Může v Memtestu způsobovat chyby vadný AM3 procesor?

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod asasek 24. 10. 2013 13:44

Přenech diagnostiku odborníkovi, který má příslušné technické možnosti.

Podle toho, jaká je to duchařina, bude levnější sestavu vyhodit a pořídit novou.
Míchej bahno sem, míchej ho tam, přece zůstane bahnem. Zhřešil, nezhřešil, co mají z toho v nebi? Za tu dobu, co o tom hloubám, mohu přece navlékat perly, nebi pro radost.
[vyčítání a odpouštění (si); Martin Buber, Cesta člověka podle chasidského učení]
asasek
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 24. 10. 2013 14:45

Kdybys misto krasnych barvicek radeji psal fakta, napr.: revize, bylo by to mnohem snazsi. Nicmene testum ve Tvem podani nemam duvod verit, nebo je pokladat za validni informaci ... staci se podivat na MemTest a pozorne oko na to prijde samo.
Od jiste doby blokuji imghack.us a kdybych se na to podival ihned, bylo by po problemu. Potrvrdit to muzes 4.3.4.

Problem solved.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod andrewz 24. 10. 2013 16:53

Po 6 hodinách testů má dle BIOSu procesor teplotu 40 stupňů.

Všechny PCI rozšiřovací karty jsem vyndal a problém přetrvává.

Kdybys misto krasnych barvicek radeji psal fakta, napr.: revize, bylo by to mnohem snazsi.

Deska je revize 3.0. Ale problém se vyskytoval i u jiné desky.

Potrvrdit to muzes 4.3.4.

Problem solved.

Nerozumím, prosím o vysvětlení.
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 24. 10. 2013 17:16

http://www.memtest86.com/download.htm

Fata Morgana a Tebou privolane deslostrelectvo. Strilis na neco, co neexistuje. Honis ducha, ktereho vyrobil znamy bug v memtest.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod andrewz 24. 10. 2013 18:58

Skvělý postřeh, chybu to vždy hlásilo v testu č. 6, skutečně to vypadá, že mne postihl bug...

Kód: Vybrat vše
Fixed bug with Test 6 (Block Move Test) not testing the end of a memory segment correctly. This bug could have resulted in false errors being reported in Test #6. The false errors were rare in normal use, but could be provoked more easily by running the tests out of order. e.g. running Test #1, then Test #6.

Moc díky, to bych nikdy neodhalil!

Vrhnu se tedy na testování s novou verzí. Problém pro mě ale bohužel nekončí, naopak se spíš víc komplikuje, protože...

1) chybové hlášky v OS s bugem v MemTestu nijak nesouvisí
2) když jsem test pamětí pomocí verze 4.2.0 dělal na staré základní desce, MemTest tam chyby nehlásil (setkával jsem se jen s chybovými hláškami v OS)
3) když jsem test pamětí pomocí verze 4.2.0 dělal na kamarádově desce, MemTest tam chyby nehlásil

Že by ten bug byl nějak motherboard-related? Pak by to aspoň trochu dávalo smysl. Ale původce chybových hlášek v OS dosud nalezen nebyl. Co mám nový zdroj, chybové hlášky v OS jsem nezpozoroval. Zkusím se od toho odrazit. A ještě jednou moc díky! :tleskani
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 24. 10. 2013 19:14

To souvisi predevsim s tim, ze kazda verze prinasi nejakou zmenu, byt nepatrnou a treba update v microcode, protoze se u diagnostiky dba predevsim na detaily.

napr.: ... kdyz zustaneme u CPU
CPU Intel C2D E7400 SLGW3 neni ten samy, jako SLB9Y nebo SLGQ8.
Intel Xeon E5-1650 (rev C1 SR0HC, C2 SR0KZ) jsou odlisne CPU i kdyz maji stejne jmeno
Intel Core i7-3930k - SR0H9 C1 32GB RAM, SR0KY C2 64GB RAM, SR0LD 64GB RAM
V cem se to lisi? V uprave microcode a vzdy zalezi na presnem oznaceni, proto tak pedantsky lpim na detailech. Pedant, pragmatik a pesimista. Nejsem popularni, dostavam nadavky, ale mam svuj duvod se ptat na veci tak, jak se na ne ptam. Vzdy jde zpetne dohledat, co presne to je zac a podle toho se zaridit. Obvykle nejjednodussi vysvetleni byva nejspravnejsi, stejne tak zacinam tim, ze nekdo neco nejak nekde podelal. Nove neznamena 100% funkcni. Ze to na jednom OS jde neznamena, ze to neni rozbite. Vetsinou se nemylim.

To same plati o MB, ethernetu, radicich, HDD, ... urcujicim faktorem zustava vzdy detailni oznaceni vcetne revize, verze firmware a nekdy i tovarny (napr.: popularni Seagate 7200.14 1 - 3 TB modely STX000DM00X WU - Wuxi = problem, nejsou stejne a takovych prikladu znam z stovky) , kde se serie vyrobila, protoze se mohou odlisovat. To same plati o SW, driverech, biosu, ... vsechno souvisi se vsim.
Mam-li se bavit dal, budiz, ale s detaily.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod andrewz 25. 10. 2013 15:36

Dvacetihodinový běh MemTestu86 verze 4.3.4 na sestavě se všemi komponentami zapojenými neobjevil žádné chyby. Teď ještě doufat, že se nevrátí chybové hlášky v OS. Pokud se nevrátí, nemám jiné vysvětlení, než že byl vadný zdroj. Pokud se vrátí, opět si tady zapláču. :-)

Pro případ, že je tohle poslední můj příspěvek v tomto threadu, všem děkuji za rady. Zvláštní poděkování si zaslouží Matysek. :tleskani
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod andrewz 28. 10. 2013 13:46

Pár dnů pod Windows 8.1 64bit bylo vše v pořádku, po jednom dni na Windows XP SP3 je zase všechno v kelu. :grr:

Obrázek

Nabízí se, že problém je v GPU, protože výše uvedená hláška vyskakuje hlavně během hraní her (TDU, HL2, ETS 2, Tiger Woods PGA 2005, BMW M3 Challenge, ...), ale už jsem se setkal i s tím, že vyskočila i při spuštění standardních 2D aplikací (Active Keys, víc si teď nevzpomenu). U Tiger Woods PGA 2005 se přestal problém vyskytovat pro reinstalaci kodeků (hra padala přesně před intro videem) a BMW M3 Challenge se zmátořilo po nastavení režimu kompatibility na Windows 2000.

Problém existoval i na minulé desce, minulém procesoru, s jinými pamětmi i zdrojem. Zbývá:

SSD ?

Samsung 830 64GB 2.5-inch SSD SATA 6.0 Gp, BIOS CXM031Q (Samsung Magician: "This is the latest firmware)http://www.samsung.com/uk/consumer/memory-cards-hdd-odd/ssd/830/MZ-7PC064B/WW

DVD ?

Samsung DVD-RW
Začala zlobit. Jednou se ve správci zařízení ukáže, jindy ne. Problém se ale vyskytuje i u hraní Steamových (non-DVD) her.

GPU ?

Zotac GeForce GTS 450 1 GB, BIOS verze 70.26.26.00.01 (jiný ke stažení není)

PCI 32bit slot ?

SoundBlaster Audigy 2 a TV karta Leadtek Winfast DTV2000 H Plus

Windows XP SP3 ovladače / nekompatibilita ?

Zkusím jinou grafiku s vyjmutými PCI kartami i DVD, ale s SSD jsem na štíru. Napadá někoho nějaký test jeho spolehlivosti, prosím?
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 28. 10. 2013 14:18

A co na to rika EventLog? win + r -> eventvwr.msc

Ono je sice pravda, ze si WinXP prilis se SSD nerozumi, ale tam bych hledal chybu az jako posledni. Znamy zazrak v podobe ASM1083, i kdyz symptomy jsou podobne.
Odpoved bych zacal hledat pres eventlog, tzn. zjistit, kam se to pokouselo sahnout.
Verze driveru a se WSUP jsi na tom jak?
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod andrewz 28. 10. 2013 15:07

Díky za reakci. Prohlížeč událostí jsem popravdě dnes použil úplně poprvé. :-[ Předpokládám že relevantní je jen

Typ události:   Informace
Zdroj události:   Application Popup
Kategorie události:   Není k dispozici
ID události:   26
Datum:      28.10.2013
Čas:      12:23:22
Uživatel:      Není k dispozici
Počítač:   ANDREWZ-800D7B5
Popis:
Místní nabídka aplikace: ActiveMovie Window: eurotrucks2.exe - Chyba aplikace : Instrukce na adrese 0x7c911129 odkazovala na adresu paměi 0x484c6bf5. S pamětí nelze provést operaci: read.

Klepnutím na tlačítko OK ukončete program.
Chcete-li program ladit, klepněte na tlačítko Storno.

Další informace získáte v Centru pro nápovědu a pomoc na http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

Ovladače nejnovější, updaty komplet nainstalované.
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 28. 10. 2013 21:51

Ověř stav VRAM:
http://www.majorgeeks.com/files/details ... _test.html
Btw:
Dost šílený nápad:
andrewz píše:Zotac GeForce GTS 450 1 GB

používat kancelářský VGA ke spouštění grafických her? :roll:
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod andrewz 29. 10. 2013 09:48

Díky za radu.

Video Memory stress Test v1.7.116

Changing video mode to 640x480x16...OK
[29.10.2013 7:57:09] Test started for "Primární ovladač zobrazení (NVIDIA GeForce GTS 450)"...
Trying 16bpp RGB:565 mode...OK
Trying 16bpp RGB:555 mode...OK
Trying 16bpp BGR:565 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760091)
Trying 32bpp RGB:888 mode...OK
Trying 32bpp BGR:888 mode...OK
[29.10.2013 8:18:41] Pass completed (0 errors found).

Výše uvedené hry na této kancelářské kartě běhají celkem bez problémů. Pokud se mi ale složíte na GeForce Titan, rád ten upgrade podstoupím. :-)
andrewz
Junior

Odeslat příspěvekod soban 29. 10. 2013 12:50

A dělá to pouze v XP a v W8 ne? Pak bych předpokládal chybu v OS či SW v tom XP - nebude v tom nějakej záškodník?
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 10. 2013 17:43

Ale to urcite neni jedina chybova hlaska - ID, ktera z one chyby vznikla, ze?
Vim, ze nerikas vsechno, ale zkus presne dohledat verze driveru a jak jsi na tom se WSUP.

Ty hry, o kterych mluvis, jsou originalni a radne opatchovene? Ja bych totiz velmi nerad zase hadal typ a vyskyt ducha, kdyz tam budou nejake cracky nebo jiny samovrazedny nastroj, ktery hrabe na .NET, DirectX nebo prekopane DLL.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod andrewz 29. 10. 2013 18:22

Žádnou související událost jsem v logu nenašel.

Ano, jedná se o originální CD/DVD hry. ECTS a HL2 jsou steamové verze. BMW M3 Challenge je dokonce freeware.
andrewz
Junior

Předchozí stránka