeš,nemôžeš,smieš,nesmieš.Môžeš si nahrať film,muziku pre vlastnú potrebu napr. z online vysielania,pokial je to oficiálne vysielanie,ktorého prevádzkovatelia majú na to licenciu,ale nelegálne získaný,zverejnený film si nemôžeš legálnym spôsobom stiahnuť,na to nemáš od nikoho právo,ani licenciu,tým porušuješ zákon rovnako,ako ten,čo nelegálne získaný film poskytne na stiahnutie
dnv
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod osobne 2. 5. 2007 08:00

wojta píše:No záleží od výše způsobené škody... Pokud si někde stáhnu nelegální software (např. Photoshop) za účelem úpravy fotek z dovolené nebude mi hrozit takový postih jako kdybych s takovou nelegální verzí vyráběl na zakázku třeba nějaké loga.
"osobne" je o5 z5 ... a s ním přichází i zákon !!!
osobne
Junior

Odeslat příspěvekod aurelius7 2. 5. 2007 08:25

windows xp a 2000 nastavi pri instalacii zdielanie systemoveho disku ako c$, porusujem tym padom zakon ak na tom disku mam ulozene stiahnute video? :D
moj podpis bol odstraneny administratorom... ake mrzute...
aurelius7
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drnoha 2. 5. 2007 10:32

Hele, aurelius7, to je ale poměrně zajimavý dotaz. Ty vlastně hnedka ve výchozím stavu sdílíš svá data a pokud máš veřejnou IP, tak je mohou určití uživatelé na netu vidět. Dobrý ojeb.
drnoha
drnoha
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka