Může v Memtestu způsobovat chyby vadný AM3 procesor?

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod andrewz 17. 10. 2013 10:53

Memtest po pětihodinovém testování hlásí chyby. http://imageshack.us/f/843/z4du.jpg/ Vylučovací metodou jsem zjistil, že základní deska i operační paměť DDR3 na vině nejsou.

1) Je reálné, že je za chybovost zodpovědný vadný procesor AMD Phenom II X6 1045T v AM3 socketu?

2) Existuje nějaký SW test, jak tuto domněnku potvrdit? Prime 95 chyby nehlásí.

3) Může být domněle vadný procesor zodpovědný i za chybové hlášky ve Windows XP? http://imageshack.us/f/818/mgn.png/(Nebojte, zavčas budu OS upgradovat. :-)))

Tuhle (pro někoho možná hloupou) otázku pokládám proto, že jsem se dosud s vadným procesorem nesetkal (pokud nebyl spálený přetaktováním nebo nedostatkem chlazení).

Díky.
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 17. 10. 2013 11:31

Ano, vadný procesor může způsobovat všechny tyhle problémy. Ale to by se zase pravděpodobně projevily v Prime95.
Jak jsi vyloučil chybu pamětí?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod soban 17. 10. 2013 11:54

Ano CPU může být vadný, ale podle mě může být na vině i BIOS - chce to skusit si pohrát s časováním a vše nastavit ručně a znovu otestovat - je na MB nejnovější bios?

Jinak zrada může být i v napájecím zdroji - nejsou někde nafouknuté kondenzátory na MB nebo i ve zdroji?

Skus memtest znovu a pokud máš dva nebo víc modulů tak je prohoď, pokud bude chyba zase jinde je to paměť pokud je chyba pořád na svém místě je to CPU a nebo špatný kontakt ve slotu ram či CPU.

Pokud je to náhodné i po prohození ram může to být zdroj či cokoliv jiného.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod andrewz 17. 10. 2013 12:25

Díky za odpovědi. V jiné sestavě paměťové moduly fungují bezchybně. Základní desku jsem vyměnil celou. Problém bohužel stále přetrvává.

Ta potenciální vada zdroje mě nenapadla. Je pravda, že mi začal v poslední době nepříjemně pískat. Zajímavé je, že když klikám myší, pískání je přerušováno. Pískání skončí úplně, když snížím napětí procesoru a pak jej vrátím na původní hodnoty.

Nějaké další nápady, jak se přiblížit ke komponentě, která problémy způsobuje?
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 17. 10. 2013 13:12

Standardní postup:
Otestovat všechny součástky v bezvadném PC stejné/podobné hw konfigurace.
Testovací MB musí mít poslední plnou (ne beta) verzi BIOSu a nesmí být nastaven žádný OC.
Kvalitní zdroj s min. 50 % výkonnostní rezervou.
andrewz píše:jsem se dosud s vadným procesorem nesetkal

S vadným CPU AMD za 30 let praxe ne.
Ale Matýsek zjistil vadný CPU Intel Pentium: hledej příslušný thread, abys zjistil, jakým (složitým) postupem k tomuto závěru došel.
K Tvému úvodnímu dotazu:
Může v Memtestu způsobovat chyby vadný AM3 procesor?

Ne.
Memtest netestuj funkce CPU, jen integritu cache.
Ve výsledném logu bys našel konkrétní typ paměti, kde byla nalezena chyba.
Pokud v L1 cache, musíš vyměnit celý CPU, i když není vadný.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 17. 10. 2013 14:17

Pokud zdroj píská a dělá blbosti je vadný zdroj a nebo ho něco přetěžuje.

Takže vyskoušet jiný zdroj, a pak už zbývá pouze CPU.....
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 17. 10. 2013 14:44

Premeraj napatie na zdroji osciloskopom. Budes hned vidiet ako sa meni rusenie od zdroja s roznym zatazenim. Mozno ta potom napadne konecne vymenit zdroj. Ked mas problem zohnat iny zdroj, zanes dosku a RAM do servisneho strediska k predajcovi na otestovanie.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mysel_1 17. 10. 2013 15:08

Odpovim protiotazkou: Kde se nachazi pametovy radic?
Jinak mate pravdu, zavady procesoru jsou nastesti dost vzacne. Ale neznamena to, ze by se nevyskytovaly vubec.
Mysel_1
Junior

Odeslat příspěvekod soban 17. 10. 2013 18:30

Pamětový řadič je v CPU.

Ale pokud zdroj píská tak je něco ze sdrojem buď je po něm a nebo ho něco přetěžuje (třeba vadný CPU), nejednoduší je vyzkoušet nový zdroj :-)
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod andrewz 21. 10. 2013 08:10

Zdroj píská i ve chvíli, kdy odpojím většinu přídavných zařízení. Taky trochu pochybuji, že je na vině on, když chybové hlášky v OS vyskakují vždy při stejných scénářích, nikoliv nahodile.

A že by byl vadný procesor? V Prime 95 proběhl desetihodinový test bez jediné chybičky. A navíc mám dojem, že chybové hlášky v OS nastávaly, ještě než jsem CPU upgradoval (původně AMD Athlon II X2 250).

Asi nezbude, než postupně vyloučit zdroj nebo CPU. Každopádně díky za rady.
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 21. 10. 2013 08:13

Tobě píská zdroj a nepovažuješ jej za zdroj problémů ? Zvláštní úvaha...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod karlos00x 21. 10. 2013 08:34

Milanr1 píše:
andrewz píše:jsem se dosud s vadným procesorem nesetkal

S vadným CPU AMD za 30 let praxe ne.

ja ano :-D hned muj prvni Athlon TB 1,33GHz - bios zapipal a konec, pak uz ani nepipal a proste mrtvo.

Otazka je jestli jsi tim myslel jen, ze neco vevnitr je vadne a on spatne funguje nebo i totalne vymrtveny kus (btw jeho nahradnik v nejspis jeste dnes plni funkci psaciho stroje! ale uz je vymenene uplne vsechno kolem nej)
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jjfb 21. 10. 2013 09:46

Může to být cokoliv. Ano, i CPU, i když to je dost vzácné. Tu desku jsi vyloučil jak? Osobně jsem měl 2x vadnou desku, kdy memtest byl OK. Prime, pokud se podařilo spustit, také, podobné testy také, ale Windowsy byly silně nestabilní. Nová deska a vše bylo OK.
Pokud píská zdroj, tak určitě vyměnit.
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod andrewz 21. 10. 2013 10:59

Původní desku jsem ze stejného důvodu dal reklamovat a koupil úplně jinou. Pochybuji, že by se u dvou úplně odlišných desek vyskytla stejná chyba. Vzhledem k tomu, že v desce ten problém nebude, po ukončení reklamace se jedné desky zbavím.

To že zdroj píská a nevidím v tom problém... Vidím, budu ho reklamovat, ale zevnitř PC zdrojů už jsem slyšel 100x nepříjemnější zvuky a fungovaly ok. Mým primárním zájmem je bezchybný výpočetní běh systému a že by za chyby byl zodpovědný zdroj, tomu se mi moc dle projevů vad nechce věřit.
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 21. 10. 2013 11:14

Stále jen planě tlacháš. :-(
Milanr1 píše:Otestovat všechny součástky v bezvadném PC stejné/podobné hw konfigurace.

Výsledky?
Milan
Milanr1
Pokročilý

Další stránka