Menší obraz na plazmě

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod V I K I N 3. 6. 2009 00:49

U běžného dvd přehrávače mě přestala bavit nemožnost rozsáhlejšího nastavení poměru stran divX filmů a také neschopnost určité filmy přehrát. Počítač mi přehraje vše a ještě mohu nastavit obraz ve správném poměru. Rozhodl jsem se využít počítač jako přehrávač. Proto jsem koupil do počítače grafickou kartu ATI Radeon HD 4350 s HDMI výstupem a těšil jsem se, že konečně budu moci nastavit poměr stran nebo výřez tak jak má být. Jako monitor slouží plazma Samsung PS 42A457 s rozlišením 1024x768.
Bohužel, ať nastavím ve Windows jakékoli rozlišení, obraz je trvale menší po obvodu o přibližně 2 cm a vzniká černý okraj. Díky tomu jsou i ve Windows rozmazané přechody mezi barvami a špatně čitelný text, protože díky zmenšení neodpovídá obraz nastavenému rozlišení.
Lze to nějak odstranit?

Děkuji za odpověď
Naposledy upravil V I K I N dne 3. 6. 2009 08:44, celkově upraveno 1
V I K I N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jack08 3. 6. 2009 07:13

NEPIŠVELKÝMIPÍSMENY!
jack08
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 6. 2009 08:08

Yntelygentňý názef vlákna. To zas jako jo. Tak hustej, že nejde ani sřeďyt.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 6. 2009 08:13

Ale abys nerekl, ze jsem zly, tak pridam i neco k tematu. Plasma se jako zobrazovadlo k PC naprosto nehodi. To je jedna vec. Druhou veci je, ze 1024x768 odpovida pomeru 4:3, kdezto obrazovka ma format 16:9. Treti, nejzavaznejsi veci je, ze tech 768 je dosazeno interpolaci, kde fyzicke rozliseni je cca tretinove. Marketingovy trik na neznalce ... a jako spravny neznalec jsi podlehl. K tomu se da napsat asi jen "kiš kiš." Nebo kyš? :-D
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod V I K I N 3. 6. 2009 08:59

Nadpis jsem upravil doufám k všeobecné spokojenosti:-)

Z mnoha možností nastavení rozlišení jsem vybral aspoň takové, že obraz není deformovaný a černý okraj je po obvodu jen asi 1 cm. Písmena ve Woknech jsou sice trochu rozmazaná, což bych i toleroval. Ale proč je ten obraz o ten 1 cm menší nechápu. Jinak při přehrávání DVD i DivX atd mi kvalita obrazu přijde srovnatelná s běžným dvd přehrávačem a jsem spokojen.
V I K I N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PaloB 3. 6. 2009 10:14

Kamarat si kupil pred 2ma rokmi plazmu Panasonic Viera a mal ten isty problem...asi 2 hodiny sme spekulovali a nakoniec sme prisli na to ze v TV je nastavena nejaka funkcia "vylepsenia obrazu" ktora sposobovala jednak mensi obraz a jednak rozmazane pismo. Bohuzial nespominam ako sa ta funkcia volala - no bolo to nieco co by nas normalne nenapadlo.. Treba pozret nastavenie obrazu. Odvtedy je obraz ostry na 1920 x 1080.

Takze najprv nastav rozlisenie pre druhy monitor - plazmu na jej nativne a vypni kadejake specialitky grafickej karty - overscann, zoom cokolvek a skus sa prehrabat v nastaveniach obrazu na plazme, pripadne napis ake su tam polozky a mozno si spomeniem. I ked mas Samsung.
PaloB
Junior

Odeslat příspěvekod V I K I N 4. 6. 2009 12:13

VYŘEŠENO. V nastavení grafické karty je nějaké doladění měřítka obrazu. Teď je obraz OK, přes celou obrazovku. Děkuji za rady.
V I K I N
Kolemjdoucí