Rozpad obrazu (ATI 5770) - kostky

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Matysek 1. 4. 2010 21:33

DDV.

Asi už x-krát omýlané téma, zejména s ATI 5770, kdy se mi jak při 2D (např. Settlers, AoE II, Open TTD) /3D (Anno 1440, Fritz! Chess, Napoleon TW) se mi začíná rozpadat v různých pozicích na screenu obraz alá šachovnice - tzn třeba 7 x 7 cm ... rozpadlina různobarevných kostek (možná tak 20pix .. to jsem neměřil). Někdy to začne ihned po startu, někdy za 3 hodiny chodu. Doba trvání rozpadů je v sekundách nebo až do vypnutí. Při testech mimo OS, tedy s VESA jsem na problém nenarazil, ale to neznamená díky nepravidelnosti žádnou podstatnou informaci. Netřeba ani hrát hru, či cokoliv sledovat, děje se tak i při běžném surfování apod. Při Googlení mi jediný relevatní výsledek ukázal na chybu v kartě a bohužel nejsem sám, kdo má problémy s 5770tkou, leč nic podobného jsem nenašel.

Měl by někdo tip, co by to ještě teoreticky či fakticky mohlo být, než-li kartu ponesu reklamovat a rád si klidně i připlatím za jinou, méně problémovou. Toto PC mam jen pro dlouho chvilku, čili na to nespěchám a zkusit mohu prakticky cokoliv - tzn. do trouby nepůjde.

Děkuji za nakopnutí správným směrem.

- CPU, disky ani paměti nejsou podstatnou informací, proto neuvádím. Pro případné zájemce viz. profil. Vše je nativní - tedy tak, jak dodává výrobce a OC opravdu neřeším. Samozřejmostí je i test jiné VGA od jiného výrobce - bezchyby.
Intel DP43TF - (NBG4310H.86A.0099.2009.1113.1151) - 25 - 36°C (různé teploty)
W7UE64 - 6.1.7600 (WSUP k 1.4.2010) - Event log je čistý (jen běžné info apod.)
Enermax Pro82+ 425W (měřen Voltcraftem + test s Galaxy 1KW)
BenQ G2220HD - DVI (standardní DVI kabel)
Sapphire HD5770 1GB Vapor-x SKU11163-00
- Temp 46°C - 57°C
- Catalyst 9.12 - 10.3 (včetně WSUP) a to ať s/bez CCC včetně těch z ATI/Sapphire
- Nativní provedení od výrobce - tzn. vše tak, jak je vyrobeno.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 4. 2010 16:19

Ja bych se bohuzel asi obaval te reklamace. Laborovat s drivery jsi jiste zkousel a nic jineho mne ani nenapada. Mozna zkusit kartu podtaktovat, zda problemy zmizi, nicmene to neni reseni problemu - to je jen "pro zajimavost".
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 6. 4. 2010 19:53

Možná může být závada v BIOSu mainboardu desky. Já jsem také nevěřil tomu, že změna BIOSu z revize F2 na verzi F6 u mé desky zlikviduje problém se zvětšujícím se kurzorem ve Windows - a ono to pomohlo..
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Štěpán Klos 3. 7. 2011 16:16

Já to už 2x neúspěšně nesl reklamovat-prý se jim problém nevyskytl. Zkoušel jsem vše na netu, po chvíli se problém projeví. Já budu muset snad tu kartu zničit a požadovat nějakou nVidii.
Štěpán Klos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lokomotiva 3. 7. 2011 16:39

Co kdybys zkusil jiný datový kabel a monitor?
Třeba je v tom grafika nevinně.
Lokomotiva
Junior

Odeslat příspěvekod Yawasaki 3. 7. 2011 19:41

Já měl podobný problém jednalo se o vadné paměti na grafice = výměna v rámci žáruky
Yawasaki
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tonda-B 3. 7. 2011 19:52

Může být, jenže pak těžko očekávat, že by 2x při reklamaci takovouhle vadu nezjistili.
Spíš se mi líbila ta úvaha, že při testování použili jiný datový kabel a jiný monitor a že by stálo za to taky zkusit použít jiné.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Štěpán Klos 3. 7. 2011 21:59

diky za tip, musim to zkusit
Štěpán Klos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kevin a perry 4. 7. 2011 10:38

2Štěpán Klos: A co máš za zdroj?

OT: jsem takhle čekal na vydej zboží v alze a týpek tam povídá druhýmu: prej sem se tady slušně ztrapnil...koupil sem si novou grafiku, pripojil, nejela, tak ji jdu vratit a ona tady běží bez vady, ale technik použil 500W zdroj.... pak zněj vypadlo, že má 350W zdroj...no comment, ani značku urcite neznal...

to se jeden pobaví při výdeji zboží :D, tím nechci říct, že je Tvuj případ ;)
GA Z68MX-UD2H-B3|Core i5 2500K@4,2Ghz default Vcore(@5Ghz, 1,41vcore) +Noctua NH-C14|4GB DDR3 Corsair 1600Mhz VengeanceLP|nVidia GTX 560 Ti + GELID rev.2 ICY VISION | 2x OCZ Vertex2 60GB SSD :) |Enermax MODU II 82+ 625W|LIAN LI PC A04 black
kevin a perry
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Štěpán Klos 5. 7. 2011 15:48

650w corsair
mam asus crosshair iv, phenom 965
Štěpán Klos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Štěpán Klos 6. 7. 2011 21:48

Jde podle mě o HW problém, ale reklamaci mi nechtějí vzít, prý jim to jelo týden bez problému. Už fakt nevím co s tím, napadá mne jediné řešení, ale je hnusné, kartu přepálit a chtít nVidii a tvrdit jim, že jsem si na problém stěžoval 2x. Ten počítač začíná být nepoužitelný když to za 25 minut 2x spadne. Zkoušel jsem všechno, ovladač 10.2 nastavení odezvy v profilu. NIC
Prosím o tipy jak postupovat dál, děkuji :)
Štěpán Klos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod klapo 6. 7. 2011 23:18

Pokud nevěříš technikům jež se zabývali reklamací tak kartu sám otestuj v jiném PC. Pak taky ve svém PC otestuj jinou GK, abys vyloučil vliv jiných komponent. Toto vše raději proveď na čisté instalaci Systému. Až to budeš mít hotovo, tak napiš jak to dopadlo. Samozřejmě předpokládám, že jsi již vyloučil vadu monitoru resp. jeho kabelu a vyzkoušel jsi více výstupů na GK.
klapo
Junior

Odeslat příspěvekod PetrFialacz 3. 8. 2011 14:20

Mně to dělá u COD4 při max. rozlišení 24" FullHD a 2xAA a ostatní blbosti jako odlesky atd. vypnuty. Grafika : Gigabyte 9800GT OC 512MB. U mně je to nejspíš způsobeno špatným chlazením. Po těhle šachovnicích většinou následuje zamrznutí nebo pád pc.
PetrFialacz
Junior

Odeslat příspěvekod Štěpán Klos 2. 1. 2012 22:53

Tak nakonec jsem to zreklamoval:)
Štěpán Klos
Kolemjdoucí