AMD Ryzen vlákno - infa, zkušenosti, recenze

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Stiletos 2. 3. 2017 19:05

Levnější nemá to vypatlaný RGB podsvícení. :-) http://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%20AB350%20Gaming%20K4/
Stiletos
Junior

Odeslat příspěvekod cernakus 2. 3. 2017 19:07

Projíždím GURU3D, ještě nejsem u her, ale vyjma potvrzení leaku těch optimistických výkonů a to včetně praktických videotranscodingů, jsem si všiml zajímavé vlastnosti

pamě´tový řadič Ryzenu je masakrální dílko. Až do maximální frekvence (3600MHz) držel blízko teoretickou propustnost. Jinými slovy, ukázal záda Kaby lake!!!

Takže tolik k "problémy s paměťmi". Mimochodem bacha na to, všechny transcoding, video a jiné MT testy sledovat vždy nastavení RAMek. Ryzen má dost výkonu na to, aby ho v těchto aplikacích 2133 nebo i 2400MHZ ramky brzdily oproti čtyřkanálovým Broadwellům!

dustjonikhummer:
jsou stejné, Fatalitky mají navíc stínění zvukačky a umí nějakej herní kodek od creative. Nic, o co by jsi stál.

Ještě zpátky k pamětím:
Důrazně bych zvážil (ne)kombinování Ryzenů řady 1700+ s B350 deskami!!! Uvědomte si, že vyjma chudší výbavy je tu právě problém s těmi pamě´tmi. nenechte se ukolébat tím, že AMD vám enevolentně umožnilo točit Ryzeny i na těchto čipsetech. Téměř tutově prostě na B350 čipsetech paměti vysoko nevytáhnete a tím Ryzena zbrzdíte nejen v silně datových aplikacích, ale i v DX12 hrách!! zejména těch budoucích.

Představte si to jako Haswell a Skylake OC na non-OC deskách (Hxxx čipsety). Dalo se to, ale mělo to vcelku zásadní omezení. Jasně že pro OC Pentia G3258 si nikdo soudný nekoupil Z97 desku dvakrát tak drahou než to pentium, ale opět nikdo soudný přece nekoupil pod káčkové i7 H81 aby ušetřil při přetaktování!

Takže pokud se vám, oprávněně, zdají X370 čipsety předražené (já osobně nakonec zblbnul a předobjednal Fatalitku Profgaming, doufám, že 5GLAN nebudou za půl roku stát pětikilo :-) počkejte si na ustálení cen, ale nekupujte pod procesor za desítku podjezd, který by měl stát 2 tisíce (i když stojí ty tisíce 3).
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 2. 3. 2017 19:21

dustojnikhummer píše:Na hry čekám hlavně na R3ky a R5ky (čtyř i šestijádra). Protože ty snad dotáhne AMD na dost vyšší frekvence.

Těžko. To co předvádí R7 je frekvenční strop. Podle úniků nemá být žádný R3 ani R5 taktován výše.

cernakus píše:Důrazně bych zvážil (ne)kombinování Ryzenů řady 1700+ s B350 deskami!!! Uvědomte si, že vyjma chudší výbavy je tu právě problém s těmi pamě´tmi. nenechte se ukolébat tím, že AMD vám enevolentně umožnilo točit Ryzeny i na těchto čipsetech. Téměř tutově prostě na B350 čipsetech paměti vysoko nevytáhnete a tím Ryzena zbrzdíte nejen v silně datových aplikacích, ale i v DX12 hrách!! zejména těch budoucích.

Computerbase.de má test vlivů pamětí ve hrách a nad 2666 už to prakticky vůbec neškáluje.

https://www.computerbase.de/2017-03/amd ... 00-test/4/
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 3. 2017 19:30

Cernakus: Na co 5GLAN? Tobě fakt moc nejde číst. Na guru3D používají dual channel, tedy 2 moduly. Já mluvil o obsazení 4 kanalů, tedy komplet.

Ale jo, jsme rádi, že jsi štastný a modré zlo utrpí !

Neměl bys čísla nedělní sportky, když se tady bavíme o budoucích hrách ? :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod cernakus 2. 3. 2017 19:41

Reaktor:

ech, u těch her pozor. Nvidia se dlouhodobě má potíže s DPC latencí a a testovalo se určitě převážně na GTX1080kách.

Případně mě zarazily latence pamětí, intel má latence tak o třetinu nižší. Ty RAM latence imho nespraví, takže pokud mají právě ony vliv, tak smůla.
DPC latenci spraví VEGA a pak to bude mít výkon nad 6900K :-D

-- 2. 3. 2017 18:45 --

Python:

Umím číst, ale taky umím myslet. není tam HW problém, je to jen o doladění, protože vysoké frekvence = velké zvlnění = velká chybovost = velká korekce parity = nízká stabilita => nutno snížit frekvence. Čím více modulů se nezkouší, tím lépe to půjde srovnat a update biosu to tudíž opravdu vyřeší. A nastane to učitě dříve než klesnou ceny tak, že si budu moci ty další dva moduly přiobjednat. V tuto chvíli mi 3000MHz na dvou modulech ke štěstí stačit bude.

-- 2. 3. 2017 18:49 --

5Glan? Mám rád nové technologie, vždy jsem mlsně pokukoval po 10glan, ale na to nemám penízky. 5Glan je taková ta solidní rychlost, která mi umožní poslat všechny disky do NASu. Já si totiž, na rozdíl od vás, potrpím na to, aby mi instalace hry nezabrala 10 minut, ale nejvýše 5 minut ;-)

Samozřejmě, jsem si vědom, že ještě tak rok, to bude jediná 5Glan věc doma, ale tohle počitadlo nekupuji na dva roky. Za takové 3-4 roky to může být ten příjemný bonus a od taichi to byl rozdíl tisícovky.
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 3. 2017 19:51

Jsem rád že jsi zmínil Latence u RAM. Nebude problém v modulech, ale v architektuře...

http://www.hardware.fr/articles/956-22/ ... moire.html
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod nody.nody 2. 3. 2017 20:09

Když jsme už těch desek, mě se zatím nejlépe jeví ty od Asrock. Počet USB 3.0, m2 disky, Sata konektory (počet), cenou a (podle vás) i VRM. Ostatní desky celkově dost ztrácí na asrock (pokud se srovnávají cenově podobné desky). Takže počkat na recenze, ale nejlepší by mělo být vzít ty Asrock desku, správně?

Konkrétně se mi líbí tato:
https://www.czc.cz/asrock-ab350-pro4-am ... 12/produkt

Případně pokud bych šel do x370 chipsetu (moc se mi nechce) tak tato:
https://www.czc.cz/asrock-x370-killer-s ... 10/produkt

BTW a ty levnější Asrock na B350 by měla mít i dva 3.1 (gen2) USB porty (jeden malej, jeden normal), správně? To czc.cz to má špatně pokud vím (nepíše tam o USB 3.1 gen2 )
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod cernakus 2. 3. 2017 20:19

Není to problém v architektuře, ale ani v modulech, je to v nevyladěnosti na moduly. je to právě to zvlnění, kdy bit není přenesen správně a je nutné po součtu parity přenos opakovat. Tím vznikají latence. Samozřejmě nejvíce se to projeví u dlouhých datových bloků.
Dej tomu čas a latence padnou.

V této oblasti má Intel několik let náskok a tuto oblast nemá a nemělo pod kontrolou při vývoji ZENu.

Mohlo to být výrazně horší.

-- 2. 3. 2017 19:40 --

BTW:

když koukám na testy na tomshardware, kde více prověřují profi část a lze pozorovat, co jsem už říkal. IPC ryzenu je výše než Broadwell-E, jeho implementace SMT pak dál, než u intelů. Díky tomu má neuvěřitelnou hrubou sílu (zejména v MT). Jediná záchrana intelu tak zůstává v intel optimized aplikacích.

Zde je samozřejmě pozice AMD těžká, na rozdíl od intelu nemá miliardy dolarů na to, zaplatit těm líným vývojářům, a´t se taky trochu snaží optimalizovat (na ZEN). Na druhou stranu, je zde možnost a ne nereálná, že se tak stane. Pokud ano, pak se nám v procesorech zavede pojem, který známe ze sféry GPU. Procesory Ryzen, stejně jako grafiky AMD, budou s časem zrát jako víno.

Ten hrubý výkon je úžasný. Když si uvědomíte, že to trefili napoprvé, pak musíte prostě smeknout.
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miro1091 2. 3. 2017 20:52

R7 1700 (3.9GHZ) VS i7 7700k (5GHZ) --gaming benchmark 1080p/1440p :D
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=V5RP1CPpFVE&app=desktop

R7 1800x 4K gaming benchmark also
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=9wJQEHNYE7M
miro1091
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alke 2. 3. 2017 22:31

cernakus píše:Reaktor:
ech, u těch her pozor. Nvidia se dlouhodobě má potíže s DPC latencí a a testovalo se určitě převážně na GTX1080kách.

no, mají teď Titan X.
na ten test se podívej,oni testujou dobře ,ale hlavně si tam můžeš upravit grafy.
narazili na pár problémů,není to zatím moc doladěný.
alke
Junior

Odeslat příspěvekod .Hardy 2. 3. 2017 22:33

Tak sem také hodím nějakou recenzi - 1800x od GamersNexus a LinusTechTips, který udělal slušný přehled (jak cpu, tak desek/chipsetů).

Suma sumárum* to vypadá, že AMD celkem srovnalo krok, i s přihlédnutím na cenu. Teď ještě nějaké povedené R5 a mám jistého následníka Phenomu :-))

*(Pokud se zprůměruje několik recenzí samozřejmě)
Ryzen 1600 | GTX 1060 | 16GB DDR4 2666MHz | RM550x
.Hardy
Junior

Odeslat příspěvekod cernakus 2. 3. 2017 23:11

alke:

to je problém nvidia architektury, ne karty samotné. Uvidíme jak na tom bude Ryzen na orbitě Vegy.
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nargon 3. 3. 2017 03:56

Já bych trochu odbočil od problému s pamětí. Při procházení recenzí jsem se všiml něčeho co jsem nečekal. Popisek na procesoru. U většiny recenzí jsem zaznamenal výrobu v Číně: "MADE IN CHINA" http://www.techspot.com/articles-info/1 ... ge_05S.jpg, ale v pár případech jsem našel i Malaysii: "MADE IN MALAYSIA". Například tady je ta malaysie dobře vidět: https://youtu.be/1cznxigESBo?t=45s

Původně jsem si myslel že se ryzeny vyrábí v jedné továrně, ale když jsou dvě země původu tak to asi nebude pravda. V tom případě by mě zajímalo jak si ty dvě výrobny stojí proti sobě. Tedy zda jsou lepší ryzeny z číny nebo malaysie. Jestli například ty čínské mají vyšší takty, nebo například ty z malaysie se méně zahřívají apod. A nebo zda je to jedno. Víte o tom někdo něco?
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod Stiletos 3. 3. 2017 04:24

Tak ale jeden je R7 1700x a druhej R7 1800x takže to můžou mít rozdělený kdo co bude vyrábět. :-) Dneska asi normál ,kupoval jsem Crucial Ballistix Sport LT 16GB a všude videa a obrázky se kochaj made in USA a jak jinak já dostal made in China ,tak taky otázka jestli to horší se cpe do EU. :-)
Stiletos
Junior

Odeslat příspěvekod Nargon 3. 3. 2017 04:38

To je jen špatným obrázkem, bylo i hodně kusů 1800X z číny, ale na tomhle obrázku to je velice dobře čitelné, tak jsem použil ten. Rozdělením výroby na 1700X a 1800X to asi nebude, protože co to bude za procesor se určí na základě testu vlastností konkrétního kusu.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka