Stojí za to počkat na vydání nových Zen 5 procesorů?

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Zelené Cihly 20. 7. 2024 18:32

Ahoj.

Mám v plánu sestavit si počítač. Plánoval jsem si koupit R5 7600X, ale dozvěděl jsem se, že AMD bude koncem měsíce vydávat nové AM5 procesory.

Ještě nikdy jsem počítač nestavěl a nemám zkušenosti s cenami procesorů, když vyjdou nové. Můžu očekávat, že starší generace zlevní? Nebo naopak budou dražší? Tohle je asi blbá otázka, ale mívají nové procesory stejnou cenu, jako své ekvivalenty z předešlých generací?
Zelené Cihly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 7. 2024 19:20

Určitě tu bude vliv na cenu stávajícího HW. Stejně tak vyjdou i nové čipové sady pro základní desky. A právy ty základní desky budou zřejmě hlavním rozhodovacím faktorem.
Je totiž možné, že platforma AM5 bude mít v budoucnu sice další nové procesory, ale s velkou pravděpodobností bude kompatibilita limitována (uměle) na nové čipové sady.
Každopádně bez věštecké koule je to jen odhad založený na nepodložených zvěstech.
Po uvedení bude hodně záležet na cenové politice, protože 9600X vedle 7600X přinese výrazný nárůst výkonu a nižší spotřebu.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Zelené Cihly 20. 7. 2024 19:41

Díky za odpověď, asi radši počkám.
Zelené Cihly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Caderom 20. 7. 2024 19:49

Emil Pastelka píše:Je totiž možné, že platforma AM5 bude mít v budoucnu sice další nové procesory, ale s velkou pravděpodobností bude kompatibilita limitována (uměle) na nové čipové sady.

Uměle to dělá Intel, AMD se snaží kompatibilitu držet. Každopádně je to jedno, protože nové čipsety (X870, X870E), které mají v nadcházející době vyjít, jsou zcela stejné jako ty současné, akorát mají povinně USB4 řadič - tzn. když budoucí generace procesorů nepůjde na 6xx řadě, nepůjde ani na 8xx. Navíc tyto čipsety nevyjdou hned teď s novými procesory, ale zřejmě někdy na podzim.
Caderom
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 7. 2024 22:53

Často to není o reálných možnostech čipových sad, ale například o velikosti ROM pro BIOS/UEFI. Jak jsem psal, zmínky jsou zatím jen z kategorie "jedna paní povídala", nicméně nebylo by to poprvé. Situace u AM4 byla ze začátku podobná.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 7. 2024 08:08

Já bych, když se bavíme o doslova pár týdnech, už dnes rozhodně čekal. Nižší spotřeba, lepší výkon ... oboje sice "o kousek", ale pokud bude cena v pořádku, proč ne.

Starý HW s vydáním nového nikterak dramaticky nezlevňuje. Nedělo se to 25 let do teď, takže nevidím důvod, proč zrovna tentokrát by to mělo být jiné. I ty plné sklady RTX3xxx se nakonec vyprodaly bez zásadních slev.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 22. 7. 2024 13:12

Předpokládané datum vydání Zenu 5 je 31. července 2024. Recenze jsou očekávány den předem, nebo v den vydání.

Pokud to nepotřebuješ ihned, tak se vyplatí počkat.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý