Problem S PL2 nastavenim I9-11900

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod THERION 21. 4. 2024 06:33

Dostal se mi do ruky levny set i9-11900 s tdp 65W deskou Pro H510M-C/CSM a 3200Mhz DD4. Aplikacni vykon je pro me dostatecny, tak stahnu ty nesmyslne boosty PL2 nekde k 80W. Ale houby, pokud menim PL1 vys nebo niz od zakladnich 65W vse v poho, cpu podle toho nastavuje vrekvenci i napeti. Ale jakmile hrabnu do PL2 a chci jej zredukovat z nesmyslnych 224W niz, vede to pri vetsim zatizenim k nekompromisnim padum. To same kdyz snizim limit proudu. Tohle se deje at nastavim PL2 v biosu nebo pres intelí utilitu Intel® XTU. V defaultu je system naprosto stabilni, ale ta spotreba je proste....debilni. Kdyz to porovnam s kultivovanym i7-4740S , ktery si na 64W tdp hrabnul jen pri extremnim vytizeni....

Nemate stim nekdo hlubsi zkusenot?
THERION
Junior

Odeslat příspěvekod 123123123 21. 4. 2024 07:35

Jedenáctou a čtvrtou generaci bych mezi sebou moc neporovnával, přece jen je mezi nimi šest dalších generací.
123123123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 4. 2024 08:27

Chceš říct ... JEDNA.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod THERION 21. 4. 2024 09:03

No a mimo tyto nepodstatne ruznice vi nekdo jak tu PL2 korektne zkrotit?
edit: Ono kdyz by ten procak zbavil PL2 a PL1 nechal nabo stahnul pod 65W , porad ma pro me vykonu dost a choval by se vyrazne kultivovaneji. Ja opravdu nepotrebuju kulervouci vykon po dobu jedne minuty s nesmyslnou spotrebou a stim spojenou teplotou a hlukem.
THERION
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 4. 2024 10:34

Bude to bug v BIOSu.

Pokud máš starý, aktualizuje a doufej, že to update opraví. A pokud máš poslední nejnovější, pořád je naděje vyzkoušet všechny dostupné starší a doufat, že některý tu chybí neobsahuje.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod THERION 21. 4. 2024 10:59

Chtel jsem napsat peprnou pznamku ve stylu: "jasne ze mam nejnovejsi bios" , ale preventivne kouknu na web a zrovna dnes uploadli novy : ))))))

Jdu to testnout : )
THERION
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 4. 2024 11:55

Ono obcas (zkusenost) opravdu muze pomoci i ta starsi verze BIOSu. U novych verzi jsou sice hotfixy, bugfixy ... ale casto se bohuzel stava, ze update nejaky novy bug zavlece. A casto trva nekolik dalsich verzi, nez ten bug novy bug vyvojari opravi.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod THERION 21. 4. 2024 13:12

Starsi verze se mi zkouset nechce , prinese to dalsi problemy, to je zase moje zkusenost. Nicmene PL2 pada pri zmene vykonovych parametru , ale opravili alespon casovani. Takze je mozne jej zkratit na 1s pri zachovani stability. Tak alespon neco : )
THERION
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 4. 2024 13:37

Pokud zlobí BIOS (Asus má docela agresivní tendence při nastavení limitů CPU), zkuste ladit v Intel XTU
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod THERION 21. 4. 2024 14:54

ale vzdyt to v prvnim prispevku pisu....
THERION
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 4. 2024 19:06

Aj sorry, to mi uniklo :)
Emil Pastelka
Junior