Sandy bridge ivy brigde atd.

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Bendom 29. 7. 2011 09:06

Zdravim
chtel bych se zeptat jak vlastne funguje tato "technologie" (grafika v cpu // APU?). Je to tak ze pokud si koupim procesor rady sandy bridge atd. tak moje pc nepouziva relativne slabou grafiku integrovanou na zakladni desce ale vyuziva "grafickou kartu" nasackovanou v CPU? Nebo to je tak ze do procesoru pridali vypocteni jednotky drive pouzivane v grafickych kartach (ktere pry muzou byt pro urcity typ uloh mnohonasobne vykonejsi nez CPU) ktere procesoru "pomuzou" k lepsimu a rychlejsimu zpracovani dat a graficka karta nebo integrovana grafika stale budou potreba?

Je to nejspis hloupa otazka ale co nevidet chci trochu obnovit hw a neni mi jasne jestli dat penize do normalniho CPU + graficka karta nebo se spolehnout na APU + integrovana graficka karta nebo jeste APU + graficka karta :-/

Dekuji za odpoved
Bendom
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 29. 7. 2011 09:19

ve zratce:
- kancelarske PC, HTPC = integrovana grafika. je jedno jestli v CPU nebo starsi na desce
- herni PC = dedikovana grafika (ta integrovana pokud je v CPU tak se vypne)

oni sice slibuji, ze to jednou bude fungovat tak jak pises, tedy ze to bude takovy koprocesor, ale dnesni realita takova jeste zdaleka neni.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 7. 2011 09:40

Integrovana graficka karta na zakladni desce hlavne NEEXISTUJE, pokud je grafika v procesoru. (!!!)

Takze kombinace APU + integrovana graficka karta NIKDY nemuze fungovat. Zakladni deska ma POUZE "dratky s konektorem pro vystup", zadnou grafiku neobsahuje. Grafika je v procesoru. NEBO (u starsich platforem) je grafika na desce - do takove desky ale NELZE dat zadne APU, nybrz pouze klasicke CPU.

Jako spousta lidi v tom mas priserny hokej.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ustijuf 29. 7. 2011 16:29

A aby som to už úplne zamotal (nie je to mojim cielom), ale ako to už býva vždy sa nájdu výnimky kedy všetko tak nejak naopak. A prečo? Pretože ak chceme byť presný toto jednoducho neplatí:

"Integrovana graficka karta na zakladni desce hlavne NEEXISTUJE, pokud je grafika v procesoru. (!!!) - Takze kombinace APU + integrovana graficka karta NIKDY nemuze fungovat."

Samozrejme viem čo KineCZek myslel (takže sorry KineCZek-u), ale musíme byť presný.
Ono taká integrovaná grafika môže byť priamo integrovaná aj na doske rozumej nielen v chipsete, ale jednoducho na doske vstavaná (embedded). Vedy je to proste embedded dGPU. Nebudem Vás tu trápiť VIA VB8003*, alebo s ION2 (pri ION2 však platí čo povedal KineCZek vďaka Optimusu tzv. striedanie grafík). Laika to teda môže zmiesť pretože on pod integráciou nerieši či je v hybridnom CPU, chipsete alebo embedded.

Ale napr. ZOTAC Z68-ITX WiFi Supreme
Obrázek

Obrázek
* pri VIA VB8003 samozrejme platí, že IGP v procesore nie je a je to spojenie IGP v chipsete a embedded dGPU (dal som to len ilustratívne).

A samozrejme potom záleží na výrobcovi ako zabezpečil po hardwarovej stránke koeexistenciu oboch riešení súčasne čo musí ísť ruka v ruke s príslušným sofwarom (ovládačmi) alebo dokonca či ponúka možnosť koeexistencie oboch grafik súčasne alebo aj výber režimu ako napr. Nvidia Optimus.
PC: VIA EPIA M920 - VIA QuadCore E C4650 2.0GHz - 16GB SO-DIMM DDR3 - Nv GF GTX 1050 Ti OC 4GB - 2x 2,5" SSD - VIA VT2021 sound - 2x Realtek RTL8111G - FSP Aurum GOLD 400W - 25" ASUS VE258 - Win10 64bit - CM Elite 110; P.S. (ustijuf = Tralalák)
ustijuf
Junior

Odeslat příspěvekod kevin a perry 30. 7. 2011 10:20

pak je tu ještě možnost technologie lucid virtu
můžeš přepínat mezi integrovanou grafikou v cpu a "externi" grafikou v PCI-e slotu, ale musíš si koupit desku s podporou Lucid Virtu.

přepínat mezi grafikou v cpu a v desce nelze, protože taková deska neexistuje :)
GA Z68MX-UD2H-B3|Core i5 2500K@4,2Ghz default Vcore(@5Ghz, 1,41vcore) +Noctua NH-C14|4GB DDR3 Corsair 1600Mhz VengeanceLP|nVidia GTX 560 Ti + GELID rev.2 ICY VISION | 2x OCZ Vertex2 60GB SSD :) |Enermax MODU II 82+ 625W|LIAN LI PC A04 black
kevin a perry
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bendom 7. 8. 2011 09:59

Dekuji za rady. Je mozne ze v tom mam porad zmatek. Takze pokud budu mit normalni cpu a grafickou kartu pojede to urcite(samozrejmne ze si pohlidam kompatibilitu). Pokud budu mit APU ( procesor ve kterem je graficka karta ) a grafickou kartu tak se grafika v procesoru vypne a jsou to vpodstate vyhozene penize? Moje obnova HW se tak nejak sama urychlila protoze deska se nekdy behem noci odebrala do kremikoveho nebe :)
Bendom
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 7. 8. 2011 10:22

APU od AMD jde skalovat jen s lowendovymi modely grafik od AMD, ktere se kterymi presne, najdes (kupodivu) na webu u AMD.

Procesory od Intelu = grafika v CPU se vypne.

Pridas k APU od AMD grafiku nVidia = grafika v APU se vypne.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN