Část mojí minirecenze
Procesor Intel Core i9-7900XPodívejme se prvně na die. Dobře rozeznáme 10 jader. Tato verze die je relativně "levná" a Intel si na ni mohl dělat dobrou marži. Nebýt Ryzenů

...Druhá verze zatím není dostupná, ale bdue jisto jistě větší a náročnější jak na chlazení, tak na výrobu/zmetkovitost v případě osmnáctijader.

Procesor má základní takt dle specifikací 3.3 GHz, na tomto taktu však nikdy nepoběží! Pouze v případě hraničních teplot, které jsou pro SKylake-X okolo 95 C v zátěži. Turboost 2.0 sahá až na 4.3 GHz, to je vskutku mazec...Minimálně 4 jádra tak poběží vždy! V závislosti na tpelotách, spotřebě apod. Mnoho výrobců BIOSů to má nastaveno tak, že CPU poběží i v těžké zátěži na 4.3 GHz, ale počítejte s tím, že spotřeba maličko naroste (odhadem o 20-30W). Pokud chcete dle Intel specifikací, musíte v BIOSu vypnout u Asus "asus multicore" nastavení. Tedy na disabled. Pro dvě jádra je pak ještě vyšší Turbo, a to až 4.5 GHz. V běžné praxi pak smaotné turbo bdue skákat někde mezi 3600-4000 MHz (AVX vs non AVX), což je na desetijádro úctyhodné.
Jak jsem měřil a na čem testovalčasu nebylo příliš, asi 2 hodinky celkem. Prvně jsme musel nainstalovat OS, WIndows 10 Home, pak rychle ovladače a benchmarky. To mě trošku stresovalo, hlavně ke konci, kdy jsem chtěl zkusit nějaké přetaktování....
Základní deska PRIME Asus X299 Deluxe, BIOS 0401
Zdroj Cooler Master V500 500W
SSD HyperX 3K 120GB
chladič Enermax ETS-T50
RAM 2x hyperX Savage 2666 MHz 8GB DDR4 (tedy pouze dualchannel)
GPU Asus GTX1050 Expedition
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JqHQ6KNHIWc[/youtube]
Limitací trochu byl samotný dualchannel, v Cinebench se rozdíl neprojeví (zkoušeno na X99 dual vs quad), ale například v propustnosti AIDA už rozdíl bude a ne malý...Naštěstí většina z testů není až tak závislá na quadchannel a pro preview to myslím postačí

Deska byla tato kráska. Naživo vypadá lépe než na fotografii

-na IO je luxusně vybavená a jako jedna z mála má dokonce WiFi 802.11ad

Super je i dual LAN

Jak pracuje čip zvaný "proclock"? Jedná se defakto o externí generátor taktu, a díky němu lze zvyšovat frekvenci RAM, jemněji a stabilně doladit OC procesoru i pamětí. A nebo zkusit maximum z BLCK

Nově je na deskách Asus X299 i programovatelný RGB header, což se hodí pro casemodery

Já zase uvítal toto, nazývá se to obecně Dashboard a jinak česky řečeno je to malý černobílý displej jak na starých mobilních telefonech

. Může ukazovat post kódy, tpelotu procesoru, otáčky ventilátorů, post proces apod.

Takto to vypadalo v praxi na defaultu:

A tady už samostatná testovací mrška

Hurá na testyA můžeme jít na testy. Měřil jsem v poslední beta AIDA64, kterou mám v plné verzi zdarma od týmu AIDA64 a díky jim za to

Poté jsme zkusil klasiku Cinebench mánie a X265 HWBOT benchamrk na 1080P i na 4K. Z moderních tetsů i Geekbench 3.x verze. A nechybělo ani SUperpi 32M či wprime. Více jsem toho nestihl. V BIOSu jsme jen nastavil paměti na 2666 MHz a zbytek nechal na automatice, CPU tudíž běžel na rozšířeném turbu profilu (víceméně pořád nad 4 GHz v základu!)¨

Samotný CPU měl velmi nízké VID, nevím, zda jsem se neuklepl a nebylo to 1.165V...To už si z hlavy nevzpomenu.
Procesor se v klidu podtaktovává na krásných 1200 MHz s velmi nízkým napětím.

A jak se chová v zátěži? Pokud nevyužívá AVX instrukce, je v zátěži pro většinu testů frekvence vysokých 4000 MHz! Všimněte si skutečně nízkého napětí, pouhých 1.067V.

Pokud spustíte jedno nebo dvouvláknovou operaci, turboost 3max vás vystřelí na extrémních 4500 MHz! Napětí povyskočí na 1.25V
Prvně se podíváme na samotné AIDA64 testy v poslední beta verzi tohoto programu. Srovnání výsledků vidíme v jednotlivých sloupcích, s ostatními procesory databáze.
-v CPU Queen je výkon prostě brutální, nicméně ani 16 vláken Ryzenu si vede velmi dobře. Náskok nad tradičními procesory je pak obrovský

Další test není zcela ideální, ale pravděpodobně by dokázal částečně těžit z Quadchannelu

-tady je Core i9 tam, kde by být měla, tedy na špici

-AIDA Hash je doménou Ryzenu, ale na špici se drží i samotné desetijádro

-s prací v AES si vede procesor znovu solidně, zda umí vytěžit více quadchannel v tomto subtestu, to bohužel nevím..

-výkon v FPU je u Skylake-X skutečně ohromný