Zdravim na foru.
Jelikoz mi predevcirem odesel do kremikoveho nebe milovany Radeon 5850 (na den presne 24 mesicu od porizeni...), jsem nucen poohlednout se po nejake nove graf. karte. Ze vsech moznych testu, ktere jsem prohledl, se mi vzhledem k pomeru cena/vykon jevi jako optimalni volba MSI N660 TF 2GD5/OC - dnes naprosto dostacujici stredni trida, navic ticha (to je pro me dulezite) a vykonna.
Potud vse jasne. Avsak nove konzole (a s nimi nastup novych enginu pro PC) se blizi a me by zajimalo, jake ma tahle karta vyhlidky do budoucna v horizontu rekneme 2-3 roky. Premyslim, zda se vyplati koupit GPU v cenovem pasmu necelych 5k, pokud je pravdepodobne, ze ji budu muset pomerne brzo menit. Napr. tech dema UE4 pry bezely na GTX 680, ktera je temer 2x vykonnejsi nez 660 a mozna tak nabizeji jakysi nahled na to, jak narocne budou hry nove blizici se generace. Z tohoto pohledu se tedy muze zdat vyhodnejsi koupit dnes kartu v pasmu kolem 9k s tim, ze bude velice dlouho stacit i pro novou generaci, nez jednou za 1.5-2 roky kupovat 4-5k main stream a neustale resit nastaveni ve hrach.
Kdyz se podivam na vyvoj za posledni dva roky, moc povzbudivy podle me neni. HD5850 jsem v dubnu 2011 kupoval za cca 3100 Kc, pricemz tato karta krome AA, teselace, TressFX apod. notoricky "zravych" ficur stale zvlada soucasne hry velmi slusne (odhadoval bych ji nekde mezi HD7770 - HD7790). Dnes, po dvou letech pokroku, vsak za tuto cenu nedostanu kartu, ktera by byla nejak vyznamne silnejsi, nez muj neboztik Radeon. Je tedy otazka, zda napr. za dva roky, kdy zacne dochazet dech GTX660, vubec bude v jeji dnesni cenove relaci neco, cu bude stat za upgrade (bude stat = vykon napr. o 40-50% vyssi). Mam obavy, ze v te dobe bude stat nova slusna grafika kolem 6-7k a i tato cenova relace nejspise teprve dozene soucasny high end.
Zajimal by me tedy nazor ostatnich, co si o tomto mysli. Je skutecne koupe highendovych karet tak nevyhodna a zalezitosti pro nadsence, nebo to vzhledem k castecne "schodovemu (step-wise)" pokroku, ktery je rychlejsi v dobe prichodu novych konzoli, muze byt ekonomicky vyhodne? Samozrejme je tu vsak take faktor spotreby, to je jasne - dobre karty dobre papkaji. Nebo je dokonce lepsi kupovat nizsi main stream typu 650 ti boost / HD7790 (na AA si stejne nepotrpim)?
Btw mam 500W Seasonic (uz 4 roky stary) a i7 3770 s 8 GB RAM, LCD 24" 1920x1200.