Upgrade CPU R5 2600 -> R9 5950X

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PN030 11. 3. 2023 12:50

Děkuji za seznam položek :).

Mám ještě otázku ke skříni. Raději bych si vybral například Endorfin Ventum 200 nebo Fractal Design Focus 2. Dbal jsem na počet ventilátoru, ten je stejný. Nebo přehlížím něco zásadního?
A k chladiči. Existuje v single fan nebo dual fan verzi, která má 120mm a 140mm ventilátor. Mám vzít single a vyměnit za 2x fan, který jsi mi doporučil?
Děkuji
PN030
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 3. 2023 14:36

Focus 2 urcite doporucim.

Ventum je male.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod PN030 13. 3. 2023 12:11

Výborně. Moc děkuji za rady a za spolupráci :).
PN030
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PN030 19. 4. 2023 07:53

Zdravím všechny, rád bych obnovil toto vlákno. Nakoupil jsem doporučené komponenty a nainstaloval. Výkon je super, nemám sebemenší výtku. Teploty mi ale přijdou celkem vysoké, a jsou zároveň hodně živé.
Bez zátěže(Podle Windows Task Manageru) se teplota CPU pohybuje okolo 45-55°C (Podle HW Info). Při sebemenší zátěži (opět dle task manageru) cca 5-15% se teplota vyhoupne i k 70°C a ventilátory CPU se roztočí na maximum.
V plné zátěži - Cinebench R23 se teplota dostane na cca 75-77°C při frekvenci 4,15-4,22GHz (opět dle task manageru). Na tyto teploty jsem nebyl úplně zvyklý, proto bych se rád zeptal, jestli je to takto v pořádku.
V BIOSu jsem zapnul pouze XMP profil u RAM, nic jiného jsem neměnil.
Děkuji předem za radu.
PN030
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 4. 2023 08:23

Pri 7x teplote klidne nastav ~50% ventilatoru, na teplotu to nebude mit zasadni vliv. Moderni procesory maji zkratka provozni teplotu vyssi a jde o jejich vlastnost, kterou nezbyva, nez akceptovat. Pro Ryzen rady 5xxx je naprosto v poradku jakakoliv teplota zacinajici cislici osm, tzn <90°C, a to i pro dlouhodoby provoz.

Ta zdanlive "prilis vysoka" teplota pri "prilis nizke" zatezi je dana automatickou funkci BOOST, kdy pri zatezi nizsiho poctu jader procesor automaticky zvysi svou frekvenci (a adekvatne tomu i VCore) a jde opet o vlastnost. Mimochodem treba takovy 5950X ma 32vlaken, takze uz ~3% zateze mohou znamenat 1oo% vytizeni fyzicke casti jednoho z jader. (!)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod PN030 29. 5. 2024 06:51

Zdravím všechny a rád bych opět obnovil toto vlákno.
Ještě jednou děkuji za pomoc se sestavením PC, jsem naprosto spokojený s výkonem

Rád bych se ale zeptal na spotřebu. Nahrubo jsem si spočítal spotřebu v idle stavu přes HW info a došel jsem k závěru 70-80W. Dá se spotřeba snížit? V task manageru vidím, že frekvence CPU nejde pod 4,3GHz i naprosto bez zátěže.

Předem děkuji!
PN030
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 29. 5. 2024 10:08

Spotřeba se nepočítá, ale měří. Pokud nechceš moc utrácet, orientační hodnoty poskytnou i levné měřáky - např. Solight DT26.

Co se týče taktů, musíš v HWiNFO koukat na efektivní hodnoty.

Čipletové Ryzeny obecně nemají dobrou klidovou spotřebu. Je to vlastnost. Navíc to ovlivňují další věci (napětí SOC, takt pamětí, takt FCLK). Jaké ukazuje HWiNFO hodnoty CPU Package Power (minimální, průměrná bez zatížení, maximální)?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Předchozí stránka