AMD FirePro W4190M - teploty

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jakub.michalek 2. 2. 2020 16:15

Zdravím všechny,

mám starší notebook HP ZBook 15u G4 s Intel Core i5-7200U a dedikovanou grafickou kartou AMD FirePro W4190M (v HWiNFO64 se hlásí jako Radeon R7 M350). V klidovém stavu se její teplota pohybuje okolo 40 - 45 °C, když ji zatížím například ve SketchUpu, tak se teplota vyšplhá na nějakých 76 °C a pokud spustím FurMark a nechám jej běžet třeba čtvrt hodiny, dostanu se na teplotu lehce přes 90 °C. A s tím souvisí taková ta klasická paranoidní otázka, kterých je zde jistě spousta: jsou tyto teploty v pořádku, nebo je mám nějakým způsobem řešit? Poměrně nedávno jsem měnil teplovodivou pastu, neboť ta z výroby byla už notně tuhá až zatvrdlá a tudíž předpokládám, že zde problém nebude.

Díky za odpovědi, JM.
jakub.michalek
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 2. 2. 2020 18:20

Teploty VGA v NB do 100 °C = normální.
V tenké bedničce se to efektivně uchladit nedá.
Btw:
Proč nepoužíváš ke grafické práci plnohodnotný stolní WKS?
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jakub.michalek 2. 2. 2020 18:46

Díky za ujištění, že to není nic tragického. Zkoušel jsem ten FurMark spustit ještě jednou a dostal jsem se na teplotu okolo 100 °C... no, budu doufat, že to taktéž není nic hrozného.

A jinak, co se týče oné grafické práce, vzhledem k tomu, jak sporadicky ji provozuji, je pro mně desktopová grafická stanice naprostá zbytečnost. :)
jakub.michalek
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 3. 2. 2020 07:40

Dle nej webu na recneze: https://www.notebookcheck.net/HP-ZBook- ... 680.0.html

Jsou dané teploty lehce nad normálem. Doporučuji notebook rozebrat, vyčistit, vyměnit teplovodivou pastu. Mohlo by to pomoct.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod jakub.michalek 3. 2. 2020 13:54

Dle nej webu na recneze: https://www.notebookcheck.net/HP-ZBook- ... 680.0.html

Jsou dané teploty lehce nad normálem. Doporučuji notebook rozebrat, vyčistit, vyměnit teplovodivou pastu. Mohlo by to pomoct.

Co jsem z té recenze pochopil, tak ta AMD grafika sice má teploty jako takový malý elektrický radiátor, ale teploty, že by se na ni daly párky opékat, asi nejsou úplně standardní. Chlazení notebooku jsem měl před necelým týdnem rozebrané, co se týče čištění, profoukal jsem ho plechovkovým vzduchem (ten vrtulník se z toho výstupního žebrování sice dá sundat, ale jde to docela těžko a vzhledem k malé tloušťce celého toho chladícího systému jsem ho nechtěl rozlomit vejpůl, takže jsem raději zvolil metodu "profouknout z přední strany a počkat, až vyletí ven všechen sajrajt"), a taktéž jsem na oba tři čipy (dva na procesoru a jeden na AMD grafice) nanesl novou vrstvu teplovodivé pasty - ano, pravda, tady by mohl být problém, neboť ta pasta byla jedna z těch levnějších. Sice co se týče ochlazování čipu po záteži, tak teplota dolů klesá rychle, ale je dost možné, že během zátěže už to dělá problémy. Další problém je možná v tom, že ta pasta nemá úplně dokonalý kontakt s tím chladičem, už jednou se mi povedlo tam sice nanést a rozetřít tenkou vrstvu, ale když jsem ten chladič přimontoval, tak se jej stejně ani nedotkla, tudíž jsem to předělal stylem "nanes bobík teplovodivky doprostřed čipu a připlácni na něj chladič, on se rozprostře sám," ale možná je tam zase blbý kontakt, kdo ví. Každopádně díky za radu, zkusím pořídit nějakou kvalitnější pastu a vyměním ji.
jakub.michalek
Junior

Odeslat příspěvekod jakub.michalek 9. 2. 2020 15:27

No, vypadá to, že po dlouhém týdnu můžu toto téma uzavřít se statusem "vyřešeno". Problém byl ale samozřejmě o několik centimetrů vedle od grafického čipu. :)

Ještě před tím, než jsem zde toto téma vůbec nakousnul, už jsem chlazení notebooku čistil a samozřejmě i měnil teplovodivou pastu. Na každý čip jsem tedy kápnul trochu Revolteca (ano, žádný etalon v pastách to není, ale v podstatě nikdy jsem s ní neměl špatné zkušenosti), rovnoměrně rozetřel a připlácnul chladič - a už tady nastal první problém, procesor se zvládal uchladit s přehledem, ovšem grafická karta po krátké zátěži dosáhla teploty 109 °C a nechtělo to klesnout. Tudíž jsem notebook znovu rozebral, odmontoval chladič a zjistil jsem jednu dost podstatnou věc: na měděné ploše, která patří grafickému čipu, vůbec nebyla vidět stopa od teplovodivé pasty. Takže jsem opět všechny plochy očistil isopropylalkoholem, na každý čip jsem opět udělal bobík teplovodivé pasty a přimlasknul na to chladič, že se to nějak rozprostře. Teploty procesoru byly v pořádku a teploty grafické karty byly v zátěži o něco nižší: ~98 °C. Po ukončení zátěže však klesaly poměrně rychle, tudíž jsem to bral jako vyřešené. Vůbec mě však nenapadlo, že by se chladič nemusel dotýkat grafického čipu.

Jakmile jsem se však zeptal zde a byla mi zde předložena recenze, kde nedosáhli ve FurMarku vyšší teploty než 85 °C (nebo tak nějak), opět jsem zpozorněl. Že by nekvalitní pasta? Že bych blbě utáhl chladič? No, zkrátím to... po několikátém přepastování a přimontování chladiče jsem si všiml, kde je problém: chladič na GPU čip vůbec nedoléhal a mohly za to tlusté teplovodivé podložky na grafických pamětech, které tam nějaký i̶d̶i̶o̶t̶... pardon, inženýr z HPčka narval a tudíž to nadzvedávalo celý chladič. Nakonec tedy stačilo podložky vyrazit, opět nanést tenkou vrstvu pasty na všechny čipy, přišroubovat a teploty jsou přesně tam, kde jsem potřeboval, aby byly:

Obrázek

Čili tuhle situaci, která mi dopřála několik bezesných nocí pokládám za vyřešenou, každopádně jednu otázku si neodpustím: je potřeba, aby ty paměti měly na sobě tu teplovodivou žvýkačku a byly chlazené, nebo to tam není potřeba? Momentálně tam nejsou a nepozoruji nějakou nestabilitu nebo tak něco...
jakub.michalek
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 10. 2. 2020 08:32

Mrkni jaký příkon ty paměti mají... Potřeba to není, ale na škodu taky ne. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!