AMD Ryzen pro úpravu videa

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Vash Ek 1. 11. 2023 08:17

Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o radu s výběrem nového CPU.
V PC je deska Gigabyte B450M DS3H (rev. 1.0) , ram 32gb 3600mhz DDR4, nyní je CPU Ryzen 3 2200G. GK mám 2gb DDR5 (ta půjde vyměnit za lepší taky).
Rád bych osadil ještě tuto desku novým CPU, poté se půjde do intelu. AM4 socket, B450chipset, Cenovka 4-5tis max.
Počítač bych rád využíval ke stříaní videí z gopro (2,7k 60 snímků). Přiznám se, že se v tom moc nevyznám, někde čtu, že je zásadní L3 cashe, někde zase, že grafické jádro v CPU dokáže s editací videa pomoct, tak nevím.
Bude Ryzen 7 5700x dobrá volba? Anebo koukat raději po něčem co má základní takt vyšší, ale za cenu míň jader? 16mb nebo 32 cache je pro mě zásadní, že?
Vash Ek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 11. 2023 08:48

S budgetem 5k toho moc nevymyslis. 32GB RAM neni zadne terno, stejne jako 8 jader. Na lepsi procesor ale stejne nemas dimenzovanou desku. A mlcis o zdroji, tak bacha, at Ti to cele nevyhori.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Vash Ek 1. 11. 2023 08:58

A v tom neternu, po čem by jste koukal? Zdroj je evolveo fx 500
Vash Ek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 11. 2023 09:46

Než budeš cokoliv řešit, tak je nutno se napřed zbavit té prskavky, která si troufá se nazývat zdrojem. Hledáš zdroje od Seasonic / Corsair, popř. Be Quiet! - ale toho EVOLVEO zdroje ZÁSADNĚ DOPORUČUJI se co nejdříve zbavit.

Mít lepší desku a lepší rozpočet, tak by pro střih byla jednoznačná volba 5950X.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 11. 2023 12:50

Jak pise kolega ... EVOLVEO >>> sberny dvur a Tebe ceka treba Seasonix GX750. Bohuzel ano, stoji 3k, ale porad mne to prijde lepsi, nez kupovat procesor jen abys pak zjistil, ze to cele shorelo a nemas vubec nic.

Takhle casto konci ty situace typu "koupim si levny pocitac a casem si ho budu vylepsovat" - nekvalitni deska, nebezpecny elektroodpad namisto zdroje, skrin z plechu, ze i plechovka od Gambace ma tlustsi ... ale bylo to v letaku.

Blékfráááájdejpyčo!

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 1. 11. 2023 12:51

Asi bych začal SW, ve kterém stříháte a jeho podporou grafické karty. Například DaVinci Resolve v placené verzi podporuje GPU při práci i při výstupu. V takovém případě bych raději prostředky směřoval na pořízení licence a grafické karty. Stávající CPU/RAM je na základní přenos dat a pohyb na časové ose videa naprosto OK.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 11. 2023 12:55

Kolego ... ne-e. Nemohu souhlsit. Dat grafiku (cokoliv >GT730) do stroje s EVOLEO PSU je rovno poukazce do pekla.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Vash Ek 2. 11. 2023 10:49

Pokud by byl slusny zdroj. Tak jakym cpu by jste teda desku osadili? Prosim nepiste procaky za 12tis

-- 2. 11. 2023 11:50 --

Shotcut
Vash Ek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 11. 2023 10:53

Bez vymeny PSU zadnym.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 2. 11. 2023 11:36

Chapu ze penize asi nejsou. Resil bych to nasledovne:

Zdroj: Be quiet system power 650W - 1650Kc, nize nema moc smysl jit, vyse to bude o poznani drazsi.

GK: Z druhe ruky RTX 2060, 3060, 2060 Super, 2070(Super i normal) nebo 3060Ti (serazeno plus minus od nejslabsi po nejlepsi pro tve pouziti).

CPU: na vyber moc neni. Vyse nez 5700X jit nemuzes i kvuli desce a ten bude pochopitelne nejlepsi. 5600 a v nejhorsim pripade 5500 budou taky upgrade.

GPU potrebujes pro editaci i export, CPU jednovlaknovy vykon pro editaci, vice vlaknovy pro export. Zaroven te jeste muzou zpomalovat pomale disky. O tech nepises, ale taky hraji nemalou roli pri editaci.

Z takhle omezenym budgetem bych tedy sel do toho zdroje vyse, 5600 (ne-X), a 2060 Super / 2070 z druhe ruky . CPU a zdroj jsme na ~5k, GPU 2-3k.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 11. 2023 13:50

+1

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 2. 11. 2023 16:12

Když jsme u Evolveo, já je dřív do pár levných PC osadil, protože ty zdroje byly neskutečně tichý a běží dodnes a spolehlivě. Ale jinak radši zvolit jinou značku, já třeba i doporučuji FSP/Fortron, který vyrábí zdroje i pro be quet! a další značky, jen u nás nejsou tak populární. FSP UPS mám a pár jsem jich použil a ty jsou taky kvalitní.
AMD RYZEN 7 9800X3D | ASUS ROG B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY 64GB @ 6000MHz, CL30 | KC3000 | Corsair HX1000 | be quiet! PB 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27 LG Display
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 11. 2023 00:36

Vash Ek píše:Shotcut

Tedy se soustřeďte hlavně na výkon CPU. A k tomu zdroji - pokud funguje již více než jeden rok, neviděl bych to tak černě. Maximálně jednoho dne PC nezapnete a koupíte nový zdroj. Ze stovek PC, kde umřel zdroj, jsem se s další škodou na jiném HW setkal tak v deseti kusech. Lidé straší, možnost rizika tu je, ale pravděpodobnost zas až tak vysoká není. Vyměníte PSU a jedete dál.
Samozřejmě s vyšším rozpočtem můžete snížit riziko. Ale běží mi tu stanice se zdroji, o které by "rozumný" ajťák nezavadil ani pohledem, přes deset let a nepozoruji nějaké pekelné scénáře...
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Vash Ek 3. 11. 2023 05:15

K těm CPU s X a bez X. Jaký je v tom prosím rozdíl?
Vash Ek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 3. 11. 2023 09:46

Konkretne u 5600 ma X verze o 200Mhz vyzsi takty, coz je <5% vykonu za extra 700Kc. Ve tve situaci znacne nevyhodne - lepsi je penize dat do zdroje a GPU.

K tomu zdroji - doted ten zdroj jel maximalne na <20% sveho vykonu pri nejvetsi zatezi. Po upgradu CPU a pridanim GPU pojede klidne i pres 350W, tedy 70% zatizeni. Riziko ze padne se zveda (produkce tepla roste kvadraticky, tedy bude ~16x vyssi nez u stare konfigurace). A vzdycky je riziko ze s sebou veme i dalsi HW, pripadne ze vyhori spektakularne kdyz u toho zrovna nebudes a chytne i neco dalsiho.

Ano, jiste budou tisice lidi, kteri provozuji nekvalitni zdroje uz dlouha leta bez problemu. Ale tipl bych si, ze na prevazne velmi nizkem zatizeni. Stejne tak jsou tisice lidi, kteri si nabiji levna elektrokola nejakym shitem z aliku, nebo jezdi v autech zrezlych az na konstrukci, bez jakychkoliv problemu. Ale kdyzpak nastane problem a zhori jim barak, nebo maji bouracku a auto se sroluje jako kus hadru, tak pak uz je trochu pozde premyslet o bezpecnosti a kvalite. Osobne jsem nemel desitky pocitacu, ale situaci kdy ze zdroje litaly jiskry jako od flexy jsem uz zazil, jednou mi stacilo.

Takze byt tebou, vemu ten kvalitnejsi zdroj. Pravdepodobne ho pak budes moct pouzit i v dalsim PC.

EDIT: Jo a tu GPU taky budes potrebovat, protoze pres ni foto a video programy akceleruji hromadu veci (vcetne prace na timeline). Vyse mas vypsane jenom karty NVIDIA, protoze ty pro tohle pouziti maji lepsi podporu a typicky funguji lepe.
ja-cz
Junior

Další stránka