Jakou grafiku k i5-12600K ?

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 4. 2022 12:00

Zdravím vespolek, opět jdu s prosbou o radu. Ceny GK nám klesly k akceptovatelné částce, nadešel čas pořešit upgrade zobrazovadla. PC mám hlavně jako pracovní nástroj (CAD, Office, nesting atd.), ale přeci jen občasný relax v podobě hry není rozhodně k zahození. Chtěl bych kartu která by zároveň i trochu využila můj monitor (pokud to je vůbec možné) a byla mi schopna nabídnout v rámci možností o chlup lepší vizuál než mám doposud. Netřesu se na přicházející "žravou" generaci GK a ani netoužím po "otesáncích" z generace současné, nerad bych měnil aktuální "zánovní" zdroj za výkonnější, asi bych jej ani nevyužil k danému hernímu účelu. Rád bych se vešel do budgetu cca +- 20K, více myslím nemá smysl, pokud ano prosím o argumenty, mohu to ještě zvážit ...

Současná HW výbava (uvedu vše, pokud by to mělo hrát roli v případě napájení celé sestavy):

Case - Fractal Design Define 7 Compact Black
MB - ASUS PRIME Z690-A - Intel Z690
CPU - Intel Core i5-12600K
RAM - Kingston Fury Beast Black 32GB (2x16GB) DDR5 5200 CL40
Chlazení - Fractal Design Celsius+ S28 Dynamic
GK - MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1, 6GB GDDR5
Zdroj - Fractal Design ION+ 2 Platinum - 760W
Úložiště - Samsung SSD 980, M.2 - 1TB, Samsung SSD 980, M.2 - 500GB, Crucial MX500, 2,5" - 500GB, WD Green 3D NAND, 2,5" - 480GB
Monitor - Samsung CRG90 - LED monitor 49" (je to první generace VA panelu se 120Hz, 32:9,1800R, 5120 x 1440 px )

Všem děkuji za rady a nasměrování. Vážím si toho.
Naposledy upravil RossiD dne 30. 4. 2022 13:43, celkově upraveno 1
-= Jestli neumíš udělat chybu, neumíš nic =-
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 4. 2022 12:54

Já bych v tomhle případě volil mezi 3070, případně pak ale až 3080/10. 70Ti má totiž spotřebu jen o chlup od 3080, ale výkon bohužel jen o malý kousek nad 3070.

3080/10 by pro plné využití potenciálu monitoru vycházela asi nejlíp a sestava by ji datově i energeticky "uživila", jediným problémem je cena. Aktuálně cca 28k.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 4. 2022 13:42

Děkuji za reakci, také jsem myslel na nějakou 3070, je to dilema ... Stran 3080/10 jde o to zda jsem schopen při občasném hraní využít její potenciál. V případě "hráče" je to zřejmě ideální varianta.

-- 30. 4. 2022 14:17 --

Pokud 3070 jakého výrobce zvolit ?
Pokud 3080/10 taktéž od jakého výrobce ?
Byl jsem zastáncem MSI, netuším jak je to v současné době ...
V případě 3080/10 je to celkem macek, Z-Trio má dokonce 323mm, nebude to u mé skříně problém ? (max mám 360mm) Pro lepší představu fotografie...

Obrázek

Existuje nějaké uchycení/zavěšení karty, předpokládám, že tahle monstra jsou pěkně těžká. Opět díky všem za reakci.
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 4. 2022 15:05

Z řady 3080 jsem vybral tyto dvě varianty, je něco co by se jim dalo vytknout či existuje výhodnější volba (samozřejmě je vždy, směrem vzhůru) v dané cenové relaci do 28K?

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 V2
MSI GeForce RTX 3080 GAMING Z TRIO 10G LHR

Zástupce 3070 zatím nemám ...

edit: ještě se mi do té 80 řady a cenového stropu dostal tento kandidát:
ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3080 GAMING V2 O10G
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 4. 2022 18:49

Dlouhé msi karty do kompaktu opravdu mohou být problém. Já všem vždy říkám, že nejlepší je v tomhle eSko.

Parametry viz web výrobce, o víkendu jsem jen z mobilu a z něj to "za Tebe" hledat nejdu. 8-P

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 30. 4. 2022 19:52

Mj., za podobný peníze je k mání i 6800 XT s lepší spotřebou (a lepšíma teplotama), pokud to je priorita a neřeší se věci jako DLSS / RT.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 4. 2022 20:18

Tak GK již zakoupena. Je to trošku něco jiného než jsem plánoval, snad bude sloužit a doufám že se vejde, jinak mě bude čekat ještě upgrade zánovního case :(
Nakonec to vyhrála 3080Ti.
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod Airen 30. 4. 2022 20:41

Můžu se zeptat co nakonec rozhodlo když byl původní budget "+- 20K"?
Airen
Junior

Odeslat příspěvekod ChilliMeat 30. 4. 2022 20:56

Vodník bude potřeba přemístit na vrch skříně -> dopředu bude potřeba dát větráky.

Já osobně bych volil spíš mezi RX 6800 XT a RX 6900 XT (vzhledem k nakonec vynaloženým penězům). Např. https://www.alza.cz/gigabyte-aorus-rade ... 414609.htm Aktuálně levnější o 6200 Kč než ta RTX 3080Ti, výkon ± stejný. Navíc by našla využití i funkce FreeSync 2 HDR, kterou podporuje monitor.
PC->Burson Audio Conductor 3X Performance->Dan Clark Aeon 2 Noire
SONY KD-65AF8, SONY UBP-X700
ChilliMeat
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 30. 4. 2022 21:28

Gigabyte RX 6900 XT GAMING OC 16G má sice krásnou cenu, zdroj je ale doporučený už 850W (ano, zvládl by to platinum 750W) ...ale někdo se červené vyhýbá. Budou ověřené ovladače při výměně za 1060.
U té ceny si RossiD asi řekl "když už, tak už".
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 4. 2022 22:01

Rozhodla totožná cena jako u 3080 (27500,-Kč). Budget jsem opravdu překročil. Ano, vodník musí nahoru a pak se vejde i karta o velikosti až 360mm. Jak píše méďa, červenou jsem nikdy nepreferoval (bez urážky) a 3080Ti má o chlup mírnější nároky na "pohon".
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod ChilliMeat 30. 4. 2022 22:31

meda2016 píše:Gigabyte RX 6900 XT GAMING OC 16G má sice krásnou cenu, zdroj je ale doporučený už 850W (ano, zvládl by to platinum 750W) ...ale někdo se červené vyhýbá. Budou ověřené ovladače při výměně za 1060.
U té ceny si RossiD asi řekl "když už, tak už".

Já nikomu jeho rozhodnutí neberu, každý ať si utrácí peníze po svém. Ovšem z daných informací/požadavků nevidím důvod proč si připlácet X tisíc za kartu, která má ± stejný výkon. Chápal bych, kdyby byly požadavky na proprietární technologie nVidie nebo se honil každý frame, ale v tomto případě? :hm Navíc když byl původní budget ±20 tisíc...

RossiD píše:Rozhodla totožná cena jako u 3080 (27500,-Kč). Budget jsem opravdu překročil. Ano, vodník musí nahoru a pak se vejde i karta o velikosti až 360mm. Jak píše méďa, červenou jsem nikdy nepreferoval (bez urážky) a 3080Ti má o chlup mírnější nároky na "pohon".

Ta cena asi nebude z odkazu, který jsi zde uváděl, že? Nebo máš na Alze lepší ceny?
Měl jsem stejný "problém" jako ty akorát já jsem kartu kupoval už v únoru, když ceny ještě byly vysoko. A vyšla mi nejlépe právě poměrem cena/výkon RX 6900 XT ještě k tomu kupovaná v Německu. Každopádně přeji hodně spokojenosti s novou kartou, ať co nejdéle vydrží.
PC->Burson Audio Conductor 3X Performance->Dan Clark Aeon 2 Noire
SONY KD-65AF8, SONY UBP-X700
ChilliMeat
Junior

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 4. 2022 22:43

Ne, z žádného výše uvedeného linku karta skutečně nebyla, je koupena jako starší na konkurenčním fóru ( aktuálně je stará 5 měsíců). Odkaz na Alzu byl jen orientační, pokud to někoho zmátlo, omlouvám se. Tak trošku za to může KineCZek, který mě na 3080 nasměroval a já přestal hledat nejvýhodnější 3070. Docela mě to zaujalo a já celé odpoledne strávil s tématem 3080 a výše :-( V prvním příspěvku jsem i psal, že v případě zajímavé argumentace budget zvážím a dopadlo to jak to dopadlo. 3080 se pro mě zajímavou alternativou/argumentem dnes stala.
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 5. 2022 01:01

Rozumné řešení.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 1. 5. 2022 10:48

Ještě jeden lama-dotaz, je nutný nějaký držák pod kartu (předpokládám, že v balení zřejmě nebude) ? Je to přeci jen docela macek a mám obavy aby se to vše posléze nekroutilo. Pokud máte tip na 3D tisk vyzkoušené podpěry či přímo odkaz na *.stl budu vděčen. A možná jen zbytečné obavy. Děkuji.
RossiD
Junior

Další stránka