Úprava otáček ventilátoru na grafické kartě

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Lubro 21. 6. 2012 13:14

Potřeboval bych poradit s úpravou otáček ventilátoru na mé grafické kartě. Mám Gigabyte Radeon HD 7850 OC a snažím se snížit otáčky ventilátoru v Catalyst Control Center - z hlučnějších 40% na tižší hodnotu (mimo zátěž). V tom Catalyst CC při povolení ručního řízení ventilátoru jde nastavit hodnota až na 20%, což mi vyhovuje. Ovšem po restartu počítače je to opět hlučnější. A až po spuštění Catalyst CC se otáčky ventilátoru opět sníží na daných 20%. Jde to nějak v tom Catalyst CC nastavit, abych měl stále 20% otáček ventilátoru?
P.S. Ještě zkouším utilitu TRIXX, ale proč to nejde nastavit v tom Catalyst Control Center automaticky v rámci startu Windows...
Lubro
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 21. 6. 2012 13:20

to restartujes tak casto?
(ja jen ze me se takhle chovaji vsechny fany v kompu)
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lubro 21. 6. 2012 13:31

To asi není o restartech v PC...Jen bych chtěl, když počítač pustím, tak aby naskočily otáčky ventilátoru na tižší hodnotu a nikoliv na tu vyšší...
A trochu (nebo spíše hodně) mě mrzí, že Gigabyte u jinak dobré karty zanedbal takovou věc, jako je regulace otáček, která ventiátory v režimu bez zátěže pouští zbytečně vysoko (tj. 40%) a musí se to řešit softwarovou cestou.
Lubro
Junior

Odeslat příspěvekod Yawasaki 22. 6. 2012 16:36

A co tak zkusit zakoupit. do 3,5 pozice ovládání knoflíkem. Třeba SCYNTLE ? Máš tam měření teploty, otáčky přísl. ventilátoru. Dělají se se dvěma nebo 4-mi ovladači. Zavrtíš knoflíkem a měl by jsi na digi displeji vidět kolik to točí. Vypadá to obstojně i na bedně a nemusíš se s tím už babrat v softu.
Yawasaki
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 22. 6. 2012 16:39

jj, nejlepsi je to delat rucne a zapomenout pak na to. to je rada jak pojd do me
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 22. 6. 2012 16:47

standardně by se měly otáčky nastavit na požadovanou úroveň během startupu systému, což ovšem předpokládá, aby se ti CCC spouštělo během startupu, jak to inžinýři zamýšleli...

stejně tak můžeš použít alternativní metody správy chování grafické karty...

například ati tray tools, rivatuner, afterburner, ...

pro úplnou kontrolu je samozřejmě zapotřebí, aby běžely rezidentně...

narozdíl od CCC nejsou v dotnet, nemají takovou četnost nekompatibilit a mají velmi nízkou režii...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod karlos00x 22. 6. 2012 16:49

no, ale mezi startem kompu a nabehnutim jadra/ovladacu win mu to stejne nepomuze.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 6. 2012 16:51

On se da te grafice udelat BIOS MOD. Nebo se da koupit Accelero, ktere chladi lepe a zaroven mene hlucne. Nebo se da totez nastavit v Afterburneru - manualni fan profil +autostart.

Cest, jak dojit k cili, je mnoho. Je jen na Tobe si vybrat tu spravnou.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Yawasaki 22. 6. 2012 17:01

For karlos00x
Mě je jasné, že pak nesmíš zapomenout když jdeš třeba pařit CRYSIS 2, nebo využiješ GK jinak. Lehce by se pak mohla uvařit. ALe když hodláš jen surfovat na netu(nepředpokládám že si Lubro k vůli tomu pořídil 7850-ku) tak to stačí.
Eště by mohl zkusit Speed fan, ale přiznávám sebekriticky, že jsem z něj měl př nastavování kopřivku. Delší dobu jsem teď "vypadl z obrazu". Jistě se najde něco vhodnějšího.
Yawasaki
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 22. 6. 2012 17:18

no a to je ten problem... protoze driv nebo pozdeji zapomene a uvari si to.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 6. 2012 18:00

Zadne manualni prepinani proboha NEBRAT. Nikdy a na nic. Neni k tomu duvod, jde to lepe.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Lubro 25. 6. 2012 06:47

Přiznám se, že SCYNTLE (do 3,5 pozice ovládání knoflíkem) neznám ani jsem ho nikde neviděl...A jak grafice udělat BIOS MOD - s tím rovněž nemám žádnou zkušenost.
Ale jednalo se především o variantu mimo zátěž - jak píše uživatel Yawasaki převážně při surfování na netu. Zatím to tedy řeším tím prográmkem TRIXX, potřeboval jsem ho nejdříve vyzkoušet a zvolil fan mode CUSTOM - tj. křivka v závislosti na teplotě. A naběhne automaticky při startu Windows. Neboť jak zde bylo řečeno, pokud bych tam nechal FIXED = stálé nízké otáčky (např. 20%), tak by mohl vzniknout problém při hraní (a logicky "uvařit" bych jí nechtěl)...
Lubro
Junior