VGA si klidně kup, v rámci úspory nákladů není možná od věci se poohlédnout po nějaké bazarové 6600 nVidii nebo 9600/9800 od ATI. Pokud není PC na hry, tak stačí i nejlevnější DX9 grafická karta(Více než X1650/7600 nemá smysl). PC se zrychlí, paměti se uleví, ale projeví se to zejména ve hrách. Více paměti také není nikdy na škodu. Možná by něškodil další (větší HDD, ceny jsou velice příznivé (na Vistu bude nutný

).
S Vistami bych počkal do prvního service packu. Pokud máš chuť poznávat nové věci, co takhle vyzkoušet Linux? Poslední distribuce jsou už very user friendly (např. Ubuntu 7.04). Já toto zkusil nedávno po dlouhém rozhodování se a jsem velice mile překvapen, ačkoli jsem dosud pracoval pouze v prostředí Windows. Systém je velice svižný (vytížení RAM pos startu cca 120 MB

), obsahuje veškeré programy pro běžného uživatele (kancelář, internet, multimédia, dokonce i solidní nativně Linuxové hry, atd., na Ubuntu existuje tisíce kompatibilních aplikací), solidní uživatelské rozhraní, bezproblémová instalace, skvělá cena

a 100% legálnost software.
Můj názor na Visty podpořený několika instalacemi na stolní PC a notebooky (vše legální verze) je takový, že kromě podpory DX10 (tedy pár her) nepřináší nic proti Windows XP (kromě nepřehlednosti, HW náročnosti a občasné nekompatibility), kvůli čemu by stálo za to na ně přecházet. Pár známých už zkusilo nějakou pirátskou kopii, ale velice rychle migrovali zpět na XP.
Samozřejmě nemohu nikomu nic zakazovat, ale osobně se domnívám, instalace Windows Vista nestojí v současné době za námahu s tím spojenou. Je to použitelný systém, ale to, co umí Visty umí XP také, pouze inteligentěji a rychleji.