Upgrade integrované GK nebo rozšířit RAM?

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kamik99 9. 2. 2011 17:00

Ahoj, mám níže specifikované PC s integrovanou grafikou. Přešel jsem ze starého monitoru 19"CRT na 22"LCD s rozlišením 1680x1050.
Nyní bych rád posílil grafiku, která občas trošku hůře stíhá s tímto rozišením. Můj dotaz zní, zda je lepší rozšířit paměť RAM pro sdílenou grafiku a nebo bude lepší když koupím zvlášť grafickou kartu?
Na PC se NEHRAJÍ žádné hry, pracuji na něm s 2D grafikou, fotografiemi, skládám panoramatické fotografie a tvořím flashové virtuální prohlídky. Dále internet a možná časem bych občas sestříhal nějaké domácí HD video.
Díval jsem se na GK a padla mi do oka Sapphire HD 5450. Nechci rozhodně nic hlučného, takže asi raději pasivní chlazení.

PC:
MB Asus M3A78-VM + integ. ATI Radeon HD 3200, Athlon 5200+,
2x 1Gb RAM, monitor LG W2220, 2x HDD, 300W zdroj. OS XP SP 3.

Díky.
kamik99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 2. 2011 17:39

A v cem Ti co nedostacuje, kdyz nehrajes hry? Na zobrazeni plochy a netu prece integrovana staci tak, jak je. Pamet si alokuje dynamicky.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 2. 2011 17:48

IGP ATI Radeon HD 3200 je sice skvělý, zvládá dokonce i nenáročné grafické hry, ale pro vážnou práci s bitmapovou a zvláště pak vektorovou grafikou není vhodný.
Profíci používají VGA Matrox, pasivně chlazený:
http://www.matrox.com/graphics/en/produ ... /m_series/
Pro pouhý jediný monitor stačí bohatě a s rezervou na druhý monitor nejnižší typ M9120:
http://www.matrox.com/graphics/en/produ ... 20pciex16/
Vyšší investice se bohatě vyplatí: zatím jsem ještě neviděl vadný VGA Matrox, dosud bezvadně fungují i kusy 20 let staré (používám je jako testovací). Můžeš ho tedy použít v každém dalším PC s MB, vybaveným slotem PCI-E/PCI-X. Zatím mi není znám žádný následník těchto slotů, takže nám ještě nějaký ten pátek v MB vydrží ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kamik99 9. 2. 2011 21:41

KineCZek: Přijde mi, že po výměně monitoru, když dělám více prací najednou, tak došlo ke zpomalení při přepínaání mezi okny (programy) ve kterých pracuji.
PC jsem takto kupoval před téměř dvěma lety, že časem udělám upgrade.
CO by teda více prospělo přidat paměť nebo GK?
Milanr1: Díky, ale tolik investovat nehodlám.
kamik99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 2. 2011 21:50

Mne prijdou 2GB RAM jako dostatecne. A grafika Ti praci s vicero programy naraz neusnadni, ani neurychli. Kazdopadne pokud neco, urcite pomuze RAM pamet.

S jakymi programy pracujes?

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod skype 9. 2. 2011 21:51

Možná se Ti to zdá pomalejší, protože laguje Aero. Aha, máš XP, tak potom nevím ;)
Odeslat příspěvekod kamik99 9. 2. 2011 22:08

KineCZek: Používám Zoner Photo Studio 11, Photoshop elements 8, Canon DPP,
Hugin, Gimp, k tomu běžné další programy na net, psaní, správu souborů a tak.
Takže bude stačit asi přihodit 1Gb. XP myslím víc nepoznají ne?
kamik99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 9. 2. 2011 22:15

Ja bych mel odvaznou myslenku: co takhle HDD? maji kapacitu mensi jak nejakych 300GB?
hele, jestli mas na photoshop tak si prikup dalsi 2x2GB pameti (asi tak 1000,- kč) + athlona X3 (asi 1500,-) a W7 64b (asi 2300,-) a budes mit vyrazne prijemnejsi praci.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kamik99 9. 2. 2011 22:23

HDD 500 a 320 gb a ten menší asi vyměním za novej větší. Nemám Photoshop, ale Photoshop Elements a to je obrovskej rozdíl. W7 zatím nechci kupovat, zvlášť když jsem před dvěma lety kupoval XP a všechny programy co mám mi na nich běží bez problémů.
kamik99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 11. 2. 2011 09:15

Nevím jak je to při vývoji flashe, ale neni náhodou poslední verze akcelerována skrz GPU (aspoň při "přehrávání")? VGA by mohla práci s flashem možná urychlit. Pro HD video by to možná také nebylo marné. Ale imho, novější CPU a x64 systém by tomu také prospěl.. ale chápu, že finance můžou být limitujícím faktorem.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 2. 2011 12:42

Ono uplne uprimne, ta sestava neni nejnovejsi jako celek. Novy procesor, dame tomu 955BE se 4GB pameti by urcite pomohly, pak bych ale menil i desku za M4A88T-V EVO/USB3.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN