gr. karta pro ECS K7S5A

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jasu 24. 7. 2007 14:28

Před několika dny jsem se na jiném místě zdejšího fóra radil, zda ponechat či vyměnit desku ECS K7S5A. Na základě diskuse, která se mi líbila, jsem se rozhodl ji ponechat a doplnit grafickou kartou a vyměnit operační pamět (nyní 512 MB, nově 1 GB). Oboje chci s ohledem na přechod na Visty. Můžete se svěřit, jaké komponenty byste zvolili?
jasu
Junior

Odeslat příspěvekod blino 24. 7. 2007 16:11

Aero zvladne prakticky kazda GK na trhu...

cenove rozdiely su male takze rovno to skus s X1650Pro
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43551
R.I.P. Baky *16.3.1984 - +25.12.2007

i5 2500K, Noctua NH-U9B SE2, Asus Maximus IV GENE-Z, Asus HD5770 1GB, 2x4GB Corsair Vengeance 1600MHz, Crucial M4 128GB, 850W Enermax Revolution 87+ , Fractal Core 1000
blino
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jasu 24. 7. 2007 16:17

Dočetl jsem se tam, že karta je kompatibilní s AGP8x. Moje zákl. deska ale má jen 4x. Jako téměř laik se ptám, zda to nebude vadit?
jasu
Junior

Odeslat příspěvekod Ageran 24. 7. 2007 16:38

Rozhodně to nebude vadit :)
Jak už jsem Ti psal v původním vlákně, mám tu samou desku a mám tam AGP 8x kartu (starou GeForce 5600 Ultra) a běhá v pohodě...
Stejně tak jako běhají VISTY (čistá inslalace jede subjektivně lépe než XP, ale jelikož jsem je jen vyzkoušel, tak nevím, jak to bude při delším používání. I s Aerem...)
Jinak paměť jakákoliv DDR (deska má stejně jen 266 MHz) a nová grafika to opravdu zvládne každá, třeba ta co píše blino...
Ageran
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Příjmení a jméno 24. 7. 2007 18:46

Máš nějaký racionální důvod, proč přecházet ze stabilních a vychytaných XP, které mají podporu do roku 2009 a potom ještě dalších 5 let rozšířenou technickou podporu na Win Vista? Má osobní zkušenost s několika instalacemi Visty je taková, že Tyto Windows reagují dosti pomaleji než XP a navíc mě štve neustálé dotazování, zda člověk skutečně chce něco nainstalovat. A také to, že v rámci akci škatule hejbejte se, jsou některé položky poněkud skryty, ačkoliv v dřívějších generacích měly stejné místo.

V postatě na RAM je podstatná velikost, 1 GB je rozumná hodnota. A jakákoliv VGA s 3D akcelerací a podporou DX 9 (pro Aero).

Vzhledem ke konfiguraci bych to také viděl na X1650 Pro DDR3 nebo 7600 GS (ideálně DDR3).
Check your six!

Linux je nejlepší operační systém. Za ty peníze. :-D
Příjmení a jméno
Junior

Odeslat příspěvekod tomino.ke 24. 7. 2007 20:06

nechapem zmysel takehoto uvazovania (ist do visty so starym kompom), no i tak sa zapojim:

1. aero zvlada kazda i ta najlacnejsia v sucasnosti predavana nova doska s integrovanou grafikou (od cca 1300 do cca 2800Sk)

2. kupovat novu grafiku pre vymierajuce rozhranie, ako je AGP v cene vyssej ako 800Sk su vyhodene peniaze.. dovod? Nieco sa stane, doska, procak, hoc aka blbost na MB dosluzi napr. za mesiac, dva a grafika je bud na predaj, vyhodenie abo do bazarovej dosky..

3. kupovat grafiku v cene nad 800Sk iba kvoli aero ked uz za cca 2-3000Sk mozem mat novu dosku i s procakom s 36 mesacnou zarukou a s dostatocnym vykonom.. :-/

- mam tak na policke AGP ASUS 6200 128MB RAM, kupil som ju v decembri 2006 do ECS ViA (Socket A abo Socket754) - doska pre socketA mi dala zbohom presne 30.12.2006 a cca 2,5roka od kupy (24mes.zaruka), v Socket754 robi chyby (pruzkuje obraz) - tak som kupil novu s intg. grafikou, novy procak, nove RAMky (2GB), novy 320GB disk - mam 36mesacnu zaruku a stalo ma to cca 6-7tisic.. spotreba mi klesla o 20W, vykon stupol..a mam moderny komp na najblizsie 3 roky (teoreticky 8) |

kedykolvek mozem dokupit RAM, novy - vykonnejsi procak, novu modernu grafiku a nemusim sa zhanat po starinkach..

p.s. samozrejme vychadzam z toho, ze peniaze nie su problem - ak su, tak potom asi kupit tu grafiku a ram :)
tomino.ke
Junior

Odeslat příspěvekod jasu 25. 7. 2007 05:02

Autoři předchozích dvou příspěvků (Příjmení a jméno a tomino.ke) vystihli celkem přesně moje úvahy. Za prvé: skutečně potřebuji nový operační systém, nebo je to touha poznat nové věci? Jak funguje pc se skutečnou grafickou kartou a ne jenom s integrovanou? Nebo: názorů na Visty jsem přečetl spousty a teď bych si to chtěl vyzkoušet sám. Otázka druhá: peníze. Důchodci jich příliš nazbyt nemají, ale není to tak, že by nebylo na nové pc. Protože ale mám i jiné zájmy, začal jsem přemýšlením o tom, zda by nestačilo vylepšit tu moji dosavadní mašinku, zvláště když na ni příliš velké nároky nemám. Uvědomuji si rizika takového řešení - staré může kdykoli kleknout a třeba tu grafiku budu mít právě tak do bazaru - proto jsem si chtěl ověřit, jak uvažují jiní, kteří třeba mají s pc větší zkušenosti jako já. A jsem rád, že mi dali materiál k případné korekci mého stanoviska.:D
jasu
Junior

Odeslat příspěvekod Příjmení a jméno 25. 7. 2007 11:36

VGA si klidně kup, v rámci úspory nákladů není možná od věci se poohlédnout po nějaké bazarové 6600 nVidii nebo 9600/9800 od ATI. Pokud není PC na hry, tak stačí i nejlevnější DX9 grafická karta(Více než X1650/7600 nemá smysl). PC se zrychlí, paměti se uleví, ale projeví se to zejména ve hrách. Více paměti také není nikdy na škodu. Možná by něškodil další (větší HDD, ceny jsou velice příznivé (na Vistu bude nutný :-().

S Vistami bych počkal do prvního service packu. Pokud máš chuť poznávat nové věci, co takhle vyzkoušet Linux? Poslední distribuce jsou už very user friendly (např. Ubuntu 7.04). Já toto zkusil nedávno po dlouhém rozhodování se a jsem velice mile překvapen, ačkoli jsem dosud pracoval pouze v prostředí Windows. Systém je velice svižný (vytížení RAM pos startu cca 120 MB :-) ), obsahuje veškeré programy pro běžného uživatele (kancelář, internet, multimédia, dokonce i solidní nativně Linuxové hry, atd., na Ubuntu existuje tisíce kompatibilních aplikací), solidní uživatelské rozhraní, bezproblémová instalace, skvělá cena :-D a 100% legálnost software.

Můj názor na Visty podpořený několika instalacemi na stolní PC a notebooky (vše legální verze) je takový, že kromě podpory DX10 (tedy pár her) nepřináší nic proti Windows XP (kromě nepřehlednosti, HW náročnosti a občasné nekompatibility), kvůli čemu by stálo za to na ně přecházet. Pár známých už zkusilo nějakou pirátskou kopii, ale velice rychle migrovali zpět na XP.

Samozřejmě nemohu nikomu nic zakazovat, ale osobně se domnívám, instalace Windows Vista nestojí v současné době za námahu s tím spojenou. Je to použitelný systém, ale to, co umí Visty umí XP také, pouze inteligentěji a rychleji.
Check your six!

Příjmení a jméno
Junior

Odeslat příspěvekod tomino.ke 25. 7. 2007 12:21

jasu píše:Jak funguje pc se skutečnou grafickou kartou a ne jenom s integrovanou? /quote]
- funguje tak isto, neraz vsak lepsie s integrovanou..ibaze s 10 az 150W vyssou spotrebou pri presuvani okienok..pripadne s hlukom od ventilatorku..

jasu píše:zda by nestačilo vylepšit tu moji dosavadní mašinku, zvláště když na ni příliš velké nároky nemám.
tomino.ke
Junior

Odeslat příspěvekod jasu 25. 7. 2007 14:49

Takže ta konfigurace :arrow:
AMD Athlon 1400MHz, ECS K7S5A, SiS 735, 512 MB (PC2100 DDR SDRAM) - 2x256 MB, grafika integrovaná NVIDIA TNT2, 2xHDD: Maxtor 6L160P0 160 GB, WDC WD200BB-32CLB0 20 GB
jasu
Junior

Odeslat příspěvekod Ageran 25. 7. 2007 15:19

tomino.ke

-> pri XP mam zapnuty Win98 vzhlad - omalovavanky su fajn, ale k efektivite maju velmi daleko - hlavne ked dokazu zabrat az polovicu prac. prostredia.. nieco podobne bude i pri viste..

LUNA (to je barevné schéma win XP) je to nejhorší a nejošklivější, co kdy MS vymyslel a vypustil mezi lidi ;)
Klasický vzhled je v XP nezbytnost, i když pracuju na cizím počítači, zapínám si ho, protože je mi z modrozelené kombinace špatně...

AERO je proti tomu geniální, krásné a v některých ohledech i užitečné... (menší vytížení CPU, živé náhledy)

Nesouhlasím s tvým názorem na VISTY, ale máš na něj samozřejmě právo. Na mém počítači (viz profil, ale obecně to samé, co tady řeší JASU (víc paměti, lepší grafika)) běhají VISTY podobně jako XP (nová instalace proti už pár let používanému systému) a nemůžu říct, že by práce s nimi byla utrpení...
Je to prostě nový systém a přechod je vždycky bolestivý (proč jen tenkrát člověk přecházel z vyladěných úžasně stabilních W98 na hrozné náročné ošklivé WXP? ;) )

jasu:
Visty můžeš vyzkoušet už teď, sice pojedou bez aera, ale pojedou... na aero staší něco řady GeForce FX (5xxx - co mám já), nebo raději nová grafika, klidně i lowend, dá se sehnat do tisíce... Záleží, co ještě od toho počítače chceš...
Ageran
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomino.ke 25. 7. 2007 16:52

sak to, zatial som nikde nevidel ze by okrem typu dosky napisal i aky ma procak.. co ak ma duron 850?
na ecs webe neviem zohnat info o tej doske.. ale mal som podobnu, myslim ze mala S3 Savage Pro .. a ta by mohla aero zvladnut (myslim ze lepsie to skusit a az podla toho bud kupit abo nie grafiku..)

Ageran, vistu som zatial neskusal.. ani viac virt. ploch (skusal, no par minut) - skor preferujem kombinaciu klasika + 2 monitory.. K viste sa mozno dostanem (mozno nie, ak ma mat nastupcu uz o 3 roky) - zatial je vsak problem s kompatibilitou niektoreho mnou pouzivaneho softu s vistou..

ale rozhodne MS nevyvijal Vistu preto, aby si ju ludia instalovali na stare pocitace.. vyvijal ju s ohladom k tomu, aby podporili produkciu/predaj novych pocitacov.. a tu by mala byt prinosom.. pri starsich to uz tak platit nemusii..
tomino.ke
Junior

Odeslat příspěvekod Příjmení a jméno 25. 7. 2007 17:36

Jasu má konfiguraci uvedenou v profilu, jen si to přečíst.

2 Ageran: Nevím, jak na Tvém PC, ale i na Pentiu D 3,0 GHz, 1 GB RAM s X1550 Visty Basic bez Aera běhaly, subjektivně posuzováno, pomaleji, než XP na podobném PC s P4 nebo Celeronem. Mám na mysli načítání OS, spouštění aplikací atd.
Check your six!

Příjmení a jméno
Junior

Odeslat příspěvekod Ageran 25. 7. 2007 18:28

Příjmení a jméno:

Bootování je opravdu pomalejší, ale na práci se systémem nebo spouštění aplikací si nemůžu stěžovat.
Důležité je tam ale to slovo subjektivní, protože moje XP už taky nejsou žádný rychlík a do reinstalace se mi vůbec nechce ;)
Myslím, že kdybych srovnával dvě čisté instalace, tak asi XP vyhrajou... Ale já mám nové věci rád :)
Ageran
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Příjmení a jméno 25. 7. 2007 18:33

OT: S tou reinstalací XP jsem na tom stejně 2,5 roku a stále šlapou pěkně stabilně a to s nimi dělám docela psí kusy. :-) Kromě pomalosti mi hlavně vadí neustálé dotazování při instalaci čehokoliv.
Check your six!

Příjmení a jméno
Junior

Další stránka