Dovoluji si citovat kolegu, kterému velmi děkuji za radu. Snad se neurazí:
- Kód: Vybrat vše
Proč osmijádro? Dáno nadčasovostí procesoru. V tuto chvíli je těžko zpochybnitelný fakt, že intel je na jádro výkonnější a to o desítky procent. Nicméně už se z recenzí nedozvíš, že se jedná o jeden, sice běžný, ale stále speciální případ. Tedy o 32bitové zpracování dat kompilované přes kompilátor intelu. A zatímco je naivní si myslet, že by trpaslík AMD nějak přesvědčilo programátory kompilovat 32bit v kompilátoru AMD, v případě 64bit je to přesně naopak. Tam je kompilátor AMD nejen kvalitnější a stabilnější, ale v podstatě je standardem, který přejal i intel. A v 64bit AMD výkon na jádro s intelem stahuje na 5-10%. Ovšem, AMD je osmijádro, ve finále tedy rozmázne libovolný core i5 a šlápne na paty Káčkovému core i7. A to vše za méně jak poloviční cenu.
Samozřejmě doposud 64bit nebylo aktuální. Drtivá většina programátorů totiž v 64 bit prostředí programovat neumí nebo nechce. Ovšem to právě výhledově mění nextgen herní konzole. Ty totiž běží na 64bitových osmijádrech AMD. A tak velmi brzy a velmi rychle se vyrojí dostatek programátorů pro 64bit a s nimi přijdou aplikace. Proto je podceňované osmijádro od AMD nadčasový procesor. A přitom jeho aktuální výkon v 32bit pro tebe nikdy nebude brzdou, tam, kde by se to nejvíce projevilo, ve hrách, tě totiž bude brzdit i velmi výkonná grafická karta.
Tedy intel je procesor pro "dnes a právě dnes", AMD pro "za dva roky".
Zajímalo by mně, co si o tom myslíte? Já mám totiž rád diskuzi či více názorů.