AMD Ryzen vlákno - infa, zkušenosti, recenze

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jjfb 3. 3. 2017 13:07

Teplota není teplo. A tepla to generuje velice málo. I po přetaktování je to v poho. A to je důležité.
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 3. 3. 2017 13:09

Tak tak ;)

Jinak já AMD taky fandím, uvidíme co R5 + RAM a desky jestli už budou vyladěné a třeba se v létě dostanu k výměně za FX ;)
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod jjfb 3. 3. 2017 13:12

Stiletos píše:
jjfb " Proč kupovat stejně drahé dvoujádro, když dostanu +- stejně výkonná jádra 4, že.

Pentium G4620 - 2 769 Kč , litr rozdíl teda stejně není + - takže s tím košem bych brzdil. ;-)

http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/45433-zname-ceny-6jadrovych-a-4jadrovych-procesoru-amd-ryzen

Pentium nikoho nezajímá, kromě těch pár lidí, kteří ví o co jde. Ovšem jen dvě plnohodnotná jádra už dlouho nestačí.
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod nody.nody 3. 3. 2017 13:16

Core Temp program a CPUID a ještě nějaké mi ukazovali na mém PC takové teploty při několika hodinách renderování 3D grafiky... (profi program, ne hry). Max zátěž na všechny jádra. Ano ty Prime testy vytěžují procesory ještě více asi, ale myslím že určitě ne o tolik..

A ano, měl jsem teploty na 40 C stupních Celsia, v jednom extra horkém létě to při několikahodinovém renderingu vyletělo na 45 C a to už se mi moc nelíbilo...

85 C mi přijde jako naprostá prasárna... Nevím kdo s těmito teplotami chce ještě taktovat (šílenec, nebo nadšenec- většinu názor takových lidí nezajímá). Stejně tak nechápu ty testy s chlazením pomocí tekutého dusíku- naprostá blbost, nikdo to doma ani v práci dělat nebude...

Jako já ryzen koupím asi i tak velice pravděpodobně, ale ty teploty jsou pro mě tedy brutal zklámáním... nechápu proč se o tom nemluví víc.

Ví někdo BTW jak jsou na tom ty 1700 ? Jsou už nějaké podrobnější testy?
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 3. 3. 2017 13:16

Zatímco slepené ano :)
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod jjfb 3. 3. 2017 13:26

Nody.nody - mám také X6 a opravdu je 45°C v zátěži nesmysl. Ono je to měření teplot CPU je dost magie.
Věřím, že Ryzen generuje vyšší teploty, to, že taktování není nic moc je fakt, který tomu odpovídá, ale vadí to něčemu? Prostě momentálně strop 8c/16r je cca 4 -4,2 Ghz, při relativně slušné spotřebě/teplu. A pokud se CPU uchladí, tak je výsledná teplota irelevantní.
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod cernakus 3. 3. 2017 13:28

nody, Netroll.

Ano, točit zatím tak jak jsem doufal nejde, ale pleteš si teplotu jádra a IHS. Desky se vyladí a ono se to poddá.

Na druhou stranu, nárůst spotřeby je docela drsný. Oproti tomu je adult intel na tom lépe. Sice noOC spotřeby jsou výrazně vyšší, ale při OC není tak značný nárůst. toto bude problém výrobního procesu, kde prostě GF na Intel nemá.

Pro drtivou většinu pragmatiků je tak geniální volbou právě Ryzen 7 1700. Vynikající spotřeba v běžném nasazení (někde kolem 7700K) a když na to přijde, tak jen nahodí OC profil (4GHz CPU, 3,6GHz RAMky) a 40% výkonu navíc je na světě.

Za 10 tisíc, je to IMHO deal roku a to nám ten rok vlastně začal.

Je k *****ání, že na mně čeká na pobočce miska rýže, ale deska stolu, na které bych ji snědl, stále není k dispozici a zázrak se asi nestane. Fuck, jsem se tak těšil na masturbační víkend :-(
Naposledy upravil cernakus dne 3. 3. 2017 13:48, celkově upraveno 1
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod satikcz 3. 3. 2017 13:35

cernakus píše:Je k *****ání, že na mně čeká na pobočce miska rýže, ale deska stolu, na které bych ji stále není k dispozici a zázrak se asi nestane. Fuck, jsem se tak těšil na masturbační víkend :-(

Koukám stejnej problém, 1800X večer a deska někde za tejden :/
3x AOC AG271QG (2560x1440, IPS, 165Hz, GSync), ASUS Strix RTX3090 OC, Intel Core i7 8700K@5GHz+EKWB L360, ASUS Maximus X, 32GB G.SKILL TridentZ@3466 MHz, ADATA SX8200 2TB + 1TB + Crucial BX 500 GB + Kingston UV400 1TB, Seasonic P-860 Platinum, FD Define S
satikcz
Junior

Odeslat příspěvekod nody.nody 3. 3. 2017 13:37

Mno vy mojc PC nemáte. Ty teploty nejsou nesmysl. Zas až tak špatně nevidím. V tom případě to ale 3 programy co jsem používal na měření teploty ukazovali špatně... Nejvíce mi jednoduše ukazovali 45 C.

K tomu 1700.

Je naivní očekávat že (v průměru přetaktován) procesor 1700 ve full load na 4 GHZ bude mít stejný výkon, spotřebu a teplotu (+-) jako nepřetaktovaný 1800x taky jedoucí ve full loadu (tedy na 4.0 GHz)?
Podle mě musí pro 1700 volit čipy co měli po výrobním testování horší provozní vlastnosti, takže nejde čekat že za stejných podmínek budou mít stejné vlastnosti... (při stejné frekvenci +- podobný výkon ale určitě ne stejnou teplotu a spotřebu (ale vyšší))... ?
Naposledy upravil nody.nody dne 3. 3. 2017 13:39, celkově upraveno 1
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod cernakus 3. 3. 2017 13:39

PS:

K té spotřebě, pročetl jsem další recenze sedmnáctistovky a v té zátěži to je hodně efektivní procík. porazí i kabynu.

-- 3. 3. 2017 12:40 --

satikcz píše:
cernakus píše:Je k *****ání, že na mně čeká na pobočce miska rýže, ale deska stolu, na které bych ji stále není k dispozici a zázrak se asi nestane. Fuck, jsem se tak těšil na masturbační víkend :-(

Koukám stejnej problém, 1800X večer a deska někde za tejden :/

Well, jak psal Blizzard, CPU do vitrínky :-)
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jjfb 3. 3. 2017 13:42

Hmm, i desky co byly v distribuci jsou už pryč. Jedině ASUS PRIME B350M-A je dostupná, což není nic moc.

-- 3. 3. 2017 12:44 --

nody - všchny progrramy berou teplotu z jednodho čidla a jak jim ot řekne deska. Pokud někde tam je nesmysl, takž žádný progeam nepomůže. Mám svoji x6 postupně na 3 deskách a teplota se liší +- 20 C
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod cernakus 3. 3. 2017 13:47

nody:

zatím se zdá, že GF finfet nemá binning tak znatelný. všechny dosavadní ryzeny jdou bez výjimky mezi 3,9-4,1GHz a zdá se, že to je spíše záležitost desky, než čehokoliv jiného.

Otázkou je co B350 desky, logicky většina redakcí dostala podjezdy za 200-300 USD. Ono na nějaké desce za 2500Kč možná nepůjde moc vytáhnout. Pokud půjde, pak bude 1700 ideální futureproof herní procík. Ten až nebude stačit, tak už Intel nebude vyrábět x86 procesory :-)
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod nody.nody 3. 3. 2017 14:10

jjfb píše:Hmm, i desky co byly v distribuci jsou už pryč. Jedině ASUS PRIME B350M-A je dostupná, což není nic moc.

-- 3. 3. 2017 12:44 --

nody - všchny progrramy berou teplotu z jednodho čidla a jak jim ot řekne deska. Pokud někde tam je nes

Zajímavý... takže tvrdíš že moje deska má nějaké špatné čidlo pro CPU teplotu (špatné, porouchané, špatně měřící, nevím)...?

Existuje nějaké možnost (bez zakoupení special vybavení a sundávání chladiče CPU) zjistit jakou má tedy moje CPU reálnou teplotu v loadu?

Jinak tady jsou test OC 1700, 1700x, 1800x. Jak moc jsou overclocked nevím, předpokládám že všechny ty na svoje rozumná maxima a výkon je skoro shodný, OC 1700 ztrác na OC 1800x jen cca 2,5 %. To je hezké. Škoda že jim tam chybí taky testy teplot a spotřeby OC všech tří variant CPU... Být tam to tak testík je dokonalý skoro.

http://www.pcgamer.com/the-amd-ryzen-7-review/6/

EDIT:

BTW tady:

http://www.legitreviews.com/amd-ryzen-7 ... _191753/13

A taky ještě jinde jsem viděl že teploty v loadu u 1800x jim ukazují jen " 52C on a 10 minute long AIDA64 stability test." (nějaký Noctua chladič)

To je pořádný rozdíl oproti těch 85 C v tom Prime programu... to ten Prime ten procesor o tolik více využívá/zahřívá? Nebo neukazují náhodou některé desky na kterých to testují špatnou teplotu taky :-)...
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod miro1091 3. 3. 2017 14:21

Ještě si myslíte, že Core i7-7700K je nejlepší herní procesor? Opravdu není, stačí toho mít na pozadí trochu více než jen hru, a dělat více věcí najednou a tohle 4jádro prostě nestačí, zatímco pro 8jádrové čipy není žádný problém. Bohužel tyhle testy ve většině recenzích běžně neuvidíte, protože je obtížné je dělat. Nedají se dost dobře laboratorně přesně opakovat vždy se stejným výsledkem (měření se liší vždy o několik %) a prostě je to sice mnohem více vypovídající a praktičtější test, ale peklo pro recenzenty.

:tleskani :tleskani :tleskani

Obrázek
miro1091
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PCDaemon 3. 3. 2017 14:34

Su niekde testy aj so slabsim grafickymi kartami ako je GTX 1080?
PCDaemon
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka