Jake jsou kriticke teploty pro Athlony XP?

Procesory Intel, AMD a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ares952 14. 10. 2005 18:47

Nekde jsem na zive.cz cetl kriticke teploty procesoru athlon XP, bohuzel jsem to nenasel, tak bych to potreboval vedet, jake tedy jsou tyto kriticke teploty?

Mam athlon XP 1600+ a pri zatizeni ma 72 stupnu, bez zatizeni cca 60 stupnu

Navic se mi zda, ze posledni dobou (cca pul roku) se mi zacina PC trosku vic a vic prehrivat, mam MB Soltek SL-75FRN3 s nforce2 chipsetem a ten ma pri zatizeni i 84 stupnu, zatimco jeste kdyz sem ho koupil (asi rok a pul) tak nemival ani 65 stupnu (postupne sem musel zacinat zvysovat burn limit z asi 65 na nynejsich 85)

netusi nekdo kde by mohl byt problem? Je to chlazenim procesoru, nebo to muze byt zakladni deskou?

diky
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lemur 14. 10. 2005 18:57

Kriticka teplota je (pokud si to odbre pamtuju) 85 stupnu pro starsi jadra a 80 pro ty noverjsi (Thorton, Applebred ...). 72 a 50 stupnu je v kazdem pripade velmi mnoho. A 84 stupnu na chipsetu - to uz je temer i nebezpecne.

Obecne - pokud se clovek spali o chladic, je neco spatne. Je pravda, ze to procesor snese, ale vysoka teplota ma velmi skoldive ucinky na desku, obzvlast na kondenzator v pulznim zdroji (casto jsou dimenzovane na teplotu pouze 85 stupnu).

Doporucuju zkontolovat a vycisti chladice, popripade koupit novy, poradny chladic na CPU (pozor - je treba zkontolovat, jestli se na desku vubec vejde) a nejspis i na chipset, popripade pridat pridavne ventyilator do case.

BTW: Mel jsem AtlhonXP 1900+ (jadro Palomino=velmi topive), chladic CoolerMaster CM7-neco (na AthlonXP 2800+) a maximalni teplota pri extremni zatezi (burnK7) byla pouze 55 stupnu.
Lemur
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod fnuk 14. 10. 2005 19:02

Na chipsetu mít 84 je hodně. Radši sundej bočnice u case_u. Už těch 65 bylo celkem dost. Já bych byl klidnej s teplotou do 65 na CPU. Nad už bych to začal řešit. Zkus se mrknout do case_u, jestli tam nejsou nánosy prachu a jinýho nepořádku.
fnuk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ares952 16. 10. 2005 22:25

tak nakonec fakt stacilo vyhodit ty chychvalce prachu z chladice, namaznout stribrnou pastou a hned mam pri plnem zatizeni (dekomprese videa a digitalni TV) na procesoru 53 stupnu a chipset ma 65

muze mi nekdo prosim vysvetlit, jak souvisi teplota procesoru s teplotou chipsetu? Nejak asi jo....ale jak?

jinak case mam stale sundanej...
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fnuk 17. 10. 2005 07:40

No přímá závislost mezi těma teplotama neni. Ale když máš na chipsetu velkou teplotu, značí to prostě problém ve větrání casu, větráčku apod.
fnuk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ares952 17. 10. 2005 08:07

je pravda, ze chipset mam hned vedle procesoru, ale nejak se tam ta teplota musela prenest, zvlast kdyz chipset mel vic, nez procesor
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod core 17. 10. 2005 08:31

To jsou brutalni teploty. Ted mam novy 64bit sempron 3000+ (1800MHz) s Cool&Quiet a ten pri praci ve Win ma teplotu 34stupnu a zastaveny vetrak na procesoru - nepotrebuje ho. Pri 100% vytizeni komprimaci MP3 jsem ho dostal na 40st a 1600 otacek vetraku. Po ukonceni zateze ma za chvili zase 34stupnu prechazi do pasivniho chlazeni.
core
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gashtaan 17. 10. 2005 08:42

nemas v case zdroj hned nad cpu?
gashtaan
Junior

Odeslat příspěvekod Ares952 17. 10. 2005 09:49

no jo, ja mam ale staricky athlon XP :-)

jojo, mam zdroj hned nad cpu a chipset hned pod procesorem, coz by mozna mohlo mit vliv....

je fakt, ze 80 stupnu je brutal:-) ale ted 53 uz povazuju za docela dobry ne?
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gashtaan 17. 10. 2005 10:10

Ares952 píše:jojo, mam zdroj hned nad cpu a chipset hned pod procesorem, coz by mozna mohlo mit vliv....

Tak potom co sa cudujes??? Hned kup poriadny case!
gashtaan
Junior

Odeslat příspěvekod Ares952 17. 10. 2005 10:14

ja se nedivim, ja jen mel problem s tou teplotou v otazce, ale to bylo tim, ze byly mezi pasivnim chladicem a vetrakem haldy prachu a vubec se to enchladilo, sem to dal pryc a uz je to celkem v pohode (65 chipset/53 procesor), tedy jako kdyz sem to kupoval

o kolik by se dala snizit teplota procesoru, kdybych dal jinak zdroj? zdroj mi moc nehreje, nevim mozna bych to znisil o dva tri stupne, ale vic asi ne...
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gashtaan 17. 10. 2005 10:18

Ares952 píše:o kolik by se dala snizit teplota procesoru, kdybych dal jinak zdroj? zdroj mi moc nehreje, nevim mozna bych to znisil o dva tri stupne, ale vic asi ne...

to nejde o to, ci ti zdroj hreje... ale nemas odkial nasavat vzduch. Ked ja som takto vymenil case (kde zdroj nebol nad MB), teplota sa znizila z cca 75 na 45 stupnov. Bez srandy... Athlon TB 1.3 predtym fungoval aj na 80 stupnoch, ale XP 2000+ uz padal, tak som case vymenil.
gashtaan
Junior

Odeslat příspěvekod misapu 17. 10. 2005 10:21

Mám na AthonXP 2400+ 51 stupňů s otevřeným casem, když jsem ho zavřel, dostal jsem se na 75, tak jsem ho zase rychle otevřel.
misapu
Junior

Odeslat příspěvekod Ares952 17. 10. 2005 11:07

zavirat case jsem jeste nezkousel.... a ani to zkouset nebudu :-)
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TheTOM_SK 17. 10. 2005 14:11

AthlonXP Barton 2500+ na 2,2 GHz. Pracovna teplota: 50-60 C, pri zatezi: 70 C a vic.
TheTOM_SK
Mírně pokročilý

Další stránka